Kaleva Median kolumnini: Politiikan on vastattava ihmisten arjen tarpeisiin 

Kolumni

Hei huomenta Suomi, hyvin pyyhkii, laulaa oululaissyntyinen iskelmälaulaja Matti Esko tutussa käännössuosikissa. Nyt maan sävel on vaihtunut. Helsingin Sanomien gallupin mukaan suomalaisten mielestä maassamme ei pyyhi hyvin.

Yli puolet suomalaisista uskoo, että hallitus on tekemässä Suomesta huonompaa maata, jossa elää. Vain joka neljäs ihminen uskoo, että Orpon hallitus parantaa elinoloja. Tuoreen E2-tutkimuksen mukaan suomalaisten suurimmat huolet liittyvät ennen kaikkia terveyspalveluihin, nuorten ja ikäihmisten tilanteeseen, elinkustannusten nousuun, mielenterveyden ongelmiin, ihmisten eriarvoistumiseen ja tuloerojen kasvuun.

Etenkin naiset näkevät hallituksen vievän Suomea väärään suuntaan. Helsingin Sanomien kyselyssä vain 17 prosenttia naisista pitää hallituksen suuntaa hyvänä. Peräti 64 prosenttia näkee, että hallituksen suunta on väärä. Erityisen surulliselta lukemat näyttävät nuorten osalta. Alle 30-vuotiaista vain 18 prosenttia uskoo, että hallituksen politiikalla heitä odottaa parempi tulevaisuus.

Kun tarkastelee Orpon ja Purran hallituksen saavutuksia, on helppo ymmärtää, miksi niin moni suomalainen on huolissaan. Eduskuntavaaleissa velkapelottelulla ratsastanut kokoomus on pääministeripuolueena ottamassa ennätyksellisen paljon velkaa – samalla kun hallitus leikkaa valtiovarainministeripuolue perussuomalaisten saksikäsillä ennätyksellisellä tavalla suomalaisten perusturvasta, hoidosta, hoivasta, kaikesta.

Kovasta kuurista huolimatta Suomen kasvulukema on 0,2 prosenttia miinuksen puolella. Samalla muualla Pohjoismaissa iloitaan jopa lähes kahden prosentin kasvusta. Työllisyyttä hallitus on onnistunut hoitamaan huonoiten koko EU:ssa. Julkisen talouden velka on kasvanut viimeisimmissä vertailuissa enemmän kuin yhdessäkään jäsenvaltiossa.

Ei ole aamua, jolloin päivän lehdessä ei odottaisi surullisia uutisia irtisanomisista. Suomi tarvitsee kasvua ja suomalaiset näköalan siihen, että huominen on tätä päivää valoisampi. Suomen on oltava maa, jossa ihmisten on hyvä olla, jossa työntekijää arvostetaan ja jossa kannattaa yrittää. 

SDP on jättänyt lakialoitteet järjestöjen kanneoikeudesta, tulkintaetuoikeudesta työehtosopimusriidoissa ja alipalkkauksen kriminalisoimisesta. Toteutuessaan nämä aloitteet parantavat työelämää ja satavat myös reilusti toimivien yritysten laariin viemällä toimintaedellytyksiä epäreilusti pelaavilta.

Viime viikonloppuna julkaisimme 10 keinoa pienten yritysten tilanteen helpottamiseksi ja vauhdittamaan talouden ja työllisyyden kasvua. Esitämme muun muassa arvonlisäverovelvollisuuden alarajan nostamista 30 000 euroon. Kyse on merkittävästä asiasta, 43 % naisyrittäjistä ja 23 % miesyrittäjistä ansaitsee alle 30 000 euroa vuodessa.

Haluamme pitää kirjojen, lääkkeiden, liikunta- ja kulttuuripalveluiden sekä henkilökuljetusten ja matkailupalveluiden 10 % arvonlisäverokannan pitämistä nykyisellään. Arvonlisäveron korotukset syövät ihmisten ostovoimaa ja heikentävät palveluyritysten kannattavuutta. 

Suomen kasvu nojaa pitkälti kotimaisen kysynnän varaan ja tätä on syytä tukea. SDP esittää ensi vuodelle merkittävämpää työn verotuksen keventämistä kuin hallitus. Näin lisätään verotuksen oikeudenmukaisuutta, vahvistetaan ihmisten ostovoimaa ja edistetään työllisyyttä. SDP esittää myös, että jatkossa yrittäjävähennys kohdistetaan pieni- ja keskituloisille yrittäjille.

Oikeistohallitus, joka heti ensimmäisenä vuotenaan leikkasi suomalaiset ennennäkemättömään ahdinkoon, ei voi enää viivytellä kasvutoimien kanssa. Kyse on tahdosta. Keinoja kyllä olisi.

Kirjoitus on julkaistu Kaleva Median lehdissä, kuten Koillissanomissa 19.11.2024.