
Kesää on jäljellä vähän, valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) on julkaissut budjettiehdotuksensa ja ajatukset kääntyvät kohti hallituksen budjettiriihtä. Odotettavissa ei ole helppoja ratkaisuja. Siksi toivon, että ne vihdoin olisivat edes oikeudenmukaisia.
Hallitus on jo nostanut yleistä arvonlisäveroa, ja tuo kiristys näkyy ostoskuitissa syyskuun alusta. Lisäksi hallitus on jo aiemmin linjannut, että se aikoo nostaa esimerkiksi lääkkeiden arvonlisäveroa. Tämä tuntuu kipeästi paljon sairastavan ja pienituloisen eläkeläisen kukkarossa. Monisairas ihminen ei voi päättää yhtäkkiä parantuneensa, vaan lääkkeet on saatava hinnalla millä hyvänsä. Silloin voi jäädä ostamatta moni muu tuiki tarpeellinen asia, kuten ravitseva ruoka, ja ongelmat kasaantuvat.
Hallituksen aiemmin tekemät rajut leikkaukset ihmisten arjen turvasta ovat alkaneet näkyä. Olen lukenut surulla uutisia alueemme ihmisten huolista. Perheenäidistä, joka joutui tuskailemaan vuoden tukiperheen hakemisessa erityistä tukea tarvitsevalle lapselleen. Nuoresta miehestä, joka täysi-ikäisyyden kynnyksellä oli joutua ponnistamaan omilleen lastensuojelun palveluiden piiristä yksin, ilman apua ja tukea, pahimmassa tapauksessa ilman kattoa pään päällä. 18-vuotias on paperilla aikuinen, mutta kaipaa yhä monessa asiassa varttuneemman ihmisen tukea ja apua.
On selvää, että tämän murroskauden aikana myös Pohteen toimintaa tulee tarkastella tarkoin. Uudistuksia ei tehdä uudistamisen ilosta. Uudistukset tehdään, jotta ihmisten arki ja elämä paranisivat. Jos tätä tavoitetta ei saavuteta, on tehtävä korjauksia. Mielenterveyden kanssa kamppaileva ihminen tarvitsee aitoa kohtaamista, ei alati vaihtuvia hoitajia, saati pois käännyttämistä.
Aina kun isoja muutoksia tehdään, seuraa alkukankeutta ja kustannuksia, kun vanhoja sote-rakenteita muokataan. Säästöt saapuvat, kun arki tasaantuu ja ihmisten hoitoketjut pelaavat. Tämä oli tiedossa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen osalta. Sitä emme kuitenkaan voineet tietää, että maan uusi hallitus ottaisi ihmisten palveluja turvaamaan tehdyn uudistuksen poliittiseksi keppihevosekseen. Nyt näyttää paikoin sille, että uudistuksen varsinainen tarkoitus on hallitukselta unohtunut ja hyvän hoidon varmistamisen sijaan hyvinvointialueiden niskaan kaadetaan heti alkumetreillä kovat leikkausvaatimukset. Samaan aikaan rahaa löytyy satoja miljoonia yksityisten terveyspalvelujen suosimiseen. Ihmisiä varten tehtyä sote-uudistusta hilataan kauemmas ihmisten arjesta.
Samalla kun hyvä hoito vaarantuu, kasvavat korjaavan hoidon kustannukset. Näin näkyy olevan monessa muussakin hallituksen päätöksessä. Tietokoneen Excel-taulukossa luvut näyttävät hyvältä, mutta ihmisten arjessa työelämäheikennykset ja leikkaukset asumisen tuesta, sosiaaliturvasta, ikäihmisiltä, opiskelijoilta ja lapsiperheiltä eivät paranna Suomea. Ne lisäävät kurjuutta.
Nyt Suomessa tarvittaisiin Purran saksien sijaan rehellisiä työrukkasia. Moni asia kaipaa korjaamista, ei lisää rikkomista. Tulee mieleen, onko hallitus hahmottanut itsekään, kenelle se on Suomea pelastamassa? Jos yhtälöstä saksitaan irti ihmiset, heidän tarpeensa ja toiveensa, ei jäljelle jää kuin kalpea varjo maailman onnellisimmasta maasta.
Vaikeina aikoina on rakennettava sellaista tulevaisuuden Suomea, jonka palvelut kannattelevat ihmistä elämän kivikoissa ja tukevat turvalliseen arkeen. Vaikeina aikoina on pidettävä hyvä huoli ammattilaisista, jotka näitä palveluja tekevät. Jos näin teemme, edessä ovat myös hyvät ajat, sillä arjen matematiikassa hyvä synnyttää hyvää.
Kirjoitus on julkaistu muun muassa Rantalakeudessa 14.8.2024
Kommentit