
Kuntavaalikevät pitenee alkukesään, kun koronan aiheuttaman riskin vuoksi yhtä vaille kaikki puoluesihteerit puolsivat vaalien siirtoa huhtikuulta kesäkuulle. Esimerkiksi ennakkoäänestysaikaa pidennetään ja vaalien terveysturvallisuuteen panostetaan. Se on oikein ja vastuullista kaikkien kannalta. Demokratian edistäminen on näinä poikkeuksellisina aikoina korostetun tärkeää. Kuntalaisten äänen pitää kuulua päätöksenteossa.
Kunnalla on keskeinen rooli ihmisen elämässä ja hyvän arjen toteutumisessa. Palveluiden järjestämisen näkökulmasta kunnat ovat omaa luokkaansa. Sote-uudistuksen jälkeenkin kuntien kontolla on suuri vastuu arkemme hyvinvoinnista. Kunnissa päätetään esimerkiksi millaisissa päiväkodeissa lapsemme kehittyvät ja millaista koulua he myöhemmin käyvät. Myös tasa-arvoista tiedonsaantia ja moninaisia aineistoja tarjoavat kirjastot ovat kuntien vastuulla. Esteetön ympäristö, kaavoitus ja asuminen lukeutuvat arkisiin kunnan asioihin.
Kunta on myös paljon muuta kuin pelkkä palveluntarjoaja. Se on monelle meistä itseämme määrittävä tekijä. Tuntuu luontevalta aloittaa itsensä esittely kertomalla mistä on kotoisin sen sijaan, että kertoisi heti alkuun ammattinsa tai muita määreitä. Meillä on Suomessa paljon puhuva tölväisy, jolla voi kuvailla ikävästi kanssaihmistä: ”se ei ole mistään kotoisin” on viiltävä tapa vähätellä toista ihmistä.
Ihmisten jakaminen meihin ja muihin on vaarallista touhua. Meille on tärkeää olla osa ja kuulua yhteisöömme. Yksi keskeinen kuulumisen kiinnekohta on kotikunta. Olimme sitten avojalkaisia tai paikallisidentiteetin myöhemmin elämässä omaksuneita, kotikunta on jotain erityistä. Näin myös oman kunnan asiat ovat yhteisiä asioita.
Kuntapäätöksenteossa tehdään päätöksiä, jotka koskettavat meitä hyvin arkisella, joka päiväiseen elämäämme kuuluvalla tavalla. Siksi näitä päätöksiä tekemässä on oltava ihmisiä, jotka haluavat sekä kehittää kuntaamme entistä paremmaksi meille kaikille, että vaalia ja rakentaa sellaista kuntaa ja kuntapäätöksentekoa, jossa kuunnellaan muita ja haetaan yhdessä ratkaisuja.
Parhaimmillaan kuntapolitiikka on aivan arkista työtä. Se on keskustelemista, sovittamista ja kuuntelemista. Öykkäröinti ei sen sijaan valtuustosaliin sovi. Siksi tarvitaan myös jämäkkyyttä ja valmiutta puolustaa asiallista käytöstä ja sopimisen kulttuuria. Kun yhdessä pidämme hyvää huolta kunnastamme, kunta pitää huolen myös meistä – kaikista.
Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 19.3.2021.
Jaa tämä artikkeli