Sanginjoki kansallispuistoksi

Kolumni

Sanginjoen metsäalueen tulevaisuus on ollut oululaisten mielen päällä pitkään. Tänä vuonna alueen kehitys harppasi eteenpäin, kun Sanginjoen ulkometsä siirtyi valtion omistukseen. Samalla alue siirtyi Metsähallituksen Luontopalvelujen hoitoon. Oulun kaupunki myi alkuvuodesta Sanginjoen monikäyttömetsän alueen Koneen Säätiölle, joka lahjoitti sen Suomen valtiolle. Myöhemmin Oulun kaupunki lahjoitti loput Sanginjoen kokonaisuudesta valtiolle sopuhintaan yhdellä eurolla. 

Kokonaisuudessaan Sanginjoen ulkometsä muodostaa noin 2500 hehtaarin metsäalueen. Erityistä on, että tämä luontoretkeilyn helmi sijaitsee vain lyhyen matkan päästä Oulun keskustasta. Käsissämme on alue, jolla on oikein ja vastuullisesti hyödynnettynä pääkaupunkilaisten keskuudessa etenkin korona-aikana suosiotaan kasvattaneen Nuuksion kaltaista potentiaalia. Samalla meillä on käsissämme mahdollisuus turvata ja säilyttää merkittävä palanen alueemme historiaa jälkipolville, onhan Sanginjoen alueen tarina kiinteä osa koko Oulun tarinaa. Metsä on alun perin Ruotsin kuninkaan lahja uudelle Oulun kaupungille.

Metsähallitus laatii paraikaa suunnitelmaa Sanginjoen tulevaisuudesta. Suunnitelmassa käsitellään muun muassa reitistöjä ja palveluja. Kehittämissuunnitelman on tarkoitus valmistua tämän vuoden aikana. Suunnitelmassa kuvataan alueen tulevaisuutta niin luonnon- ja kulttuuriperinnön suojelun, virkistyskäytön kuin erilaisten käyttäjäryhmien näkökulmasta. 

Nyt, kun Sanginjoen tulevaisuuden suunnitelmia tarkoin mietitään, on paikallaan nostaa esiin myös suunnitelma Sanginjoen kansallispuistosta. Tämän toiveen on esittänyt myös Koneen säätiö, korostaen kansallispuistoverkoston saavutettavuuden alueellista tasa-arvoa. 

Ajatus Sanginjoen muuttamisesta kansallispuistoksi ei ole uusi. Haave on elänyt jo ainakin vuosituhannen vaihteesta asti, jolloin itsekin nuorena kaupunginvaltuutettuna ideoin asiaa. 

On selvää, että lähiretkeilyn arvostuksen noustessa myös Sanginjoen potentiaali ainoastaan kasvaa. Oulussa Sanginjoki nähdään alueena, jolla on paitsi merkittävää luontoarvoa, myös erityinen paikka oululaisten sydämessä moninaisten virkistysmahdollisuuksiensa vuoksi.

Kansallispuistot sekä säilyttävät yhteisiä luontoaarteitamme että tarjoavat mahdollisuuden nauttia niistä vastuullisesti. Suomessa on nykyisellään 40 kansallispuistoa. Meille oululaisille lähimmät kohteet ovat Perämeren kansallispuiston lisäksi Rokua ja Syöte.

Kansallispuistot painottuvat eteläiseen Suomeen, sen sijaan pohjoisesta löytyvät laajimmat puistot.

Sanginjoen kansallispuisto tuo toteutuessaan tähän joukkoon uuden, helposti saavutettavan kohteen, jossa kohtaavat niin luontoarvot, saavutettava sijainti kuin ainutlaatuiset luontoelämykset. Sanginjoen kansallispuiston aika on koittanut.

Kirjoitus on julkaistu Kalevassa 6.10. 2021.