Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen Uutiskirje ja Hyvää Juhannusta

Hyvät Ystävät!
Tänään torstaina (23.6.) pidettiin kevätistuntokauden viimeinen täysistunto. Kokonaisuudessaan kevätistuntokausi on ollut tiivistahtinen ja paljon on eduskunnassa käsitelty asioita – käyty ajoittain myös kipakkaa sananvaihtoa. Suuri valiokunta jatkaa työtään kesätauosta huolimatta, ja kokoonnumme seuraavan kerran heti maanantaina 27.6. Iso-Britannian EU-kansanäänestyksen jälkimainingeissa.

Ennen kesälomia tässä vielä uutiskirje, jossa tuhti paketti ajankohtaisista asioista ja listausta tulevista tilaisuuksista. Toivottavasti tavataan kesän tapahtumissa!
 
Ø Lähetekeskustelu valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta
Tiistaina (21.6.) eduskunnan täysistunnossa käytiin lähetekeskustelu valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta. Selonteossa määritellään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan painopisteet vuoteen 2025 asti.

Kuten selonteossa todetaan on Suomen turvallisuusympäristö muuttunut viime vuosien aikana. Hätkähdyttävää on selonteon suorin sanoin todettu tosi seikka, ettei sotilaallista voimankäyttöä Suomea kohtaan voida täysin sulkea pois.

Lähetekeskustelussa pitämässäni puheenvuorossa toin esille sen, että tarvitsemme monitasoista turvallisuusstrategiaa. Tähän kuuluu keskeisenä Suomen EU-jäsenyys. Tärkeää on myös yhteistyö Ruotsin kanssa, mutta on muistettava, etteivät Suomen ja Ruotsin voimavarat yllä suurvaltapolitiikan tasolle. Onkin välttämätöntä, että Suomi syventää suhteitaan Yhdysvaltojen kanssa, joka on globaali suurvalta ja tärkeimpien puolustusliittojen ja puolustussopimusten keskipiste.

Tästä linkistä pääset lukemaan lähetekeskustelussa pitämäni puheenvuoroni kokonaisuudessaan

hornet – Kopio

Ø SDP:n esitykset maatalouden tilanteen kohentamiseksi
Suomalainen maatalous on tällä hetkellä ahdingossa. Vallitsevaan kriisiin löytyy monta tekijää. Nyt tarvitaan ripeitä toimia tilanteen parantamiseksi. Suomen alkutuotanto on saatava kestävälle pohjalle ja maanviljelijöiden tukalaa tilannetta on helpotettava. Maaseudun elinvoima on yhteinen etu.

Laadin puoluetoverini, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenen Harry Wallinin kanssa mielipidekirjoituksen, joka julkaistiin Maaseudun Tulevaisuudessa perjantaina 17.6.2016. Kirjoituksessa esitämme päivittäistavarakaupan valta-asemaan puuttumista kilpailulainsäädännön avulla. Suomessa päivittäistavarakauppa on keskittynyt, josta ei kärsi vain tuottajat vaan myös kuluttajat. SDP:n mukaan on tärkeä lisätä reilua kilpailua, sillä se on myös suomalaisen maatalouden elinehto.

Kirjoituksen pääset lukemaan kokonaisuudessaan tästä linkistä.

maatalous

Ø TTIP – EU-USA-vapaakauppasopimus
EU:n ja Yhdysvaltojen kesken on neuvoteltu vapaakauppasopimuksesta (ns. TTIP) heinäkuusta 2013 lähtien. Toteutuessaan vapaakauppasopimus voisi lisätä niin työpaikkoja, kohentaa EU-alueen talouskasvua kuin helpottaa yritysten markkinoille pääsyä. Muun muassa SAK tukee sopimuksen saavuttamista tästä syystä.

Sosiaalidemokraattien mukaan on hyvin tärkeää, että julkiset palvelut rajataan pois sopimuksen piiristä. Julkisten palveluiden määritelmä on oltava selkeä ja kattava. Hallituksen sote-uudistuksen yhtiöittämispakko ja yksityistäminen ovat tässä mielessä huolenaihe. Sosiaali- ja terveyspalvelut on jätettävä sopimuksen ulkopuolelle riippumatta palveluiden järjestämis-, rahoittamis- ja tuottamistavasta nyt tai tulevaisuudessa.

Me suuren valiokunnan demarit otimme kantaa TTIP-sopimukseen keskiviikkona 22.6.2016 julkaisemassamme tiedotteessa. Tiedotteen pääset lukemaan tästä linkistä.

some_1

Ø Kirjallinen kysymys turkisasetuksen keskeyttämisestä
Jätin tänään torstaina (23.6.) kirjallisen kysymyksen turkisasetuksen valmistelun keskeyttämisestä.

Vuonna 2013 eduskunnassa käsiteltiin eläinsuojelu- ja ympäristönsuojelujärjestöjen kansalaisaloitetta, jolla haluttiin kieltää turkistarhaus Suomessa. Vaikka aloite ei saanut kansanedustajien enemmistöä taakseen, niin aloitteen yhteydessä käytiin laajaa keskustelua niin eduskunnassa kuin julkisuudessa turkistarhauksen eettisistä ongelmista. Kansalaisaloitteen käsittelyn jälkeen perustettiin työryhmä valmistelemaan uutta turkistarhausta säätelevää asetusta.

Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti kuitenkin turkisasetusta valmistelleelle työryhmälle vuoden 2015 syksyllä ettei useita vuosia valmisteltua turkisasetusta anneta lainkaan. Samalla keskeytettiin asetuksen valmistelu.

Kirjallisessa kysymyksessä pyydän selvitystä asianomaiselta ministeriltä siihen, miksi turkisasetuksen valmistelu keskeytettiin ja mitä hallitus aikoo tehdä turkiseläinten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Kiirehdin myös eläinsuojelulain uudistuksen eduskuntakäsittelyä

Ø Oulun yliopiston seminaari ”Arktinen ympäristö, ihmiset ja terveys – siltoja tutkimuksen ja päätöksenteon välille”
Oulun yliopiston ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksen (CERH) seminaari tiistaina 31.5. arktisesta alueesta ja ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksista kokosi eduskunnan Pikkuparlamentin auditorioon alan asiantuntijoita ja päättäjiä.

Seminaari antoi viimeisintä tutkimustietoa ja rakensi vuorovaikututusta tutkijoiden ja päättäjien välille. Alustajina seminaarissa olivat mm. entinen pääministeri Paavo Lipponen, WHO:n Euroopan toimistosta Vladimir Kendrovski, Oulun yliopiston professori Jouni Jaakkola ja arktinen suurlähettiläs Aleksi Härkönen. Pidin seminaarissa puheenvuoron tutkimustiedon hyödyntämisestä päättäjien näkökulmasta.

Puheeni pääset lukemaan verkkosivuiltani tästä linkistä.

yliopisto

Ø Naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlaistunto
Keskiviikkona 1.6. eduskunnassa pidettiin naisten äänioikeuden 110-vuotisjuhlaistunto. 110 vuotta yleistä ja yhtenäistä äänioikeutta antaa aihetta juhlaan. Tasa-arvotyötä on kuitenkin pitkäjänteisesi jatkettava. Minulla oli kunnia pitää SDP:n ryhmäpuheenvuoro juhlaistunnossa. Puheessani käsittelin tasa-arvotyötä niin historiallisesta näkökulmasta kuin tasa-arvon nykytilaa. Puheessani toin esille sen, että tasa-arvotyö ei ole vain naisten asia. Tämän päivän tasa-arvopolitiikka on myös miesten aseman kohentaminen siellä missä se kohennusta kaipaa. Tasa-arvo on yhteinen asia.

Lisäksi puheessani toin muun muassa esille naisiin kohdistuvan väkivallan, joka on syvälle juurtunut ongelma Suomessa. On tärkeää, että Suomi laatii toimintasuunnitelman naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen nk. Istanbulin sopimuksen täytäntöönpanosta ja että turvakotipaikkoja on niitä tarvitseville.

Katso puheeni tekstitetty video verkkosivuiltani seuraavasta linkistä.

Some_Banneri_640x640 (10)

Ø Oulun piirin ja demarinaisten hallituksen matka Brysseliin
SDP:n Oulun piirihallitus sekä demarinaisten hallitus vierailivat Brysselissä europarlamentaarikkojen Liisa Jaakonsaaren ja Miapetra Kumpula-Natrin kutsumana. Matkan aikana vierailimme muun muassa Euroopan parlamentissa. Liisa kertoi meille työstään meppinä sekä piti ajankohtaisen poliittisen tilannekatsauksen. Tapasimme matkan aikana myös UN Womenista Dagmara Schumacherin ja European Women´s Lobby -organisaatiosta Matilda Flemmingin.

Kuvassa:Minä, Liisa Jaakonsaari, Raisa Kinnunen sekä Maija Piitulainen Euroopan parlamentissa.
Kuvassa: Minä, Liisa Jaakonsaari, Raisa Kinnunen sekä Maija Piitulainen Euroopan parlamentissa.

 
Demarinaisten hallituksen kokous pidettiin Brysselissä lauantaina
Demarinaisten hallituksen kokous pidettiin Brysselissä lauantaina

 
Komea porukka koolla Euroopan parlamentin edustalla.
Komea porukka koolla Euroopan parlamentin edustalla.

 
Ø Iso-Britannian Labour-puolueen Jo Coxin muistohetki 22.6.
Iso-Britannian Labour-puolueen edustaja Jo Cox puukotettiin ja ammuttiin kuoliaaksi kesäkuussa hänen tavatessa kansalaisia vaalipiirissään. Cox tunnettiin tinkimättömänä heikommassa asemien puolustajana. Hän kampanjoi Iso-Britannian EU-jäsenyyden säilyttämiseksi sekä puhui maahanmuuttajien puolesta. Hän oli myös aiemmin toiminut puolueensa naisjärjestön puheenjohtajana.

Vietimme keskiviikkona 23.6. muistohetken Iso-Britannian suurlähetystössä eduskuntaryhmien ja Iso-Britannian suurlähettiläs Sarah Pricen kanssa.

cox
 
cox_eduskuntaryhmä
 
Ø Tulevat tilaisuudet
Perinteeksi muodostunut keskustelutapahtuma SuomiAreena järjestetään Porissa 11.-15.heinäkuuta. Osallistun SuomiAreenalla maanantaina (11.7.) ja tiistaina (12.7.) seuraaviin keskustelutilaisuuksiin:

– Ma 11.7. klo 10.15-11.00 YTK:n järjestämä keskustelutilaisuus aiheesta tulevaisuuden työ ja työttömyys.
– Ma 11.7. klo 12.30 olen tavattavissa 4H:n teltalla
– Ti 12.7. klo 12 -12.45 olen tavattavissa SDP:n teltalla
– Ti 12.7. klo 17-18.15 osallistun Perheyritysten järjestämään keskustelutilaisuuteen, jonka aiheena on ”Mistä työtä – omistajuuden merkitys työpaikkojen luomisessa”.

Elokuu
– 19.8.- 21.8. Oulun suurmessut
– 26.8. pidän juhlapuheen osasto JHL ry 409:n Pyhä-Siika -alueen 50-vuotisjuhlassa.
 
Hyvää juhannusta!
Tätä kirjoittaessani Suomi on jo hyvää vauhtia valmistautumassa juhannuksen viettoon. Toivon teille oikein hyvää ja levollista juhannusta. Omissa suunnitelmissani on pysyä visusti kotona perheen parissa, toiveena saunoa ja syödä hyvin.

Pidetään yhteyttä!

15240342600_86fb9a72be_o

Kommentit

Jätä kommentti