Kolme kertaa Venäjä

Viime viikonvaihteessa kävin Pietarissa. Ensimmäistä kertaa minun osaltani Venäjällä. Tuoretta puolustusministerin lausuntoa mukaillen, kolme kertaa Venäjä:

1. Ensinnäkin puhuttelevin havainto. Se on lähellä. Esimerkiksi Pietariin pääsee muutamien tuntien junamatkalla. Ihan naapurissa Suomenlahden äärellä on viiden miljoonan asukkaan suurkaupunki, joka on todellakin ulkomaa. Strategisesti länteen suuntautuneen Suomen kansalaiselle tämä on iso havainto omakohtaisesti koettuna.

2. Suomalainen on siellä supertähti. Kävikin niin hauskasti, että kulkiessani Nevskillä törmäsin TV-haastattelutilanteeseen erään kahvilan patiolla. Siinä haastateltiin Ville Haapasaloa, joka on superjulkkis Venäjällä. Myöhemmin illalla hotellin TV:stä sattui tulemaan ohjelma Ville Haapasalosta. Suomalainen on siellä tosiaankin Supertähti.

3. Vastaani myöhään lauantai-iltana käveli Nevskillä kolmen lapsen joukko. Vanhin heistä oli ehkä 8 tai 10 vuotias, ja poltti tupakkaa. Hän talutti kädestä pienempäänsä, olisiko ollut 4-vuotias. Tällaiseen ei ollut voinut valmistautua. Toivon ja rukoilen, että nuo lapset olivat menossa johonkin hyvään paikkaan.

Kommentit

Jätä kommentti