Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen uutiskirje – terveiset ja kiertueen aikataulu!

Hyvät Ystävät!

Keväinen tervehdys. Tässä kuulumisia kuluvalta viikolta. Olen kiertänyt useita paikkakuntia tällä viikolla ja saanut keskustella paikkakuntalaisten kanssa monista eri aiheista.

Tämän viikon maanantaina 1.4. puolueen puheenjohtaja Antti Rinne vieraili Oulussa. Huomenna perjantaina 5.4. Ouluun saapuu Eero Heinäluoma. Järjestämme keskustelutilaisuuden klo 16.30-17.30 Aleksinkulman juhlasalissa (Aleksanterinkatu 9, Oulu). Suomen talous on tulevina vuosina suurten haasteiden edessä. Myös turvallisuusympäristömme on muuttunut, ja vaatii meiltä yhteistä näkemystä. Suomen tulevaisuus riippuu siitä, osaammeko tehdä oikeita ratkaisuja. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Tarjoamme kahvit ja tuoreet munkit.

Alempana kiertueaikatauluni tarkempine ajankohtineen ja paikkoineen. Huomaathan myös, että tulevana maanantaina 8.4. Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin tulee Ouluun. Järjestämme yhteistilaisuuden klo 16-17.30 kahvila Konst o. Delissä (Hallituskatu 7, Oulu). Lämpimästi tervetuloa!

Ø Antti Rinne Oulussa

Antti Rinteen vierailu Oulussa tämän viikon maanantaina (1.4.) veti Rotuaarin täyteen. Aurinkoinen sää suosi ja viimeisteli hienon tilaisuuden!

Pitämässään puheessaan Antti käsitteli pohjoisen investointitarpeita raideliikenteeseen ja koulutukseen: SDP tavoittelee kaksoisraidetta Ouluun sekä yliopiston perusrahoituksen vahvistamista.

Hyvinvointipolitiikkamme saa vastakaikua ihmisiltä, ja Rotuaarillakin moni toivoi parannuksia vanhustenhoitoon ja pieniin eläkkeisiin.

Rotuaari 1.4.2019.
Rotuaari 1.4.2019.
Rotuaari 1.4.2019.
Rotuaari 1.4.2019.

Rotuaarilla järjestetyn yleisötilaisuuden jälkeen vierailimme Antti Rinteen kanssa Stora Enson Nuottasaaren tehtaalla. Viestimme yt-neuvotteluihin oli, että yhtiön on nyt syytä kantaa yhteiskuntavastuunsa irtisanottavien työntekijöiden uudelleenkoulutuksesta ja muista toimista.

Toimenpiteitä on hyvä pohtia yhdessä Oulun kaupungin, yliopiston ja muiden oppilaitosten sekä Ely-keskuksen kanssa.

Minulle Stora Enson päätös aloittaa yt-neuvottelu Oulussa oli shokeeraava uutinen. Olin odottanut mielihyvin päätöstä muuttaa paperikone pakkauskartongin tuotantoon, sillä globaalista kysynnän muutoksesta johtuen paperin tekeminen olisi joka tapauksessa ollut liipaisimella.

Kuitenkin hyvään uutiseen sisältyi kova isku. Yli 400 työpaikkaa on uhattuina, vaikka investoinnilta odotettiin itse asiassa päinvastaista. Olen vastaillut itse esimerkiksi moniin vaalikoneiden kysymyksiin, että tällä työpaikat turvattaisiin.

Matkan varrella alun 700 miljoonan euron investointisuunnitelma on kutistunut puoleen ja tuo mukanaan isot irtisanomiset.

Olen siitä iloinen, että Stora Enso pysyy Oulussa, ja että jatkossa Nuottasaaressa tuotetaan ensiluokkaista kartonkia elintarvikepakkauksiin. Sellutehdas jatkaa, nyt ruskean sellun tuotannossa.

On kuitenkin metsäyhtiön paikka kantaa vastuuta irtisanottavista.

Stora Enson Oulun tehdas.
Stora Enson Oulun tehdas.

 
Ø Kuvia kampanjakiertueelta
Keskiviikkona 3.4. kokosimme pop up -vaalikahvilan Ylikiiminkiin, Kiiminkiin ja Jääliin. Etenkin Kiimingissä oli kiva kampanjoida, kun niin moni sukulainen tai vanhempieni tuttava kävi juttelemassa. Äitini on Kiimingin Alakylästä kotoisin, ja vanhempieni mökki on Alajärvellä Yli-Iin tien varrella.

Kuulumisten vaihdon ohella keskusteltiin paljon vanhustenhoivasta. Omaishoidon edellytyksiä halutaan parantaa. Moni pohti myös sitä, miten kaikki vaalilupausten menolisäykset rahoitetaan. Siitä päästiin oikeudenmukaiseen verotukseen ja maailmantalouden kehitykseen. Kyllä näiden tuokioiden jälkeen on itsekin rikkaampi!

Kiiminki S-Market 3.4.2019.
Kiiminki S-Market 3.4.2019.

 
Päivää aikaisemmin tiistaina 2.4. vaalikahvilaa pidettiin mm. Muhoksella Mimmin edessä sekä Linnanmaalla Prisman edustalla. Sää suosi ja aurinko paikoin suorastaan häikäisi.

Keskusteluissa aiheiksi nousivat muuallakin esillä olleet vanhustenhuolto sekä eläkkeensaajien toimeentulo. Myös työttömyysturvan aktiivimalli ja sen kumoaminen oli puheena. Lasten kanssa liikkeellä olleita äitejä ja isiä mietityttivät koulutusasiat. Helppo arvioida, että meillä oli sama suunta.

Kuva vasemmalla on Linnanmaan Prisman edustalta ja kuva oikealla on Muhokselta, K-Market Mimmin edestä. 
Kuva vasemmalla on Linnanmaan Prisman edustalta ja kuva oikealla on Muhokselta, K-Market Mimmin edestä.

 
Ø Kodit ja perheet – erilaisia ja arvokkaita kaikki
Kirjoitin tällä viikolla perhepolitiikkaa käsittelevän blogin. Lapsiperheitä on Suomessa reilusti yli puoli miljoonaa, mistä tilastokeskuksen mukaan yhden vanhemman perheitä on 13 prosenttia.

Yhden hengen kotitalouksien määrä on kasvussa: yksinasuvien määrä on jo ylittänyt miljoonan ja on nyt 1 162 000.

Meitä ihmisiä on moneksi, niin kuin elämätilanteitakin. Tästä ajatuksesta kannattaa ottaa kiinni, sillä kyseessä ei ole tyhjä hokema. Hyvinvointipolitiikan onnistuminen edellyttää, että yhteiskunta mittaa toimenpiteensä ihmisten yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Lapsiperheet on aivan oikein ottaa hyvinvointipolitiikan keskiöön. Lasten saaminen on kallisarvoinen, hieno asia elämässä. Samalla se on kuitenkin juuri sellainen köyhyysriski, jonka torjumiseksi pidämme hyvinvointivatiota yllä. Tarvitsemme taloudellista turvaa perhevapaiden ajaksi, jotta lasten saaminen ei menojen kasvun ohella merkitsisi kohtuutonta tulojen laskua. Lapsiperheiden toimeentulon turvassa pienetkin heikennykset ovat merkittäviä. Eri etuuksien indeksijäädytykset eivät todellakaan ole vähämerkityksisiä.

Perhepolitiikassa on myös osattava nähdä tarpeeksi pitkälle. Tuloerojen kasvu ja työurien erkaneminen miesten ja naisten välillä saa niin Suomessa kuin muuallakin alkunsa juuri niistä vuosista, joille perhevapaat sattuvat. Siksi palkkatasa-arvo voidaan saavuttaa vain tasa-arvoa lisäävän perhevapaauudistuksen myötä.

Ihmisten elämän monimuotoisuuden ymmärtämiseen kuuluu myös yksinasuvien huomioon ottaminen. Yksinasuvien osuus väestö on muutamassa vuosikymmenessä kaksinkertaistunut. Kasvun syitä on monia: ikäihmisten osuuden kasvaessa kasvaa myös leskeksi jääneiden ja eronneiden osuus. Tämän suuren suuntauksen lisäksi yksinasumiseen vaikuttavat monet muut, yksilölliset tekijät. Yksinasuvien huomioiminen ei siis todellakaan ole pelkää vanhuspolitiikkaa. Yksin asuvat eivät kaikki myöskään ole yksinäisiä, vaan monelle eläminen yhden hengen perheessä on vapauttavaa ja rikasta.

Lue kirjoitus kokonaisuudessaan Kalevan blogistani.

Ø Kiertueaikatauluni
To 4.4. klo 12 Kuusamo, tori. Klo 14.30 Taivalkoski, tori. Klo 17 Pudasjärvi, S-Market.

Pe 5.4. klo 10 Utajärvi, K-Utamarket edusta. Klo 12-14 osallistun vaalipaneeliin Vaalan koulukeskuksessa.
Klo 16.30-17.30 on avoin yhteistilaisuus Eero Heinäluoman kanssa, Aleksinkulman juhlasali (Aleksanterinkatu 9, Oulu). Tervetuloa sankoin joukoin!

La 6.4. klo 12-14 Osallistun Iin lukion vaalipaneeliin. Klo 14.30 Ii, S-Market. Klo 16 Haukipudas, S-Market Reimarin edessä.
Su 7.4. klo 12 Haapajärvi, tori. Klo 14 Oulainen, Halpa-Halli. Klo 17.30 Puolivälinkankaan S-Market.

Ma 8.4. klo 10.00 Rotuaarin vaalitupa. Klo 11.30 Kastelli, S-Market. Klo 13 Myllyoja, Sale.
Klo 16-17.30 yhteistilaisuus Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selinin kanssa kahvila Konst o. Delissä, Hallituskatu 7, Oulu. Tervetuloa mukaan!

Klo 18.00 Osallistun Ylen Radio Suomen vaalitenttiin, ole kuulolla!

Ti 9.4. klo 9.45 -11.00 osallistun koululaispaneeliin Kastellissa. Klo 12 Rotuaari, vaalitupa. Klo 14 Rajakylän Alepa. Klo 15 Pateniemen S-Market. Klo 16 Oulun työväenyhdistyksen tilaisuus Kaukovainiolla Makkaraisku, Kaukovainion ostoskeskuksen piha.

To 11.4. klo 10 Kaakkurin S-Market. Klo 11.30 Kaakkurin Citymarket. Klo 17 työväenyhdistyksen tilaisuus, Limingantullin Prisma.

Pe 12.4. klo 12.00 osallistun Ojanperän koulun vihkiäisjuhlaan Limingassa. Tämän jälkeen kampanjoimme useissa ryhmissä eri puolia Oulua. Seuraa tarkempaa ilmoittelua kotisivuillani ja Facebookissa.

La 13.4. klo 10 -12 olen Oulun työväenyhdistyksen teltalla rakentajamessuilla. Klo 13 kampanjan loppuhuipennus Rotuaarin vaalituvalla. Seuraa tarkempaa ilmoittelua.

Kommentit

Jätä kommentti