Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen uutiskirje 22.2.2017

 
Hyvät Ystävät!

Lämmin tervehdys eduskunnasta. Kevätistuntokausi avattiin helmikuun alussa virallisten valtiopäivien avajaisten merkeissä, ja työ eduskunnassa on jo täydessä vauhdissa. Itselläni vuoden alku on ollut työntäyteinen puheenjohtajakiertueen myötä. Tässä uutiskirjeessä on hieman tunnelmia puheenjohtajakiertueesta samoin kuin puoluekokouksesta. Lisäksi uutiskirjeessä on tulevista kevään kuntavaaleista ja lopusta löytyvät lähiajan tapahtumat. Seuraava tilaisuus on niinkin pian kuin ensi viikon maanantaina (27.2.), jolloin järjestän kansanedustajan aamukahvit Konst O. Delissä (Hallituskatu 7). Lämpimästi tervetuloa kahvikupin ääreen puhumaan ajankohtaisista asioista.

Ø Puheenjohtajakiertue ja Lahden puoluekokous 3.-5.2.2017

Vuoden alku lähti vauhdikkaasti käyntiin puheenjohtajakiertueen merkeissä. Kiersimme pj. Antti Rinteen ja Timo Harakan kanssa ympäri Suomea eri paikkakunnilla järjestetyissä puheenjohtajatenteissä. Kiertuetta tehtiin hyvässä hengessä ja se oli kaikin puolin onnistunut. Jokainen meistä ehdokkaista toi esille kampanjassaan omia näkemyksiä ja painotusalueita. Puheenjohtajakiertue kuvasi hyvin sitä, että puolueessamme on tilaa erilaisille näkemyksille. SDP:ssä on katto korkealla ja seinät leveällä.

Omassa kampanjassani nostin esille muun muassa tasa-arvotyön, populismin ja rasismin torjumisen tärkeyden vallitsevassa tilanteessa niin Suomessa kuin Suomen rajojen ulkopuolella, eurooppalaisen- ja kansainvälisen yhteistyön sekä koulutuksen ja ympäristökysymysten tärkeyden. Joulun pyhinä laitoin ajatukseni paperille ja tein esseen siitä, miksi sosialidemokratiaa nyt tarvitaan. Julkaisun pääset lukemaan tästä.

Kampanjassani korostin tavallisten ihmisten asioiden huomioimista. Eräs eniten kiitosta saanut puheenvuoroni on taltioitu videolle. Voit katsoa sen tämän linkin kautta.

Henkilövalintojen lisäksi puoluekokouksessa tehtiin tärkeitä päätöksiä. Puoluekokousaloitteisiin- ja päätöksiin pääset tutustumaan tästä.

Puoluekokous Lahdessa 3.-5.2.2017
SDP:n puoluekokous Lahdessa 3.-5.2.2017

 
Ø Ajankohtaista eduskunnasta ja SAK:n perhevapaamalli

Lahden puoluekokouksen jälkeen ei hengähtämiseen jäänyt aikaa, kun eduskuntatyö alkoi toden teolla puoluekokousta seuranneella viikolla. Kevätistuntokauden alussa on jo ehditty käsitellä muun muassa aito avioliitto –kansalaisaloitetta, lähetekeskustelussa on ollut valtioneuvoston selonteko YK:n kestävän kehityksen Agenda2030 –tavoitteiden toimeenpanosuunnitelmasta ja tällä viikolla pääministeri antoi ilmoituksen lainsäädännön valmistelusta. (Viimeisimpänä mainittu liittyy oikeuskansleri Jaakko Jonkan loppuvuodesta julkisuudessa esittämään huoleen lainvalmistelun laadusta.) Maaliskuussa lähetekeskusteluun tulevat niin valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta kuin valtioneuvoston puolustusselonteko.

Hiljattain on esillä julkisuudessa ollut kysymys perhevapaamallin päivittämisestä. Muun muassa asiantuntijoiden mukaan nykyistä perhevapaajärjestelmää on uudistettava. Hallitus ei kuitenkaan asiassa ole päässyt yksimielisyyteen. SDP pitää tärkeänä, että perhevapaajärjestelmää uudistetaan. Lahden puoluekokouksessa tehtiin päätös, jonka mukaan SDP:n on viivyttelemättä valmisteltava puolueelle aloitteen mukainen uusi ja joustava perhevapaamalli. Yksi varteenotettava vaihtoehto on esimerkkinä mainittakoon SAK:n malli. SAK:n mallissa tavoitteena on muun muassa joustavoittaa perhevapaita, kohdella perheitä tasapuolisesti ja tukea isien mahdollisuutta jäädä perhevapaille. SAK:n perhevapaamalli ei myöskään lisää julkisen talouden kustannuksia. Perhevapaamalliin pääset tutustumaan tästä.

Ø Kevään kuntavaalit: vanhustenhuolto ja varhaiskasvatus

Olen ehdolla kevään kuntavaaleissa Oulun työväenyhdistyksen asettamana. Näissä kuntavaaleissa nousevat Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän tutkimuksen mukaan keskeisimmiksi teemoiksi vanhustenhuolto, terveyspalvelut sekä työllisyys että oman alueen taloustilanne.

Vanhustenhuoltoon liittyen on meillä Oulussa huolehdittava palveluasuntojen riittävyydestä ja kotihoidon resursseista. Myös päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen on kiinnitettävä huomiota. Muista isoista kaupungeista poiketen on Oulussa leikattu lasten subjektiivista päivähoito-oikeutta. Kuten olen useassa eri yhteydessä todennut, hallituksen päätös subjektiivisen päivähoito-oikeuden leikkaamisesta on peruttava. SDP:n kanta on, että subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautettava samoin kuin varhaiskasvatus on säädettävä maksuttomaksi. Enemmän näistä ja muista aiheista blogissani.

Ø Ammattiliittoni JHL:n edustajistovaalit

Olen ehdolla ammattiliittoni JHL:n edustajistoon. Yhdistykseni on Oulun kaupungin toimen- ja viranhaltijat JHL RY YHD. 379 ja minua voit äänestää numerolla 68.
Äänestysaika on 13.-29.3.2017. Pidän tärkeänä sopimusjärjestelmän turvaamista ja työehtojen yleissitovuutta sekä palkkatasa-arvon kehittämistä. JHL:n jäsenistä noin 70 % on naisia, joten kysymys on myös tasa-arvon vaalimisesta, erityisesti tulevan sote-uudistuksen yhteydessä.

Ø Suomi 100 –matka Floridaan

Suomen 100-vuotisjuhlavuotta juhlistetaan monin eri tapahtumin. Ei yksin kotimaassa, mutta myös maamme rajojen ulkopuolella. Minulla oli kunnia olla mukana menneenä viikonloppuna eduskunnan puhemies Maria Lohelan johtamalla Suomi 100 –matkalla Floridassa. Matkan kohokohta oli Suomi 100 -juhla, mutta tiiviiseen ohjelmaan sisältyi niin tutustuminen suomalaisten Kerhotaloon, Suomi-taloon ja Lepokotiin kuin osallistuminen suomalais-amerikkalaisen kauppakamarin FACC:n järjestämään tilaisuuteen. Alla kuva matkalta.

Kuva kerhotalolta Lake Worthissa.
Kuva kerhotalolta Lake Worthissa.

 
Ø Lähiajan tapahtumia

– Ma 27.2. klo 9-10 kansanedustajan aamukahvit, Konst O. Deli (Hallituskatu 7, Oulu)
– Ke 8.3. klo 18 Pohjois-Pohjanmaan liiton naistenpäivän vastaanotto, Oulu
– La 18.3. JHL:n edustajistovaalitilaisuus Valkeassa
– La 25.3. Kempeleen Työväenyhdistyksen 80-vuotisjuhla
– Ma 27.3. klo 18 Kuntavaalipaneeli Haapavedellä
– Su 9.4. Kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä, ennakkoäänestys 29.3.-4.4.
– La 22.4. SDP:n Oulun piirin piirikokous Kajaanissa

Kommentit

Jätä kommentti