Ensimmäinen, vaan ei viimeinen sana

Kolumni

Suomen kesäkuussa virkaansa astunut hallitus päätti kirjoittaa ohjelmansa ensimmäiseksi sanaksi “ilmastonmuutos”. Jos joku on tuota valintaa vähän ihmetellytkin, on pääministeri Antti Rinteellä ollut siihen oiva vastaus: ilmastonmuutos on kaiken alku, jotta se ei olisi kaiken loppu.

Tarkoittaako ilmastonmuutoksen torjunta sitä, että me joudumme muuttamaan kaikki elämäntapamme? Itse ajattelen niin, että yksilöiden tekemät valinnat kaupan kassalla tai bensapumpulla ovat tärkeitä, mutta että ne eivät ratkaise kaikkea. Etsimällä kokonaisvaltaisesti ne parhaat ja tehokkaimmat ratkaisut, ehkäisemme ilmastonmuutosta niin, että koko yhteiskunta pysyy mukana.

Se tarkoittaa esimerkiksi, että biopolttoaineiden osuutta kasvattamalla saadaan liikenteen päästöjä alas heti ilman että muutosta pumpulla juuri huomaa. Tai se tarkoittaa, että verotuksella voimme ohjata hintoja hieman niin, että kotimaiset luomutuotteet olisivat vähän halvempia kuin nyt.

Kun muutos pääsee vauhtiin, se vauhti tulee meidät yllättämään. Suomen energiatuotannosta jo yli 80% on päästötöntä ja viime vuosina tuulivoimasta on tullut kustannuksiltaan halvimpia energiamuotoja. Sähköautot maksavat vielä nyt reippaasti enemmän kuin tavalliset – eikä niiden toimintasäde vielä riitä täällä pohjoisen pitkillä taipaleilla – mutta kehitys on niin nopeaa, että autovalmistajat tarjoavat uusissa malleissaan jo nyt perusvaihtoehtona hybridiä.

Ilmastonmuutoksen torjunnan avain on kuitenkin kansainvälinen yhteistyö. Valtaosa lainsäädäntöä, jolla esimerkiksi energiamarkkinoitamme säädellään, tehdään muiden EU-maiden kanssa yhteistyössä. Jos haluamme torjua ilmastonmuutosta, meidän on tehtävä se vahvalla eurooppalaisella ja globaalilla yhteistyöllä.

Suomi on juuri nyt EU:n puheenjohtajamaa ja me olemme pitäneet ilmastoagendaa vahvasti esillä. Toiveemme on, että EU-jäsenmaat voisivat päättää tavoitteesta tehdä EU hiilineutraaliksi 2050 mennessä jo nyt Suomen puheenjohtajuuskaudella.

Ilmastonmuutos on vakava uhka, mutta se on ratkaistavissa. Meillä on jo iso osa siitä teknologiasta, tiedosta ja taidosta, jolla voimme vähentää päästöjämme. Eikä meidän tarvitse ripotella tuhkaa päällemme – Kajaanin pelikoulutus on esimerkki siitä, että tietoon ja teknologiaan pohjautuva uusi talous ja teollisuus voi tuottaa entistäkin enemmän hyvinvointia samalla kun käytämme vähemmän energiaa ja luonnonvaroja.

Kirjoitus on julkaistu Kainuun Sanomissa 30.8.2019.