Sanotaan, ettemme voi valita olosuhteita joissa toimimme, mutta että voimme valita kuinka me toimimme. Juuri nyt, koronan aikaan, on aika rakentaa ja parantaa. Koronan aikana olemme hallituksessa panostaneet paljon varmistaaksemme niin suomalaisten terveysturvallisuuden kuin yritystemme toimintaedellytykset sekä suomalaisten työpaikat.
Työn ja toimeentulon lisäksi on huolehdittava yhteiskuntamme eheydestä ja kestävyydestä. Köyhyys ja eriarvoisuus eivät saa kasvaa, eivät varsinkaan poikkeusaikoina. Jokaisella on oltava mahdollisuus säälliseen elämään, tulevaisuuden haaveisiin ja arvostukseen.
Kun koronapandemia iski, oli meille hallituksessa selvää, että teemme kaikkemme tavallisiin ihmisiin osuvien iskujen pehmentämiseksi. Työnsä ja toimeentulonsa puolesta epävarmat ihmiset ja uudenlaisen arjen kanssa kamppailevat perheet saivat tukea. Työntekijöiden työttömyysturvaa on vahvistettu määräaikaisilla etuusparannuksilla, esimerkiksi omavastuupäivien poistolla, työssäoloehdon lyhennyksellä ja sovitellun päivärahan suojaosan korotuksella. Valtion osuuteen työttömyysturvasta tehtiin yhteensä yli 800 miljoonan euron lisäys kesäkuussa turvaamaan rahoituksen riittävyyttä. Koronaepidemian vuoksi palkatta töistä poissa olevat, kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat saivat väliaikaisen taloudellisen tuen turvaamaan toimeentuloa.
Sitkeyttä kestää vaikeat ajat luodaan lisäämällä turvaa ja luottamusta siihen, että elämä kantaa. Vaikeassa taloudellisessa asemassa olevia ihmisiä ja perheitä tuetaan väliaikaisella epidemiakorvauksella. Korvausta maksetaan neljän kuukauden ajalta, syys–joulukuulta. Opiskelijoiden tilannetta helpotettiin höllentämällä väliaikaisesti opintotuen ehtoja. Lapsia, nuoria ja perheitä tuettiin rahoittamalla peruspalveluja 112 miljoonalla. Ikäihmisten ja omaishoitoperheiden palveluita tuettiin, samalla turvaten haavoittuvien riskiryhmien terveyttä.
Korona on yhä keskuudessamme. Siksi myös osa hallituksen koronatoimista vaatii jatkoa. Hallitus päätti ensi vuoden budjettia täydentävässä esityksessään jatkaa osaa työttömyysturvalainsäädännön väliaikaisista poikkeuksista maaliskuun 2021 loppuun saakka. Yrittäjien työttömyysturvaoikeuden ja työttömyysturvan suojaosan korottamista jatketaan. Jo aiemmin helpotimme yrittäjien pääsyä sosiaaliturvan piiriin. Se on ollut merkittävä asia erityisesti yksinyrittäjille ja ammatinharjoittajille.
Teimme tärkeitä oikeudenmukaisuustekoja hallituksessa jo vuoden alussa, ennen koronakriisiä. Silloin korotimme pienimpiä eläkkeitä ja perusturvaa, poistettiin työttömiä epäreilusti rankaiseva työttömyysturvan aktiivimallin leikkuri ja lopetettiin lapsemme eriarvoiseen asemaan asettanut subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus.
Nyt korona asettaa raamit, mutta emme ole jähmettyneet aloillemme. Koululaisten oppioikeus laajenee toiselle asteelle, meille kaikille palvelut takaava sote-uudistus etenee, työllisyystoimia tehdään ja hoitajamitoitus on sidottu lakiin. Tulossa on ovat myös jo eduskunnalle annettu, liki miljoonan ihmisen sote-asiakasmaksuja laskeva asiakasmaksulaki sekä perhevapaauudistus.
Työtä tehdään, eikä tämä työ tekemällä lopu.
Näin tehdään, sillä vaikka emme olekaan kriisioloja valinneet, olemme valinneet toimemme: nyt, korona-aikaan, on aika huolehtia, että aikanaan jatkamme tästä kriisistä eteenpäin yhdessä, entistä vahvempina kohtaamaan maailman tyrskyt ja laineet. Nyt on aika pitää kaikki mukana.
Kirjoitus on julkaistu Kaleva Median lehdissä viikolla 48.
Jaa tämä artikkeli