Kolumnini Kainuun Sanomissa: Vapun resepti

Kolumni

Fariinisokeria, muren hiivaa, vettä ja paljon sitruunaa. Vapun juhlajuoman resepti on yksinkertainen ja toimii perheessämme aina. Resepti tätä vappua värittävän koronakriisin hoitoon on sen sijaan vaikeampaa lajia. Silti aineksia kriisin selättämiseen haetaan aktiivisesti ja työ etenee kilpaa kevään kanssa.

Vappu on työn ja työntekijöiden juhla. Se on opiskelijoiden juhla. Se on kevään juhla.

Kuluva kevät ei ole ollut juhlijoille helppo. Moni on joutunut kohtaamaan yrityksiä koettelevat poikkeusolot lomautuksen muodossa, osa puolestaan joutuu painamaan pitkää päivää turvatakseen yhteiskuntamme perustoiminnot.

Opiskelijat ja koululaiset ovat suorittaneet opintojaan poikkeusoloissa. Toivon, että vappuna pysähdytte kiittämään itseänne hyvin tehdystä työstä. Tämä on teidän juhlanne.

Alun sisäänpäin katsomisen jälkeen Eurooppa on hakenut aktiivisesti yhteistä säveltä ja suunnitelmaa niin koronakriisiin vastaamiseen kuin nyt myös sen lähestyvään jälkihoitoon. Olen tästä iloinen. Vaikeassa paikassa maiden välinen koordinaatio ja Euroopan kokoisten ratkaisujen löytäminen ovat molemmat tärkeitä.

Samalla kun taloutta tuetaan, on muistettava tukea ja vahvistaa myös kansalaisten perusoikeuksia, joihin koronatoimet ovat tilapäisesti puuttuneet. EU:n jäsenmaiden on oltava demokratiaa, ihmis- ja perusoikeuksia kunnioittavia oikeusvaltioita myös koronakriisin jälkeen. Ihmisten on voitava jatkossakin kokoontua niin vappumarsseille kuin mielenosoituksiin.

Julkisessa keskustelussa korostunut huoltovarmuus on olennainen asia ja tiettyjen valtionyhtiöiden kohdalla tärkeä peruste valtion omistukselle. Omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä huolehdin omalta osaltani siitä, että valtion strategisen intressin yhtiöt ovat sellaisessa kunnossa, että ne pystyvät täyttämään niille asetetun roolin.

Omistajaohjauksella ja valtio-omisteisilla yhtiöillä on osaamista myös Suomen talouden jälleenrakennukseen. Tämän osaamisen annamme valtioneuvoston yhteisen jälleenrakennusryhmänkäyttöön.

Tiedämme, että vappusima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan. Yhtä selkeää merkkiä koronapandemian päätöksestä on tutkimustiedon yhä karttuessa vaikea määritellä. On siis maltettava ja jaksettava tutkia ja tarkkailla. Kyllä tämäkin vielä valmiiksi tulee.

Siihen asti nautitaan monimutkaisen arjen keskellä yksinkertaisista asioista: keväästä, lisääntyvästä valosta ja lämmöstä – ja nostetaan simamuki vapun kunniaksi!

Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 24.4.2020.