Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen uutiskirje 14.2. – Tavataan ma 18.2. Kansanedustajan Kahvitunnilla

Hyvät Ystävät!

Tervehdys eduskuntatyön keskeltä. Alkuvuosi on lähtenyt reippaasti käyntiin. Päällimmäisenä on ollut vanhustenhoidon tila. Kevään aiheista sote-uudistuksen kohtalo on edelleen auki. Asiantuntija-arvioiden mukaan aikataulu on käymässä tiukaksi ja saattaa olla, ettei uudistusta saada käsiteltyä kuluvalla vaalikaudella. Aikataulua tärkeämpää on laatu ja se, että työ tehdään huolella. SDP pitää kiinni siitä, että sote-uudistus tulee tehdä perimmäisten tavoitteiden toteuttamiseksi: sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden ja yhdenvertaisuuden parantaminen, ihmisten hyvinvointi- ja terveyserojen vähentäminen sekä kustannusten kasvun hillitseminen.

Vaalikautta on vielä muutamia viikkoja jäljellä, mutta kevään eduskuntavaalien kampanjointi on jo lähtenyt käyntiin. Puolue avasi valtakunnallisen eduskuntavaalikampanjan tammikuun lopulla Helsingissä. SDP:n Oulun piiri polkaisi vaalikampanjan käyntiin viime sunnuntaina Oulussa ja Kajaanissa järjestetyissä starttitilaisuuksissa.

Näistä ja muista aiheista tässä uutiskirjeessä. Lopussa tulevia tapahtumia. Huomaathan, että tulevana maanantaina 18.2., joka sattuu olemaan syntymäpäiväni, järjestän Kansanedustajan Kahvitunnin kahvila Konst o. Delissä (Hallituskatu 7, Oulu). Luvassa keskustelua politiikan keväästä. Lämpimästi tervetuloa pullakahville tapaamaan minua ja muita ehdokkaitamme!

Ø Eduskuntavaalikampanja käyntiin
Piirin eduskuntavaalikampanja starttasi käyntiin viime sunnuntaina (10.2.) Oulussa ja Kajaanissa. Tilaisuuksissa oli tunnelma korkealla ja hieno yhteishenki. Gallup-menestys antaa vauhtia myös meidän työllemme Oulun vaalipiirissä.

Koossa on hieno ehdokasjoukkue. Yhteisvoimin tehdään hyvä kampanja. Koulutus, vanhustenhuolto, terveydenhoito ja ympäristönsuojelu ovat asioita, joissa markkinat eivät voi määrätä. Ihminen on kaiken mitta. Meillä on tulevaisuuslinja – katsomme eteenpäin. Ja meillä taitaa olla suomalaisten kanssa sama suunta!

Kuvassa kanssani piirin eduskuntavaaliehdokkaita: Jere Laava, Jarmo Haapaniemi, Asko Alasalmi, Tiina Heikkinen, Kaarina Torro, Miina-Anniina Heiskanen, Ari-Pekka Sirviö, Marko Salmela ja Mika Pietilä. 
Kuvassa kanssani piirin eduskuntavaaliehdokkaita: Jere Laava, Jarmo Haapaniemi, Asko Alasalmi, Tiina Heikkinen, Kaarina Torro, Miina-Anniina Heiskanen, Ari-Pekka Sirviö, Marko Salmela ja Mika Pietilä. 

SDP:n Oulun piirin vaalikampanjastartti sunnuntaina 10.2.2019 Antell Cafe Pihassa.
SDP:n Oulun piirin vaalikampanjastartti sunnuntaina 10.2.2019 Antell Cafe Pihassa.

 

Puolueen valtakunnallinen eduskuntavaalikampanjastartti pidettiin tammikuun lopulla Helsingissä. Puoluejohto esitteli vaaliohjelmamme. Tunnelma oli lämmin ja vahva tekemisen tahto välittyi tilaisuudessa. SDP on hyvin valmistautunut tuleviin vaaleihin; meillä on hyvä ja kattava eduskuntavaaliohjelma. Esitämme uudistuksia varhaiskasvatukseen, koulutukseen, perhevapaisiin, verotukseen ja sosiaaliturvaan. Köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen on meille arvovalinta. Meillä on tulevaisuuslinja.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Sanna Marin puolueen eduskuntavaalistarttitilaisuudessa 26.1.2019.
SDP:n 1. varapuheenjohtaja Sanna Marin puolueen eduskuntavaalistarttitilaisuudessa 26.1.2019.

 
SDP:n vaaliohjelmaan voit tutustua tästä ja vaalivideon voit katsoa tästä.

Demarinaiset vaaliteemoihin voit tutustua Demarinaisten sivuilta tästä.
 

Ø Vanhustenhuollon tila kuohuttaa
Vanhustenhuollossa paljastuneet laiminlyönnit ovat osoitus siitä, ettei liiketoiminta aina sovi yhteen inhimillisyyden kanssa. Asiat ovat nousseet nyt esille, henkilöstön aiemmista ja toistuvista hätähuudoista ja jopa lakkouhasta huolimatta.

Nykyinen hallitus kumosi edellisen hallituksen tekemät vanhuspalvelulain parannukset. Sipilän hallitus on normien purun hengessä poistanut hoitajamitoitusta koskevan normiluonteisen suosituksen, jonka mukaan hoitoisuuden perusteella tehostetun palveluasumisen yksikössä hoitajamitoituksen piti olla 0,5 hoitajaa asukasta kohden. Nyt ilmi tulleissa epäkohdissa on pitkälti kyse juuri henkilöstön riittämättömästä määrästä.

Sietämätöntä, mihin yritystoimintaan kuuluva voitontavoittelu voi pahimmillaan johtaa.

Voitontavoittelun kustannuksella on jätetty puolustuskyvyttömät vanhukset monin paikoin hoitamatta – lattialle makaamaan, odottamaan aamiaista tai jopa lääkkeitä.

Tämä ei ole meidän Suomemme. Meidän Suomessamme jokainen ikäihminen ansaitsee inhimillisen vanhuuden. Oulussa – ja koko maassa – on selvitettävä huolella, ovatko vanhuksille tarjottavat palvelut riittäviä ja laadukkaita. Elleivät ole, on tehtävä muutoksia.

Lue kirjoitukseni kokonaisuudessaan kotisivuiltani.

SDP:n aloitteesta oppositiopuolueet jättivät yhteisen välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta.

SDP on edellyttänyt, että lakiin kirjataan sitova hoitajamitoitus ja että sitä koskeva laki tuodaan eduskuntaan vielä tämän vaalikauden aikana. On ehdottoman tärkeää, että potilasturvallisuuden turvaamiseksi hoitopaikoissa on riittävästi hoitohenkilökuntaa. Inhimillinen vanhuus kuuluu kaikille.

Ø Kolumnini Kalevassa: Terveydenhoidossa tärkeintä on ihminen
Sanotaan, että ihminen on kaiken mitta. Vanhustenhuollossa paljastuneet laiminlyönnit ovat hälyttäneet pohtimaan, kuinka voitontavoittelu soveltuu ihmisten herkimpien peruspalveluiden tuottamiseen.

Nyt terveysbisnekselle ollaan voimallisesti avaamassa markkinoita. Hallitus esittää terveydenhuoltolakiin poikkeuspykälää yhteiskunnan tukemasta leikkaustoiminnasta sairaaloissa, joissa ei ole yhteispäivystystä. Kysymys on hallituspuolueiden kaupankäynnistä terveydenhuollon muokkaamiseksi terveysyritysten edun mukaiseksi.

Julkinen sektori vastaa terveydenhuollon perusrakenteesta, johon kuuluu kallis päivystysvelvollisuus ja varautuminen hengenvaarassa olevien potilaiden hoitamiseen viipymättä ja kustannuksia säästämättä.

Potilasturvallisuuden nimissä tapahtunutta leikkaustoiminnan keskittämistä on hyvällä syyllä moitittu. Lakiesitys ei tätä korjaa. Se sallii leikkaussalitoiminnan muissa kuin päivystyssairaaloissa, kunhan potilas voidaan 30 minuutissa kiidättää päivystyssairaalaan tehohoitoon. Malli on räätälöity terveysyritysten mittojen mukaisiksi: niiden toiminta on keskittynyt suurten sairaaloiden läheisyyteen. Oulussa on jo 10 yksityistä leikkaussalia, joista vastuu voidaan siirtää Oulun yliopistosairaalalle.

Julkiselle terveydenhuollolle uusi säätely ei sovi. Raahen kuntayhtymän johtaja Hannu Kallunki on todennut, ettei Raahen sairaala pysty toimittamaan kiirepotilasta Ouluun 30 minuutissa, joten leikkaussalitoiminta loppuu siellä. Palvelut karkaavat ja 50 terveysalan työntekijää menettää työnsä.

Jopa hallituspuolue keskustan vaikuttajat ounastelevat, että sama kohtalo on viiveellä myös Oulaskankaan sairaalalla. Siellä vaikutukset olisivat mahdollisesti jopa dramaattisemmat, sillä sairaalan alasajo vaikuttaisi väistämättä myös ammattikorkeakoulun toimintaan.

Vastaavasti Oulun sairaala ruuhkautuu, eikä sen suunnittelema peruskorjaushanke riittäne kasvavaan kysyntään. Lääkäripula pahenee lääkärien siirtyessä päivystysvelvoitteisista julkisista sairaaloista yksityisiin.

Julkisen vallan on huolehdittava palvelujen saatavuudesta yhdenvertaisesti koko alueellaan. Tämä yhdenvertaisuuden ja alueellisen tasapuolisuuden periaate on uhattuna, eivätkä voittajia ole keskuskaupungit eikä niiden sairaaloissa työtaakan alle uupuvat työntekijät. Voittajia ovat yritykset, jotka ovat päättäneet sijaintinsa ja palveluvalikoimansa mahdollisimman hyvän taloudellisen tuloksen saavuttamiseksi.

Terveydenhuoltolaki kaipaa uudistusta, joka painottaa tavallisten ihmisten tarpeita sekä palveluiden järkevää, taloudellista ja tasapuolista kehittämistä. Hallituksen esityksen sijaan on valmisteltava uudistus, jolla keskittämisen sijaan turvataan alueellinen tasapuolisuus.

On muistettava mistä on kyse: ihmisestä.

Linkki Kalevassa 13.2.2019 julkaistuun kolumniini. 

Ø Eläimet ansaitsevat lain suojaa
Hallituksen onneton maakuntauudistus on vaarassa kaataa myös pitkään valmistellun eläinten hyvinvointilain. Kärsijöinä olisivat niin tuotanto-, lemmikki- kuin villieläimet, jotka ansaitsevat nykyaikaisen lain suojaa. 

SDP peräänkuuluttaa kunnianhimoista lakia. Nykyinen lakiesitys sisältää useita uudistuksia, joilla eläinten hyvinvointia parannetaan, mutta siitä löytyy myös korjattavaa. Esimerkiksi suurimmat epäkohdat liittyvät tuotantoeläinten kohteluun. Eläinten lajityypillisten käyttäytymistarpeiden mahdollistaminen olisi oltava lähtökohtana.

On hyvä muistaa, että laki määrittää minimitason ja antaa minimiturvaa eläimille. Moni tuottaja ja eläinten omistaja kohtelee eläimiä jo nyt lakia paljon paremmin. Muutokset tulisi tehdä tarvittavien siirtymäaikojen sekä tuottajille suunnattujen korotettujen hyvinvointiavustusten turvin.

Osallistuin tänään puolueen edustajana eduskunnan Kansalaisinfossa järjestettyyn eläinpoliittiseen keskustelutilaisuuteen. Tiedotteen aiheesta voit lukea kotisivuiltani.


Ø Luonnon monimuotoisuuden katoaminen pysäytettävä
Luonnon monimuotoisuus on asia, joka usein jää ilmastokeskustelun varjoon, vaikkakin se on ilmastonmuutoksen torjumisen ohella yhtä tärkeä. Vuoden alussa käytiin eduskunnassa keskustelu, jota moni sanoi historialliseksi. Aloitteestani eduskunta keskusteli luonnon monimuotoisuudesta. Aihe oli kytketty ilmastonmuutokseen.

Lajien häviäminen on huolestuttanut tiedeyhteisöä vuosikymmenten ajan. Luontoon kuuluva lajien syntymisen ja häviämisen tasapaino on järkkynyt. Lajeja häviää vauhdilla, joka vertautuu maapallon historian suuriin sukupuuttoaaltoihin, jotka ovat tapahtuneet satoja tai kymmeniä miljoonia vuosia sitten.
Lajirikkauden säilyttäminen on välttämätöntä. Luonnon monimuotoisuuden häviäminen kaventaa väistämättä ihmiskunnan elinmahdollisuuksia. Lajien häviäminen heikentää edellytyksiä sekä hillitä ilmastonmuutosta että sopeutua siihen.

Uhkaavan sukupuuttoaallon syyt ovat ilmeiset: se johtuu ihmisen toiminnasta. Ihmisen toiminnan seurauksena ilmasto muuttuu nopeammin kuin lajien kyky sopeutua muutokseen, ja ihmisten siirtämät vieraslajit ja haitalliset vieraslajit valtaavat alaa alkuperäislajeilta.

Lajien hävitessä ei paluuta enää ole. Kun jokin kasvi- tai eläinlaji katoaa, ei sitä enää saada takaisin – ei millään keinolla, ei koskaan.

Luonnon monimuotoisuuden pelastamiseksi tarvitaan toimia globaalisti ja lähellä.

Eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa 16.1.2019 pitämäni puhe luettavissa eduskunnan sivuilta tästä.

Ø Brexit – katso haastatteluni Ylen A-studiossa (15.1.2019)
Maaliskuun lopulla tulee kaksi vuotta täyteen siitä, kun Iso-Britannia ilmoitti jättävänsä Euroopan unionin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että silloin Britannian EU-eron on määrä astua voimaan.

Olin keskustelemassa Brexitistä pääministeri Juha Sipilän kanssa Ylen A-studiossa. Mukana myös Ulkopoliittisesta instituutista ohjelmajohtaja Juha Jokela.

Keskustelua käytiin rakentavassa hengessä. Suomella on yhteinen linja Brexitiin. Katso ohjelma Yle-Areenasta tästä. Käyty keskustelu Euroopan tulevaisuudesta on edelleen ajankohtainen.

Kuvassa kanssani vasemmalta pääministeri Juha Sipilä, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja YLE:n toimittaja Heikki Ali-Hokka.
Kuvassa kanssani vasemmalta pääministeri Juha Sipilä, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja YLE:n toimittaja Heikki Ali-Hokka.

 
Ø Tulevia tapahtumia
Ma 18.2. Kansanedustajan Kahvitunti, kahvila Konst o. Deli (Hallituskatu 7, Oulu)
Ti 19.3. Demarinaisten tilaisuus Oulussa. Seuraa ilmoittelua. 
Pe 22.3. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vierailee Oulussa.
To 28.3. Jokihelmen opiston ja Haapaveden opiston järjestämä eduskuntavaalien 2019 vaalipaneeli, Haapaveden opisto. 
La 30.3. Vaalikylän avajaiset Rotuaarilla ja kampanjatilaisuus Valkeassa.
3.-9.4. eduskuntavaalien ennakkoäänestys kotimaassa.
3.-6.4. eduskuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla.
La 6.4. vaalipaneeli Iin messuilla.
Su 14.4. eduskuntavaalien varsinainen äänestyspäivä.
 

Työ eduskunnassa jatkuu ja kampanjointi alkaa vähitellen kiihtymään. Näillä näkymin viimeinen istunto on perjantaina 15.3. Tämän jälkeenkin on vielä muun muassa muutama suuren valiokunnan kokous. Pääsääntöisesti olen kuitenkin kotikentillä tapaamassa ihmisiä –  yhtään ääntä ei ole vielä annettu ja luottamus on lunastettava aina uudestaan. Olen edelleen valmis ajamaan uudistuksia kohti yhteistä hyvää. Meillä taitaa olla sama suunta!
Jos haluat tulla mukaan kampanjaani, kerro siitä minulle tai ole yhteydessä vaalipäällikkööni Markku Kainulaiseen, s.posti: markku.kainulainen@dnainternet.net, tel: 0400687080. 
 

Kommentit

Jätä kommentti