Eurooppaa tarvitaan enemmän kuin koskaan

Kolumni

Putin on tehnyt historiallisen virheen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan loukkaus. Sotaa käydään Ukrainan maaperällä, mutta kyseessä on hyökkäys koko Euroopan turvallisuusjärjestelmää vastaan. Ukrainan asia on meidän asiamme.

EU on vastannut Venäjän hyökkäykseen ennen näkemättömän nopeasti, päättäväisesti ja yhtenäisesti. Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia. Maailmalla Venäjän toimet on tuomittu jyrkästi: YK:ssa Venäjää tukivat vain Valko-Venäjä, Syyria, Pohjois-Korea ja Eritrea. Putinin sota on tekemässä Venäjästä hylkiön.

Kun puolustamme Eurooppaa, me emme puolusta vain kansojamme, rajojamme, kansalaisiamme. Kun Euroopan unioni seisoo Ukrainan rinnalla, Euroopan unioni puolustaa omia arvojaan. Me puolustamme arvojamme, elämäntapaamme ja yhteiskuntamalliamme. Putinin Venäjän hyökkäys Ukrainaan on hyökkäys universaaleja arvoja vastaan, se rikkoo demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta sekä koko kansainvälisen yhteisön luottamusta.

Suomi on Ukrainan ja ukrainalaisten tukena. Me tuemme Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia, itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta. Tarjoamme Ukrainalle tässä tilanteessa apua niin puolustautumiseen kuin humanitaariseen kriisin.

Euroopan unionin vahvuus on sen solidaarisuus. Tätä yksituumaisuutta Putinin toimet ovat ainoastaan vahvistaneet. Niin EU kuin sen kumppanit ovat asettaneet poikkeuksellisen kovia pakotteita ja pakotelistalle on lisätty myös presidentti Putin ja ulkoministeri Lavrov. Osana pakotteita Euroopan – ja samalla myös Suomen – ilmatila on suljettu Venäjältä ja esimerkiksi sen keskuspankilta estetään pääsy kansainvälisiin valuuttavarantoihinsa.

Pakotteista ja vastapakotteista kärsivät kaikki, mutta sen hinnan olemme valmiita maksamaan. Vedämme viivan ja vastaamme sotatoimiin käytettävissämme olevin keinoin. Emme ole unissakävelijöitä.

Meidän on kohdattava Venäjä yhdessä. Nyt on kaikki syy vahvistaa Euroopan unionia kaikin tavoin, syventää sen yhteistä turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä sekä vahvistaa sen ulko- ja turvallisuuspolitiikan vaikuttavuutta. Eurooppaa tarvitaan enemmän kuin koskaan.

Maantiedettä emme voi muuttaa. Venäjä on Suomen naapurivaltio, ja se merkitsee, että meillä on asioita, jotka on hoidettava. Putinin rikosten johdosta emme saa syyllistää Suomessa asuvia venäläisiä. Jos siihen lankeamme, olemme unohtaneet omat arvomme.

Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 4.3.2022.