Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen Uutiskirje 7.10.

Hyvät Ystävät!
Syystervehdys eduskuntatyön keskeltä. Syysistuntokausi on lähtenyt vilkkaasti käyntiin: Eduskunnassa on ehditty käsitellä monia tärkeitä aiheita, etenkin hallituksen esitystä ensi vuoden budjetista. Liikennekaaresta käytiin lähetekeskustelu ja tällä viikolla käytiin eduskuntaryhmien aloitteesta ajankohtaiskeskustelu ääriliikkeistä ja poliittisesta väkivallasta Suomessa. Eilen torstaina (6.10.) kyselytunnilla kysyimme hallitukselta hoitajamitoitukseen kaavailluista vähennyksistä. Hallitus on linjannut ensi vuonna hoitajamitoituksen laskettavaksi palveluasumisessa ja vanhainkodissa 0,5:stä 0,4:ään. Muun muassa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto (SuPer) on tuominnut kaavaillut vähennykset ja järjesti torstai-iltapäivänä (6.10.) mielenilmauksen hallituksen leikkauksia vastaan.
On tärkeää, ettei hoitajamitoitusta lasketa. Vanhuspalvelulaki edellyttää, että vanhustenhoitoon turvataan riittävät resurssit. Vanhusten hyvinvoinnista ei pidä tinkiä: inhimillinen vanhuus kuuluu kaikille.

hoitajamitoitus

Ø Kirjalliset kysymykset ja aloitteet

Kirjallinen kysymys EU:n investointirahasto ESIR:n rahoitusmahdollisuuksien hyödyntämisestä Suomessa

Suomi ja EU kaipaa kipeästi investointeja. Me suuren valiokunnan demariedustajat jätimme yhdessä talousvaliokunnan demariedustajien kanssa hallitukselle kirjallisen kysymyksen syyskuun lopulla Euroopan strategisten investointien rahaston (ESIR) rahoitusmahdollisuuksien tehokkaammasta hyödyntämisestä Suomessa. ESIR-rahasto perustettiin vuonna 2015 ja se on osa Euroopan investointiohjelmaa. ESIR:n rahoitusta on mahdollista saada taloudellisesti kannattavien investointien toteuttamiseen. Suomen taloudellisen tilanteen ja investointivajeen huomioon ottaen on ensiarvoisen tärkeää hyödyntää niin ESIR:n rahoitusmahdollisuuksia kuin muita rahoitusmahdollisuuksia. Kirjallisen kysymyksen pääset lukemaan tästä.

Kansanedustajat Tytti Tuppurainen ja Lauri Ihalainen
Kansanedustajat Tytti Tuppurainen ja Lauri Ihalainen

 

Pullojen keruu verovapaaksi: lakialoite laiksi tuloverolain 89 §:n muuttamisesta
Jätin syyskuussa lakialoitteen, jossa esitän tuloverolakia muutettavaksi niin, että pullojen ja tölkkien keräämisestä saaduista tuloista ei peritä veroa. Pidän lain muuttamista tärkeänä, koska sitä ei tosiasiassa ole edes noudatettu. Lakimuutos osoittaisi yhteiskunnan tukea kierrätykselle ja juomapakkausten keräämiselle, mikä osaltaan pitää asuin- ja luonnonympäristön siistinä. Lakialoitteen pääset lukemaan tästä.

Toimenpidealoite poronhoitolain päivittämiseksi
Poronhoidosta aiheutuvat ongelmat kuumentavat tunteita. Ongelmia seuraa, kun poronhoitoalueet ovat entistä lähempänä tiivistä asutusta ja porot hakeutuvat jopa pihoille. On tärkeää, että hallitus ottaa ongelman vakavasti ja vaikuttaa asiaan lainsäädäntöteitse. Jätin lokakuun alussa hallitukselle toimenpidealoitteen, jossa esitän poronhoitolain päivittämistä tähän päivään. Poronhoitoa on kehitettävä niin ympäristökysymykset kuin poronhoitoalueella asuvien oikeudet huomioon ottaen.

Myös porotalouden tulevaisuuden kannalta poronhoitolain uudistus on keskeinen – nykylainsäädäntö ei luo puitteita kestävälle poronhoidolle.

Aloitteeni pääset lukemaan tästä.
Toimenpidealoitetta koskevan tiedotteen pääset lukemaan tästä.

poro

Ø Haastattelut, kirjoitukset ja tapahtunutta

Tiistaina (4.10.) Ylen Politiikkaradiossa aiheena oli merkittävän saksalaispankin Deutsche Bankin tilanne. Ohjelmassa ruodin yhdessä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon kanssa, mitkä ovat mahdolliset seuraukset ja kenelle, jos Deutsche Bank ajautuisi konkurssiin. Miten EU on ottanut opikseen 2007/2008 alkaneesta maailmanlaajuisesta finanssikriisistä ja varautunut uusien kriisien varalta? Ohjelmatallenteen pääset kuuntelemaan tästä.

Kuvassa:Sampo Terho (ps), Tapio Pajunen (Yle), Tytti Tuppurainen (sd)
Kuvassa:Sampo Terho (ps), Tapio Pajunen (Yle), Tytti Tuppurainen (sd).

 

Perustulokokeilu suli mahdottomuuteensa

Hallitus on vahvasti viemässä eteenpäin perustulokokeilua. Olen itse ottanut kantaa perustuloon kirjoittamassani artikkelissa, joka julkaistiin Perheyritys-lehdessä. Kirjoituksessani tuon esille, ettei perustulo ratkaise niitä ongelmia, joita esitetään perusteluiksi perustulokokeilulle. Kirjoitukseni pääset lukemaan tästä.

 

Avauspuheenvuoro Türöffner Deutsch –seminaarissa Turussa 29.9.2016

Minulla oli kunnia avata syyskuun lopulla Turussa järjestetty Türöffner Deutsch – Saksa avaa ovia -seminaari. Seminaarin järjestivät yhdessä Aue-säätiö, SSYL, Åbo Akademi ja Turun Suomalais-Saksalainen Yhdistys. Seminaarissa käsiteltiin saksan kielen osaamisen tuomia mahdollisuuksia eri aloilla. Saksaksi pitämäni avauspuheenvuoron pääset lukemaan kotisivuiltani. Tässä yhteydessä mainittakoon myös, että toimin eduskunnan Saksa-ystävyysryhmän puheenjohtajana.

Kuvassa vasemmalta: Saksan Suomen-suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel, toimittaja-kirjailija Roman Schatz, kansanedustaja Tytti Tuppurainen
Kuvassa vasemmalta: Saksan Suomen-suurlähettiläs Dorothee Janetzke-Wenzel, toimittaja-kirjailija Roman Schatz, kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

 

Valion Eettinen neuvottelukunta

Valio on perustanut kuluvana vuonna Eettisiä neuvottelukuntia, joiden avulla se pyrkii lisäämään niin maidontuotantoketjujen läpinäkyvyyttä kuin vuoropuhelua keskeisten sidosryhmien kanssa. Toimin itse neuvottelukunnan jäsenenä. Valion Oulun Eettisen neuvottelukunnan ensimmäinen kokous pidettiin syyskuun lopulla. Alla on kuva kokouksestamme. Neuvottelukunnista voit lukea lisää Valion verkkosivuilta.

Kuvassa: Mari-Leena Talvitie (kok) ja Tytti Tuppurainen (sd)
Kuvassa: Mari-Leena Talvitie (kok) ja Tytti Tuppurainen (sd)

 

Lähiajan tapahtumat

– La-Su 8.-9.10. SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen vierailee Pohjois-Pohjanmaalla
– Ma 10.10. Osallistun keskustelijana Oulun normaalikoulun järjestämään paneeliin aiheesta ”Miten nuoret voivat edistää rauhaa”
– Ti 11.10. Pidän puheenvuoron aiheesta ”Sivistyksellinen tasa-arvo” Suomen Kansanopistoyhdistyksen vuosikokousseminaarissa Oulussa
– La-Su 15-16.10. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vierailee Kajaanissa ja Oulussa
– Su 16.10. klo 12 alkaen Siikajoen Työväenyhdistyksen 110-vuotisjuhla (Revonlahden koulu)

Kommentit

Jätä kommentti