Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on nyt totista totta. Keskellä koronakriisiä Sanna Marinin hallitus laati ja eduskunta hyväksyi Suomen lähihistorian mittavimman uudistuspaketin. Huomattava saavutus.
Sote-työmme ei kuitenkaan pääty tähän. Nyt se pikemmin vasta alkaa, kun katseet kääntyvät Arkadianmäeltä alueille. Ensi vuoden aluevaaleissa valitaan päättäjät hyvinvointialueiden päätöksentekoon. Se on kansanvallan uusi aluevaltaus ja merkittävä asia. Onkin todella tärkeää, että ehdolla on vaikuttava ja osaava joukko ehdokkaita, joille hyvinvointiasiat ovat sydämen asia ja joilla on faktat hallussa.
Pelkkä sote-rakenteiden uudistus ei riitä, vaan johtotähtenä on säilytettävä ihmisten hyvinvoinnin parantaminen. Perustason palvelujen saatavuutta on vahvistettava, jotta helposti hoidettavissa olevat vaivat eivät kroonistu. On myös varmistettava, että apua saa nopeasti ja yhdeltä luukulta. Pallottelu on paitsi epäinhimillistä, myös taloudellisten resurssien haaskausta.
Sote-rahoituksessa on tärkeää huomioida riittävä ennakoitavuus. Hyvinvointialueiden rahoitusmalli perustuu mm. palvelujen kokonaiskustannuksiin, palvelutarpeen kasvuun, kustannustason muutokseen ja palvelutarvetta kuvaaviin tekijöihin sekä tarvittaessa valtion lisärahoitukseen. On tärkeää seurata tarkoin millaiseksi hyvinvointialueiden tarpeet ja tilanteet kehittyvät. Meillä niin Pohjois-Pohjanmaalla kuin Kainuussa on pitkät etäisyydet, mikä vaikuttaa monin tavoin alueemme toimintaan. Lisäksi Oulussa yliopistollinen sairaalamme paitsi hoitaa alueemme ihmiset, myös tuottaa korkealaatuista tutkimusta, joka hyödyttää koko Suomen terveydenhoidon kenttää.
Sote ei tullut valmiiksi hetkeäkään liian aikaisin. On tosiasia, että terveyserot ovat olleet Suomessa kasvussa. Nyt koronan jälkeen meidän on oltava vieläkin valppaampia, jotta ihmisten eriarvoisuus ei kasva tai pahoinvointi lisäänny.
Sote-uudistuksen lisäksi myös moni muu hallituksen päätös pyrkii purkamaan hyvinvointieroja. Esimerkiksi nyt heinäkuun alussa voimaan tullut asiakasmaksulain uudistus tulee alentamaan asiakasmaksuja liki miljoonalta suomalaiselta. Lisäksi terveyskeskuksen hoitajakäynnit muuttuvat kokonaan maksuttomiksi samoin kuin alaikäisten poliklinikkamaksut.
Terveys on kullanarvoinen asia, mutta sen saavuttaminen ei voi olla tulotasosta kiinni.
Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 2.7.
Jaa tämä artikkeli