Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen uutiskirje – Tavataan Demarinaisten tilaisuuksissa Kajaanissa ja Oulussa

Hyvät Ystävät!

Vaalikausi on pian päättymässä. Vaalit tuovat mukanaan rytmin vaihdoksen ja tarjoavat mahdollisuuden uuden alkuun. Mikään ei ole ennalta kirjattua, vaan Suomen suunta ja uudet päättäjät ovat kansalaisten valittavana. Olen kiitollinen kuluneesta kaudesta, mutta täysin valmis ryhtymään työhön tasa-arvoisemman ja kestävämmän Suomen puolesta. 

Kuluvan vaalikauden lopulla tapahtui vielä yllättävä käänne, kun pääministeri Juha Sipilä ilmoitti hallituksen eroamisesta.  Vaikka hallitus kaatui, isoja asioita on viety eteenpäin. Tällä viikolla muun muassa hyväksyttiin työaikalaki huolimatta SDP:n esittämistä muutoksista. Niillä olisi korjattu epäkohtia, jotka koskevat erityisesti hoitotyötä tekevien työehtoja ja joilla parannettaisiin hoitoalalla tekevien jaksamista.

Asiasta voit lukea enemmän tästä.

Ø Sote-uudistus kaatui ja sen mukana hallitus

Hallituksen ero oli ymmärrettävä ja perusteltu ratkaisu, sillä nyt sille itselleenkin valkeni, ettei sen oma, itsepintaisesti ajama sote-malli ollut toteuttamiskelpoinen. Pääministeri Sipilän ero oli reaktiona siihen, että hänen ajamansa hanke tuli tiensä päähän.

Matkan varrella hallituksella ja pääministerillä olisi ollut tilaisuus korjata esitystä, mutta sitä ei ole haluttu tehdä. Vastuu tästä kaikesta kuuluu hallitukselle.

Tämä on myös osoitus siitä, ettei maata voi johtaa kuin yritystä.

Soten valmistelu kuitenkin alueilla jatkuu. Tehty työ esimerkiksi meillä Pohjois-Pohjanmaalla on arvokasta. On tehty paljon, mitä voimme jatkossa hyödyntää. Parhaat palat täytyy poimia talteen, ja laatia tulevat ratkaisut yhdessä.

SDP katsoo, että sote-uudistuksessa tulee palata sen alkuperäisiin tavoitteisiin. Lähtökohtana uudistuksessa tulee olla, että jokaisella on oltava oikeus laadukkaaseen hoivaan ja hoitoon on päästävä jonottamatta. Asiakasmaksut eivät saa estää palveluiden käyttöä.

Sote-uudistusta tulee tehdä parlamentaarisen yhteistyön pohjalta ja valmistelussa tulee edetä vaiheittain ja hallitusti. On varattava riittävästi aikaa perustuslainmukaisuuden arviointiin. Uudistusta on tehtävä yhdessä alueiden kanssa, jotta alueiden erityistarpeet voidaan huomioida valmistelussa.  

Tulevalla vaalikaudella on parannettava palveluita. SDP:n tavoitteena on hoitotakuu, jonka mukaisesti kiireettömään hoitoon on päästävä viikon kuluessa. Lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa tarvitaan lisää hoidon laadun turvaamiseksi. Lakiin tulee kirjata 0,7 hoitajamitoitus.  

Tämän linkin takaa voit tutustua SDP:n esittämiin askelmerkkeihin sote-uudistukseen ja tästä voit katsoa tallenteen tiedotustilaisuudesta torstaina 14.3.

Ø Esityksemme kansallisesta akkuklusterista tulevaan hallitusohjelmaan
Luovutimme tänään yhdessä maakuntien demarikansanedustajien kanssa puolueen puheenjohtaja Antti Rinteelle aloitteen kansallisen akkuklusteristrategian laatimisesta. Alla aihetta koskeva tiedote.

Kuvassa kanssani vasemmalta Jutta Urpilainen, Krista Kiuru, Katja Taimela, Ville Skinnari ja puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. 
Kuvassa kanssani vasemmalta Jutta Urpilainen, Krista Kiuru, Katja Taimela, Ville Skinnari ja puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. 

***
Tiedote 15.3.2019
SDP Eduskunta: Aloite hallitusohjelmaan: Akkuteollisuus on suomalaisia ja koko Eurooppaa työllistävä ilmastoteko
SDP:n kansanedustajat Jutta Urpilainen, Krista Kiuru, Johanna Ojala-Niemelä, Ville Skinnari, Katja Taimela ja Tytti Tuppurainen esittävät, että tulevassa hallitusohjelmassa sovittaisiin teollisuus- ja energiapolitiikan tueksi laadittavasta kansallisesta akkustrategiasta. Edustajat luovuttivat aloitteen akkustrategiasta SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteelle perjantaina.

– Seuraavan hallituksen on edistettävä kansainvälisesti merkittävän akku- ja kaivosklusterin kehittymistä Suomeen. Hallitusohjelmassa voitaisiin sopia, että teollisuus- ja energiapolitiikan tueksi laaditaan kansallinen akkustrategia. Tämä voisi olla yksi tulevan hallituksen strategisen tason poikkihallinnollisista painopisteistä ja tulevaisuuden Suomen kasvun moottoreista. Suomella on kaikki mahdollisuudet kehittyä akkualan globaaliksi huippuosaajaksi, esittää Jutta Urpilainen.

– Esitämme, että EU ottaa akkuklusterin kehittämisen tulevalla kaudellaan keskeisesti strategisiin ohjelmiinsa mukaan, ja että Suomessa tulevassa hallitusohjelmassa tämä nostetaan yhdeksi keskeisistä painopisteistä. Tavoitteena on, että Suomi ja Eurooppa ovat alalla jatkossa kansainvälisen kehityksen kärjessä. Tulevaisuuden Suomen ja koko Euroopan kasvun moottorina tulee olla akkuteollisuusklusterin hyvän pohjatyön kehittäminen ja laajentaminen. Alalla on samat mahdollisuudet kuin aikoinaan mobiiliteknologiassa, sanoo Ville Skinnari.

– Suomella on edellytykset olla kokoaan suurempi vaikuttaja tällä alalla ja kun haetaan ratkaisuja ilmastonmuutoksen haasteisiin. On tärkeää, että panostamme riittävästi korkeaan osaamiseen sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Ensimmäinen paikka vaikuttamiseen on EU-puheenjohtajakauden myötä.

– EU-puheenjohtajuuskausi tarjoaa mahdollisuuksia lisätä koko Euroopan tietoisuutta suomalaisen osaamisen ja maaperän tarjoamista ilmasto- ja energiaratkaisuista. Uuden komission työohjelmaan vaikutettaessa on huolehdittava, että ilmasto-, energia- ja teollisuuspoliittiset tavoitteet yhdistäviä hankkeita, kuten eurooppalaisen akkuklusterin rahoitusohjelmaa, painotetaan, muistuttaa Tytti Tuppurainen.

Lue tiedote kokonaisuudessaan tästä

Ø Lakimuutoksen myötä kielletään alaikäisten avioliittojen solmiminen
Olen erittäin iloinen, että 1.6.2019 voimaan astuvan lakimuutoksen myötä lupaa avioliiton solmimiselle ei enää myönnetä alle 18-vuotiaille. Nykylainsäädäntö mahdollisti poikkeusluvalla lapsiavioliitot. Olen jo vuonna 2015 jättänyt lakialoitteen lapsiavioliitojen kieltämiseksi ja olenkin hyvilläni, että asiassa on edetty.  Lapsiavioliittoja on kaiken kaikkiaan perusteltua pitää oikeusjärjestykseemme sopimattomina ja lasten perusoikeuksia loukkaavina. 
Voit lukea vuonna 2015 jättämäni lakialoitteen tästä.

Jokainen tyttö ansaitsee itselleen turvallisen lapsuuden ja mahdollisuuden kasvaa omaksi itsekseen rauhassa. Kirjoitin naistenpäivänä henkilökohtaisen kirjeen kaikille tytöille, joista jokaisesta kasvaa omanlaisensa nainen. Tässä linkki kirjeeseen.

Ø Tervetuloa tukiryhmän kokoukseen ja vaalijuhlaan
Tervetuloa mukaan tukiryhmääni uudet ja vanhat tukijat! Tukiryhmän kokous ja vaalijuhla pidetään tulevana sunnuntaina 17.3. klo 16-18 Oulun Tetralla, alakerran iso sali (Mäkelininkatu 31).

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet kampanjastani ja haluavat tulla mukaan. On monia tapoja osallistua: tilaisuuksien järjestäjänä, kahvinkeittäjänä, autonkuljettajana, esitteiden jakajana tai muuten henkisenä tukena. Tässä on tilaisuus päästä kiinni vaalityön arkeen. Jokainen ehdokas tarvitsee ympärilleen ison joukon ihmisiä, jotka ovat valmiita vapaaehtoistyöhön hyvän vaalityön saavuttamiseksi.

Minä ja vaalipäällikköni Markku Kainulainen (s.posti: markku.kainulainen@dnainternet.net) toivotamme Sinut lämpimästi tervetulleeksi mukaan!

Ø Tulevia tapahtumia
– La 16.3. klo 11-14 Oulun työväenyhdistyksen järjestämä yhteinen talvitapahtuma,  Nallikarin Talvikylä. Olen mukana menossa yhdessä muiden demariehdokkaiden kanssa.  

– Su 17.3. klo 16-18 Tukiryhmäni kokous, Oulun Tetra, alakerran iso sali (Mäkelininkatu 31, Oulu).

– Ma 18.3. klo 13 Tiedevaalipaneeli: Eduskuntavaalien yliopistotentti: Jos ei tiedettä olisi? Oulun yliopiston päärakennus, Saalastinsali, Linnanmaa.

– Ma 18.3. klo 18-20 Nainen, vaikuta tulevaisuuteen –keskustelutilaisuus koulutuksesta, terveydenhoidosta ja vanhustenhuollosta. Keskustelemassa aiheesta kanssani eduskuntavaaliehdokkaat Tiina Heikkinen ja Miina-Anniina Heiskanen. Paikka: Teehuone Tsaikka, Kauppakatu 3, Kajaani.

– Ti 19.3. klo 17-19 Tasa-arvoa, ei puolikuollutta elämää – keskustelutilaisuus tasa-arvosta työelämässä. Paikka: ravintola Tuba, Mannenkatu 2, Oulu. Keskustelijoina kanssani Setäkuiskaajan käsikirjan kirjoittanut Jenni Karjalainen ja  Demarinuorten pj. Mikkel Näkkäläjärvi. Puheenvuoroja kommentoi Oulun Kauppakamarin toimitusjohtaja Jari Tuovinen. Illan musiikista vastaa Jukka Takalo. 

– To 21.3. klo 10 Maa- ja metsätalouden vaalipaneeli ilmastoteemalla, Oulunsalotalo.

– To 21.3. klo 13 Oulun Kuljetusalan Eläkeläisten tapaaminen Aleksinkulmassa. 

– Pe 22.3. SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm vierailee Oulussa. Klo 17-19 järjestetään avoin tilaisuus Aleksinkulmassa. Mukana JHL:n pj. Päivi Niemi-Laine ja Demarinuorten pj. Mikkel Näkkäläjärvi, minä ja muita demariehdokkaita.

Kommentit

Jätä kommentti