Kansantaloustieteen päivillä

Olin eilen illalla emännöimässä Kansantaloustieteen päivien kaupungin vastaanottoa. Vastaanotolla oli tavanomaistakin enemmän hohtoa, sillä Oulun vieraaksi oli saapunut Stanfordin yliopiston taloustieteen professori John B. Taylor. Taylorista voi hyvin sanoa, että hän on taloustieteen supertähti, jonka puheita keskuspankit ympäri maailman seuraavat. Erityisen tunnetuksi hän on tullut ns. Taylorin säännöstä  (Taylor -rule), jonka mukaan lyhyitä korkoja tulee nostaa talouden uhatessa kuumeta liikaa tai jos rahan arvo heikkenee, ja vastaavasti laskea jos talouskasvu hidastuu tai inflaatio jää paljon tavoitetasosta.

Kuvassa olen Oulun yliopiston professori Rauli Sventon ja John. B. Taylorin kanssa Oulun kaupungintalon juhlasalissa. Svento oli illan isäntä oululaisten taloustieteilijöiden puolelta. Tilaisuudessa pitämäni puheen voi lukea kirjoituksistani.

Oli hienoa saada tavata taloustieteen elävä legenda. Taylor oli mukava mies, joka ihasteli Suomen lumisuutta ja harmitteli ettei ehdi hiihtämään. Erityistä ohjetta en keskustellessamme saanut Euroopan talouskriisin ratkaisuun; säännölleen uskollisena hän vain tyytyi toteamaan että keskuspankkien pitäisi keskittyä pelkkään rahapolitiikkaan. Vaaleihin Taylor toivotteli minulle kovasti onnea.

Kommentit

Jätä kommentti