Kirjallinen kysymys punkkien terveyshaitoista

Tiedote 24.8.2011

Kansanedustaja Tuppurainen ajaa puutiaisaivotulehdusrokotetta rokotusohjelmaan
 
Puutiaisten (Ixodes ricinus ja Ixodes persulcatus) kannat ovat viime vuosien aikana levinneet Suomessa yhä laajemmalle alueelle: vuoden 2011 kesällä havaintoja on jo runsaasti Oulu – Joensuu linjan pohjoispuolelta. Samalla puutiaisten levittämät taudit ovat yleistyneet: vuosina 2004–07 puutiaisten levittämään borrelioosiin sairastui vuosittain noin 1100–1400 ihmistä, kuluvana vuonna ehkä jo yli 4000. Borrelioosin lisäksi puutiaiset levittävät myös vakavampaa puutiaisaivotulehdusta, joka aiheuttaa pitkäkestoisia ja pysyviä keskushermosto-oireita ja saattaa olla hengenvaarallinen.
 
Kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd) on huolissaan puutiaisaivotulehduksen aiheuttamista kansanterveydellisistä ongelmista. Tuppurainen on jättänyt keskiviikkona kirjallisen kysymyksen hallitukselle puutiaisaivotulehdusrokotteen saamiseksi rokotusohjelmaan.
 
Tuppuraisen mukaan puutiaiskantojen leviämiselle on vaikea tehdä mitään, mutta aivotulehduksen estäminen on mahdollista sitä vastaan kehitetyn ja käytössä tehokkaaksi todetun rokotteen avulla. Rokote on kuitenkin tällä hetkellä hankittava ja kustannettava itse, eikä siihen voimassa olevan lainsäädännön perusteella saa Kela-korvausta.

Kommentit

Jätä kommentti