Suomi tarvitsee itärajan turvallisuutta vahvistavan lain. Kyse ei ole pelkästään Suomen rajaturvallisuudesta, vaan myös koko Euroopan unionin ja puolustusliitto Naton rajan pitävyydestä. Me olemme paljon vartijana.
Eduskunnassa käsittelyssä olevan rajaturvallisuuslain tarkoituksena on antaa Suomelle tarvittaessa toimivat keinot puolustautua Venäjän harjoittamalta hybridivaikuttamiselta. Venäjä on käyttänyt törkeällä tavalla hyväkseen turvapaikanhakijoita ja välineellistänyt näitä ihmisiä omaan painostustoimintaansa. Näin ei voi olla. Tällaiseen ihmisten hyväksikäyttämiseen ei voida suostua.
On erittäin tärkeää muistaa, että itärajan poikkeuslaissa ei ole kyse Suomen maahanmuuttopolitiikasta, tämä on turvallisuuspolitiikkaa, jossa samalla pyritään varmistamaan haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten asema. Näitä välineitä ei tule käyttää missään muualla. Näiden välineiden tulee kohdistua Venäjän painostamiseen.
Hallituksen lakiluonnos vaati merkittäviä muokkauksia ennen kuin se oli kelvollinen tuotavaksi eduskunnan suureen saliin. Hallituksen alkuperäistä ehdotusta emme voineet puoltaa. Eduskuntaryhmämme asetti tiukat ehdot, joiden pohjalta hallintovaliokunnassa lakia parannettiin. Suuret kiitokset kovasta työstä valiokuntaryhmällemme paineistetussa tilanteessa.
Yhdessä neuvoteltujen parannusten myötä eduskuntaryhmämme pitää nyt salissa käsittelyssä olevaa hallintovaliokunnan mietintöä hyväksyttävänä. Ryhmässämme on myös poikkeavia näkemyksiä, mutta ryhmän yhteinen näkemys on, että Suomi tarvitsee tämän itärajan turvallisuutta vahvistavan lain.
Jaa tämä artikkeli