Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen uutiskirje 27.9.2018 – Tavataan lauantaina 29.9. Tyrnävällä ja Haukiputaalla

Hyvät Ystävät!

Tässä syksyn ensimmäinen uutiskirje, jossa kuulumisia eduskuntatyöstä ja muista ajankohtaisista aiheista. Kesääni tahdittivat muun muassa  Porin SuomiAreena sekä oma reissu mieheni kanssa Etelä-Saksan Schwarzwaldiin. Politiikan syksyä käynnistivät perinteiseen tapaan Kiiminkipäivät sekä Pohjolan Demaritapaaminen Kemissä.  

Syysistuntokausi pyörähti käyntiin muutama viikko sitten. Paljon on ehtinyt jo tapahtua. Hallituksen ensi vuoden budjetista on käyty lähetekeskustelu, kuten myös ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta on äänestetty.  Lähestyvät eduskuntavaalit kuultavat jo puheenvuoroissa. Näistä ja muista ajankohtaisista asioista enemmän tässä uutiskirjeessä. Uutiskirjeen lopussa tulevia tapahtumia. Tavataan tulevana lauantaina (29.9.) Tyrnävän perunamarkkinoilla, jossa olen paikalla klo 12-14, sekä myöhemmin iltapäivällä Haukiputaalla Best Western Hotel Samanttassa (Välitie 3) klo 16 alkaen järjestettävässä Lempeiden laulujen illassa. 

Ø Ikääntyneiden taloudelliseen hyväksikäyttöön on puututtava
Julkisuudessa on hiljattain ollut esillä valepoliisivyyhti, jossa erityisesti ikäihmiset ovat olleet taloudellisen huijauksen kohteena. Pöyristyttävää on se, että uhreiksi on tietoisesti etsitty etunimen perusteella ikäihmisiksi arveltuja henkilöitä: Liisat, Anjat, Yrjöt, Kertut ja muut ovat olleet rikollisten tähtäimessä.

Valepoliisitoiminta paljastaa laajemman ongelman yhteiskunnassamme. Ikäihmisten taloudellinen hyväksikäyttö on kaikessa hiljaisuudessa huolestuttavasti lisääntynyt. Asia, joka on jäänyt liian vähäiselle huomiolle ja josta puhutaan aivan liian vähän.

Taloudellisen hyväksikäytön muotoja on monia, ja valepoliisitoiminta on yksi niistä. Yhteistä hyväksikäytön eri muodoille on kuitenkin se, että kyseessä on ihmisen hyväuskoisuuden tai elämäntilanteen hyväksikäyttäminen. Ihmisyyden hyveitä, joita tulisi vaalia – hyväntahtoisuutta ja luottamusta – käytetään piittaamattomasti ja häikäilemättömästi hyväksi. Blogissani kuvaan ongelmaa laajemmin. 

Olen huolestunut tilanteesta. Arvokkaaseen vanhuuteen kuuluu oikeus elää suojassa kaikelta hyväksikäytöltä. Valtiovallan on syytä toimia. Olen siksi jättänyt asiasta valtioneuvostolle kirjallisen kysymyksen. Pääset lukemaan sen tästä.

Ø Lääkkeiden saatavuusongelmat korjattava
Lääkkeiden saatavuudessa ilmenneisiin ongelmiin tulee löytää ratkaisu. Tutkimustiedon (Kati Sarnolan väitöskirja 2018, Itä-Suomen yliopisto) perusteella noin 80 prosentilla apteekeista on ollut lääkkeiden saatavuusongelmia päivittäin tai lähes päivittäin. Saatavuusongelmia on ollut tavanomaisissa, yleisesti käytetyissä lääkeryhmissä, kuten hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä. Näistä saatavuuskatkostapauksista kolmasosa aiheutti ongelmia, kuten tyytymättömyyttä asiakkaissa.

Osa lääkkeiden saatavuusongelmista johtuu tekijöistä, johon on vaikea vaikuttaa: Suomen lääkemarkkinat ovat pienet eikä täällä sen vuoksi ole riittävästi lääkealan kilpailua ja lisäksi tuotteiden myynnissä on kausivaihteluita.

On kuitenkin toimenpiteitä, joilla tilannetta voitaisiin helpottaa. Esimerkiksi tiedonkulkua lääkeyrityksiltä ja lääketukkukaupoilta apteekkeihin voitaisiin parantaa sekä edellyttää varautumis- ja kriisiviestintäsuunnitelmia.

Olen jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen lääkkeiden saatavuusongelman vakavuudesta ja siitä, mitä hallitus aikoo tehdä parantaakseen tilannetta. Lääkehuollon toimivuus on yksi terveydenhuoltojärjestelmämme kulmakivi.  Kirjallisen kysymyksen pääset lukemaan eduskunnan sivuilta tästä.  

Ø Hallituksen ensi vuoden budjetti – näköalaton ja vailla tulevaisuusinvestointeja 
Hallituksen ensi vuoden budjetin käsittely käynnistyi viime viikolla eduskunnassa lähetekeskustelulla. Käsittely jatkuu eduskunnassa koko syyskauden, ennen joulua on vuorossa äänestykset. 

SDP:n viesti on, että nyt tarvitaan toimia, joilla luodaan puitteet kestävälle talouskasvulle ja torjutaan eriarvoisuutta. Tällä hetkellä Suomen taloudella menee suotuisasti, ja nyt tulisi satsata tulevaisuusinvestointeihin. Ne auttavat kantamaan myös talouden laskuaikoina. SDP:n lähestymistapa on kokonaisvaltainen ja uudistukset lähtevät perusrakenteiden lujittamisesta. Tämä tarkoittaa muun muassa perhevapaauudistusta perhe-elämän ja työn yhteensovittamiseksi. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus: esitämme varhaiskasvatusuudistusta ja maksutonta toisen-asteen koulutusta. Lisäksi sosiaaliturvajärjestelmää tulee kehittää. Olemme myös laatineet ehdotuksen työllisyyttä tukevaksi verouudistukseksi. Kestävää kasvua voidaan luoda, kun perusrakenteet ovat kunnossa.  

Ø Luottamusäänestys ulkoministeri Soinin toiminnasta
Viime perjantaina (21.9.) äänestettiin eduskunnassa ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta. Luottamusäänestys liittyy ministeri Soinin aborttikannanottoihin ja toimintaansa ulkomailla.

Oikeuskansleri on käsitellyt ulkoministeri Soinin osallistumista viime toukokuussa Kanadassa abortinvastaiseen tilaisuuteen virkamatkansa aikana. Oikeuskanslerin mukaan,  vaikka ulkoministeri Soini ei toiminnallaan ole rikkonut lakia, on ministerin toiminta on ollut ongelmallinen ja voinut antaa väärän kuvan Suomen ulkopolitiikasta. 

Suomen ulkopolitiikka on selvä tässä suhteessa. Ulkopolitiikan keskiössä on naisten ja tyttöjen oikeuksien edistäminen, johon kuuluvat lisääntymis- ja seksuaalioikeudet.

On erittäin ongelmallista, että ulkoministeri on omalla toiminnallaan voinut antaa tästä väärän kuvan. Ulkoministerin toimi vaatii erityistä harkintakykyä. Tässä tapauksessa harkintakyky on pettänyt ja tämän vuoksi ulkoministeri Soinille esitettiin epäluottamusta.

Olin keskustelemassa aiheesta perjantaiaamuna (21.9.) MTV3:n Huomenta Suomessa kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin kanssa. Tallenteen pääset katsomaan MTV3:n verkkosivuilta tästä

Kuvassa kanssani MTV3:n juontaja Jesse Kamras. 
Kuvassa kanssani MTV3:n juontaja Jesse Kamras. 

 
Demarinaiset ottivat kantaa äänestystulokseen. Pääset lukemaan kannanoton Demarinaisten verkkosivuilta tästä

Ø Porohaittoihin on löydettävä ratkaisuja 
Poronhoidolla on pitkä perinne Suomessa. Se on arvokas elinkeino, jota tulee vaalia ja suojella. Poronhoitoon liittyy kuitenkin ongelmia. Erityisesti poronhoitoalueen eteläosissa aiheuttaa poronhoito nykyisessä muodossaan ongelmia muulle maankäytölle ja asuinympäristölle. Porot liikkuvat usein jopa asuntojen pihapiirissä, viljelyksistä ja taimikoista puhumattakaan. Lisäksi poronhoito aiheuttaa ongelmia liikenneturvallisuudelle. Näitä ongelmia ei voida sivuuttaa. Ratkaisun tulee olla kuitenkin sellainen, jolla samalla kun korjataan poronhoidosta aiheutuvat seuraukset, otetaan huomioon poronhoidon harjoittaminen elinkeinona.  

Olen jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen poronhoitoon liittyvistä ongelmista ja mitä hallitus aikoo asialle tehdä. Kirjallisen kysymyksen pääset lukemaan tästä.

Ø Tasa-arvon asialla
Sain suuren kunnian edustaa Suomea Irlannissa aiemmin tässä kuussa. Eduskunnan naisverkosto, jonka puheenjohtaja olen, sai kutsun kautta aikain ensimmäiseen parlamenttien naisverkostojen kokoukseen Dublinissa. Irlannin parlamentin naisverkoston puheenjohtaja Catherine Martin oli kutsunut ympäri maailmaa naisparlamentaarikkoja juhlistamaan maansa naisten äänioikeuden 100-vuotisjuhlaa ja edistysaskelia naisten oikeuksissa, mm. tuoretta kansanäänestystä poistaa aborttikielto maan perustuslaista.

Osallistujia oli yli 40 maasta, kaukaisimmat Australiasta ja Uudesta-Seelannista. Afrikan maista oli erityisen paljon osallistujia. Suomesta meitä olisi kaksi, minun lisäkseni kansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) Lapista.
 

Saimme Eeva-Marian kanssa huomata, ettei Suomen asema tasa-arvon mallimaana ole enää mitenkään itsestäänselvää. Muut maat menevät nyt vauhdilla eteenpäin, samaan aikaan kun meillä tasa-arvotyö on pudonnut asialistalla alaspäin. Minulta pyydettiin paneelikeskustelun yhteydessä yleisöpuheenvuoro, eikä maamme asema ensimmäisenä täydet poliittiset oikeudet naisille (ja miehille) antaneena maana ollut lainkaan tiedossa, päinvastoin se kiistettiin.

Kongressi otti lopuksi kantaa, jossa mm. kehotetaan perustamaan kaikkiin maailman parlamentteihin naisverkosto. Julkilausuman (englanniksi) pääset lukemaan tästä.

Nähtäväksi jää saako naisverkostojen välinen yhteydenpito jatkoa. Paikalla ollut Mongolian edustaja tarjoutui mahdollisen seuraavan kongressin järjestäjäksi. Tasa-arvo etenee kaikkialla, vaikka toisaalta on nähtävissä vastakkaisia virtauksia – puheissa viitattiin usein esimerkiksi Trumpin edesottamuksiin. Kansainvälisessä tasa-arvotyössä Suomenkin on syytä olla mukana, oikeilla teoilla eikä pelkillä juhlapuheilla.

Ø Ilo ja kunnia toimia Kaleva Cupin suojelijana
Olen otettu kunniasta toimia Kaleva Cupin suojelijana. Kaksipäiväisessä turnauksessa olin tänä vuonna jakamassa palkintoja myös tyttöjen ottelussa. Turnauksen tervehdyksessä nostin esille jalkapallon yhdistävän voiman.  

Jalkapallo yhdistää kansat ja ihmiset
Tänä kesänä jalkapallo on jälleen ollut osa miljoonien ihmisten arkea, kun MM-kisat toivat lajin olohuoneisiin ja puheisiin kaikkialla. Vaikka kaikki eivät lähteneet kisaturisteiksi Venäjälle, kosketukselta ei voinut välttyä. Jalkapallon neljän vuoden välein pelattavat maailmanmestaruuskisat ovat aina valtava spektaakkeli, jolla on myös poliittista merkitystä. Ranskan voitto oli eittämättä makea presidentti Emmanuel Macronille, yhtä lailla kuin heikko menestys oli karvas Saksan liittokansleri Angela Merkelille.

Tämän vuoden kisoista jäi monelle mieleen voittajajoukkueen monikulttuurisuus. Useat köyhien lähiöiden vaatimattomista oloista lähteneet maahanmuuttajataustaiset sankaripelaajat yhdistivät Ranskan ja koko jalkapalloa seuraavan maailman. Monelle nuorelle jalkapallo antaa mahdollisuuden nousta kurjuudesta ja erilaisuudesta osaksi yhteisöä, sen kunnioitetuksi jäseneksi. Jalkapallo kotouttaa ja integroi yhteiskuntaan vailla vertaa. Samalla se poistaa ennakkoluuloja ja yhdistää: pelaajien paremmuuden ratkaisee vain ja ainoastaan pelitaito.

Myös meillä Suomessa ja täällä pohjoisessa seurat ovat entistä moninaisempia. Kulttuurien kohtaaminen rikastuttaa. Nuorille yhdenvertaisuus on luonnollinen asia: pelikentillä kasvaa kansainvälisesti entistä valmiimpi sukupolvi.

Lue vuoden 2018 ottelun tervehdykseni kokonaisuudessaan kotisivuiltani tästä

Kaleva Cup 2018
Kaleva Cup 2018

 
Ø Tulevia tapahtumia
– La 29.9. osallistun klo 12-14 Tyrnävän perunamarkkinoille ja iltapäivällä klo 16 alkaen Best Western Hotel Samanttassa Haukiputaalla järjestettävään Lempeiden laulujen iltaan.
– La-su 13.-14.10. Hyvinvointimessut, Oulu.
– Ma 15.10. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vierailee Oulussa. Alustavasti klo 16 järjestetään avoin yleisötilaisuus kahvila Konst o. Delissä (Hallituskatu 7, Oulu). Seuraa ilmoittelua tilaisuudesta. 
– La 10.11. Oulun sos.dem piirin piirikokous. 

Eduskuntarytmin käynnistyttyä on jälleen alkanut säännöllinen reissaaminen Oulu-Helsinki-välillä. Matka sujuu rattoisasti lemmikkivaunussa silloin kuin Rosa matkustaa mukana.

Pidetään yhteyttä!

Kommentit

Jätä kommentti