Koulun alku jännittää. Sydäntäni riipaisee tieto, että monessa kodissa tänäkin syksynä koulun alkua ei odotettu iloisen jännittyneinä, vaan huolen ja ahdistuksen vallassa. Kiusaaminen kalvaa ja jättää jäljet. Sille on saatava loppu.
Koulurauhan tulee kuulua kaikille koululaisille ja opiskelijoille, ja myös henkilökunnan on voitava tehdä työtään rauhassa. Koulukiusaamiseen on puututtava.
Siksi Sanna Marinin hallitus julkisti vuoden alussa kiusaamisen vastaisen toimenpideohjelman. Linjasimme ohjelman sisällöistä osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministerityöryhmässä.
Toimenpideohjelmaan perustuvien lakimuutosten avulla sanat muuttuvat teoiksi.
Laki on nyt syyskaudella eduskunnan käsiteltävänä. Lailla vahvistamme koulujen ja oppilaitosten keinovalikoimaa kiusaamisen ehkäisemiseksi.
Lakimuutoksella esimerkiksi rauhoitetaan koulupäivää häiriökäyttäytymisen tai vakavan kiusaamisen jälkeen entistä tehokkaammin.
Samalla varmistetaan, että oirehtiva nuori saa itselleen entistä paremmin apua.
Jatkossa ongelmiin voidaan puuttua entistä lujemmin muun muassa siten, että kiusaamistapauksen jälkeen kiusaajan osallistuminen opetukseen voidaan evätä määräajaksi.
Tänä aikana häiriökäyttäytynyt oppilas saa oppilashuollon tukea. Tuki jatkuisi oppilaitokseen palatessa.
Oppilaalle tehtäisiin suunnitelma kaikille turvallisesta ja hallitusta paluusta opetukseen.
Nämä säädökset esitetään tehtäväksi myös lukiolakiin ja ammatillisesta koulutuksesta annettuun lakiin.
Kiusaamista torjutaan kestävästi vain tukemalla niin kiusattua kuin myös kiusaajaa.
Kumpikin heistä tarvitsee oikea-aikaista ja oikeanlaista apua, jotta tilanne saadaan avattua ja turvallinen koulunkäynti voi jatkua kaikilla.
Muistan omilta alakouluvuosiltani epävarmuuteni pituuteni vuoksi. Olin muita päätä pidempi, ja joku keksi alkaa kutsua minua kirahviksi ja Eiffelin torniksi.
Synkimpinä hetkinä harkitsin tupakoinnin aloittamista pituuskasvun pysäyttämiseksi. Onnekseni en sortunut tupakkaan eikä nimittely jättänyt syvempiä haavoja. Kaikille ei käy yhtä hyvin.
Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus kasvaa ja opiskella ilman pelkoa väkivallasta tai nöyryyttämisestä.
Lainsäätäjä lähettää uusilla pykälillä tästä vahvan viestin.
Lainsäädännön on tarkoitus astua voimaan niin, että ensi vuonna koulujen alkaessa kouluilla on uusia keinoja kiusaamista vastaan. Koulun alkua voi jännittää, mutta kenenkään ei pidä pelätä.
Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 10.9.2021.
Jaa tämä artikkeli