Tervehdykseni Tyrnävä Yrittää -lehteen: Erilainen kevät

Kolumni

Kevät toi muurarin, maalarin ja rakennuksille hanslankarin, lauloi aikanaan Tapio Rautavaara. Laulun kertoo osuvasti miten pitenevät päivät ja paranevat ilmat luovat paitsi kevään merkkejä, myös työtä ja toimeliaisuutta monella alalla. Näin olisi, normaalisti.

Tänä keväänä moni yrittäjä on löytänyt itsensä keskeltä kevättä, jonka tarjoamat mahdollisuudet ovat kovin toisenlaiset kuin yleensä. Korona on myllännyt niin ihmisten arjen kuin yritysten toimintakentän.

Muutos on koskettanut läheltä myös omaa ministeritointani omistajaohjausministerinä. Valtionyhtiötkään eivät välty koronakriisin tuomilta muutoksilta. Omistajaohjauksessani oleville yrityksille olen viestinyt, että tässä toimintaympäristön muutoksessa on hyvä muistaa ennen kaikkea vastuu ja maltti. Viestit pätevät varmasti jokaisessa yrityksessä. Tiukassa paikassa pää on pidettävä kylmänä, mutta sydän lämpimänä.

Myös maan hallitukselta kysytään nyt malttia ja vastuuta. Ennen pääsiäistä hallitus kokoontui kevään kehysriiheen. Tavallisista oloista poiketen kehyksen lisäksi päätimme samalla myös historiallisen suuresta lisätalousarviosta. Näillä päätöksillä panostamme ihmisten terveyteen, toimeentuloon, kuntien tilanteen parantamiseen, yritystoimintaan, maaseudun yritystoimintaan, kulttuuriin ja liikuntaan. 

Yritysten osalta päätetyillä toimenpiteillä pyritään turvaamaan, että yritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa kannattavasti koronakriisin jälkeen. Apua tarjotaan niin suorina yritystukina kuin lainojen takauksina. Lisäksi yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi.

Kunnat, ELY-keskukset ja Business Finland myöntävät yrityksille suoria yritystukia, jos yrityksen liiketoiminta on vaikeutunut koronavirustilanteen vuoksi. Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi käynnistää rahoitusohjelman koronaviruksen vaikutuksista tilapäisiin vaikeuksiin joutuneiden keskisuurten yritysten toiminnan jatkumisen turvaamiseksi. 

Maatalousyrittäjille ja apurahansaajille myönnetään joustoa Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle maksettavien vakuutusmaksujen maksamiseen koronavirusepidemian aiheuttamassa vaikeassa taloustilanteessa. Tavoitteena on välttää terveiden yritysten konkurssit poikkeuksellisen ja niiden liiketoiminnasta riippumattoman koronakriisin takia.

Yhtä tärkeää kuin akuutti kriisin hoito on myös rakentaa polku ulos kriisistä. Asetimme huhtikuun alussa Martti Hetemäen vetämän valmisteluryhmän, joka valmistelee sekä suunnitelman askeliksi kriisistä normaaliin arkeen että kriisin jälkihoidon. Valmisteluryhmän tueksi asetetaan monialalainen, asiantuntijoista koostuva tiedepaneeli. 

Kevät on tänä vuonna erilainen. Se meidän on hyväksyttävä. Mutta toimillamme haluamme hallituksessa rakentaa sellaista tulevaisuutta, jossa kevät on eri alojen mestareille ja hanslankareillejälleen lupaus toimeliaisuudesta.

Kirjoitus on julkaistu Tyrnävä Yrittää -lehdessä huhtikuussa 2020.