Tänään koko eduskunta oli kainuulainen, tiivisti pääministeri Alexander Stubb tunnelmat eduskunnan kyselytunnin päätteeksi. Väkevät sanat olivat samaa sarjaa John F. Kennedyn ”Ich bin ein Berliner” (olen berliiniläinen) -julistuksen kanssa, jolla Kennedy asettui kylmän sodan Länsi-Berliinin tueksi.
Pääministeri halusi kertoa Kainuun kaivosyhtiö Talvivaaran konkurssin olevan koko maan asia. Synkkä uutinen ei osu yksin Sotkamoon. Tätä tarvitaankin: myötäelämistä ja välittämistä.
Pohjois-Suomi on ottanut iskuja viime aikoina. Työttömyys on lisääntynyt, ja tuoreimpien lukujen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on 25 400 työtöntä työnhakijaa. Työttömiä ei saa syyllistää: työn loppuminen ei ole oma vika. Työttömyys on aina yhteiskunnallinen ongelma, johon on yhdessä etsittävä ulospääsy.
Välittämisen ohella on lujitettava uskoa huomiseen. Tarvitaan myönteinen kierre, jossa yksityisin ja julkisin investoinnein luodaan uutta työtä. Lähtökohdat Oulun seudulla eivät ole huonot!
Toimeentulo ja hyvinvointi syntyvät työn ja pääoman yhteensovittamisesta. Vaikka rahaa maailmalla liikkuukin, ei pääomien saaminen yrittämisen riskiä kattamaan ole helppoa. Siksi erityistä huomiota on kiinnitettävä siihen, miten työtä tekevät ihmiset jollakin alueella viihtyvät. Menestyäkseen maa, maakunta tai kaupunki tarvitsee vetovoimaa.
EU tekee muun työnsä ohella vertailua kaupunkien vetovoimasta. Viime vuonna julkaistu barometri vertaili kaupunkilaisten asenteita 79 paikkakunnalla ympäri Eurooppaa. Oulu pärjäsi monessa suhteessa. Luottamus toisiin ihmisiin oli huippua. Asumisolot olivat vertailukohteisiin nähden kunnossa, ja kestävän maapolitiikan ansiosta kohtuuhintaisia asuntoja on tarjolla.
Lisäksi Oulu koettiin koulukaupungiksi. – Ja tästä on pidettävä kiinni myös ensi vuoden kaupungin talousarviosta päätettäessä. Oululla ei ole varaa ajaa alas musiikin, kuvataiteen ja liikunnan erikoisluokkia, saati historiallista Tuiran koulua.
Vahvuuksista on hyvä ponnistaa. Oulu on vetovoimainen paikka asua, tehdä työtä ja yrittää. Ongelmakohdaksi tutkimuksissa nähtiin ennen muuta joukkoliikenne. Tutkimus tehtiin – ja julkaistiin – ennen nykyisen joukkoliikenneuudistuksen voimaantuloa. Sitä olisi ollut syytä tarkastella ennen uuden mallin käyttöön ottamista. Sujuva joukkoliikenne on elävän kaupungin tunnusmerkistöä.
Keskustan kaupalliset investoinnit ja palvelualojen uudet työpaikat ovat askeleita eteenpäin. Työmaat kertovat kasvusta. Työstä syntyy hyvinvointia, jonka turvin pidämme heikommista huolen. Henkistä ravintoa on voitava ammentaa kulttuurista ja luovuudesta. Oulu ei saa jäädä tuleen makaamaan. Pystypäin voimme kotiseutusanonnan mukaan lausua: Oulusta oon ja kehtaan sanua.
Kolumni Forum24-lehdessä 18.11.2014
Kommentit