Miina on mahdollistaja – hyvää Miina Sillanpään päivää!

Kolumni

Miina Sillanpää on esikuva, maamme ensimmäinen nainen ministerinä, jonka luomalle perustalle minä ja lukemattomat muut naiset olemme voineet rakentaa niin omaa tietämme politiikkaan kuin ylipäänsä kasvamistamme yhteiskunnan täysimääräisiksi jäseniksi.

Miina on mahdollistaja.

Vuonna 2014 päätin tasa-arvoa ja politiikkaa käsittelevän sanomalehti Kalevan kesäkolumnini sanoihin: “Jos Miina Sillanpää puhuisi eduskunnassa tänään, hän puhuisi yksin työskentelevän siwan kassan työolojen parantamisen puolesta. Ja hänestä tulisi seuraava pääministeri”.

Nyt sanat tuntuvat jotenkin enteellisiltä.

Tänä vuonna, kun Miina Sillanpään syntymästä on kulunut 154 vuotta, elämme Suomessa, jossa pääministerimme on nainen. Hän johtaa maata viisikossa, jonka jokainen jäsen sattuu olemaan nainen. Nimenomaan sattuu olemaan. He ovat kaikki nousseet johtoon, koska he voittivat kilpakumppaninsa vaalissa ja koska heidät on koettu parhaiksi kyseiseen tehtävään.

Politiikka on aina valmistautumista huomiseen. Vaikka päätökset syntyvät ajassa, ei niitä tehdä vain tätä hetkeä varten. Politiikka on aina myös tulevien sukupolvien eteen tehtävää työtä. Sillanpään tekemä työ tasa-arvon eteen tapahtui monella rintamalla: hän rakensi turvaverkkoja työläisnaisille ja yksinäisille äideille. Hän raivasi naisille tietä politiikkaan, päättäjien pöytiin ja ministeriöihin. Ensi- ja turvakodit muistuttavat meitä Miinan työstä hyvinvoinnin eteen.

Me tämän päivän poliitikot ja naisasianaiset seisomme jättiläisten harteilla. Ilman Miina Sillanpään kaltaisia tienraivaajia ja lasikattojen murtajia kulkisimme paljon kivisempää polkua.

Kun yleinen ja yhtäläinen äänioikeutemme täytti 110 vuotta, siteerasin pitämässäni sosialidemokraattien ryhmäpuheenvuorossa Miina Sillanpäätä:

”Minä kumminkin käytän puheenvuoroa.”

Sillanpäätä ei vaiennettu. Hän otti paikkansa ja piti puolensa, sillä hän tiesi, että jos hän vaikenee, ilman ääntä jäävät myös kaikki he, joiden ääni on jätetty yhteiskunnan marginaaliin. Miina puhui, sillä ensimmäinen askel kohti tasa-arvoa on kuulluksi tuleminen.

Kirjoitus on vastaus Svenska Ylen esittämään kysymykseen: ”Mitä Miina Sillanpää merkitsee juuri sinulle?” Heidän juttunsa Miina Sillanpäästä voit lukea täältä