Koillismaalla turvattava matkailun edellytykset

Työttömiä on lähes 350 000, ja pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvussa. Työttömyyden pitkittymiseen on puututtava väkevämmin, vaati SDP:n oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen sunnuntaina Koillismaalla. Koillismaan kunnat Kuusamo, Taivalkoski, Pudasjärvi kattaneelle kiertueelle osallistui Tuppurainen ohella Metalliliiton hallituksen jäsen, raahelainen pääluottamusmies Pirkko Valtanen.

– Nyt on ajankohtaista puhua työttömyydestä. Työnvälitystoimintaa on tehostettava, ja samalla on varmistettava että toimenpiteet osuvat kohdalleen. Esimerkiksi Kuusamossa on mahdollisesti jopa sata työtöntä työnhakijaa, joilla työkunto on tosiasiallisesti mennyt. Tällaisille henkilöille olisi isänmaallista tehdä yksilöllinen eläkeratkaisu kortistossa roikottamisen sijaan, Tuppurainen toteaa.

– Työttömyyden hoitoon ei ole yhtä taikaratkaisua, vaan ainoa kestävä tie on vientiyritysten vahvistaminen ja uusien markkinoiden löytäminen suomalaisille tuotteille. On saatava aikaan kasvua, eikä se synny pelkällä elvytyksellä tai budjetin menoleikkauksilla, Tuppurainen ja Valtanen korostivat.

– Nolla-sopimusten käytölle pitää saada tolkku. Moni työntekijä on ikään kuin löysässä hirressä ilman työtunteja ja siitä saatavaa ansiotuloa. Ja kuitenkin työsuhde, vaikkakin 0-sopimus, estää työttömyysturvan saaminen, Valtanen kertoo. SDP vaatiikin reiluja pelisääntöjä kasvuun. – Sellainen työntekijä, jolla on luottamusta huomiseen, on myös tuottavampi työntekijä, Tuppurainen toteaa.

Molemmat demarit kauhistelevat päähallituspuolue kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubbin konsensus-puheita. – Kokoomus sanoo, että politiikka on rikki, mutta tarjoaa tilalle vain vastakkainasettelun syventämistä. Miten näillä eväillä saadaan ehjä kokonaisuus, Tuppurainen kyselee. – SDP:n analyysi on täysin päinvastainen: nyt tarvitaan enemmän yhteistyötä ja vahvempaa sopimisen kulttuuria. Ensi keväänä olisi esimerkiksi aikaansaatava uusi työmarkkinaratkaisu, eikä se varmasti synny käskyttämällä. Ja lisäksi on muistettava, ettei yksikään puolue voi Suomessa hallita yksin, ei edes gallup-suosiossa kylpevä keskusta. Lusikka on otettava kauniiseen käteen viimeistään kun tulevasta hallitusohjelmasta neuvotellaan, Tuppurainen muistuttaa.

Tuppuraiselta kysyttiin myös kantaa Juomasuon kaivokseen. – En usko että hanke etenee. Yhteensovitus matkailun kanssa vaikuttaa ylitsepääsemättömältä. Puhdas luonto on Kuusamon matkailun elinehto. Taivalkosken Mustavaaran kaivoksen tilanne on täysin toinen, ja hanke on rahoitusta vaille valmis. Kaivostoiminnassa olisi huomioivat alueen ihmiset nykyistä paremmin. Kannatan kaivosveron käyttöönottoa, jotta alueelliseen talouteen jäisi kaivostoiminnasta nykyistä suurempi taloudellinen hyöty, kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo.

Kuvateksti: Taivalkosken kunnantalolla Tuppuraista evästettiin mm. hauen alamitoista uudessa kalastusasetuksessa. Kahvia Tuppurainen jonotti yhdessä Pirkko Valtasen (vas.) ja valtuutettu Heli Hietalan kanssa.

Kommentit

Jätä kommentti