Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen Uutiskirje 10.5.2018

Hyvät Ystävät!
Lämmin keväinen tervehdys eduskunnasta. Täällä Arkadianmäellä lehti on jo puhjennut puihin. Muutenkin alkaa olla jo kesän tuntua ilmassa. Eduskunnassa työskennellään tiiviisti sote-uudistuksen parissa ja tunteet käyvät välillä kuumana. Hallituksen tavoitteesta saada sote-lait läpi heinäkuun alkuun mennessä näyttää kehkeytyvän jännitysnäytelmä. Tässä uutiskirjeessä ajankohtaisia terveisiä työstäni kansanedustajana sekä toukokuun lopun maakuntakierroksen aikataulusta.

Ø Tutustumassa hoitotyön arkeen – Sairaanhoitajaliiton haaste
Tutustuin tällä viikolla hoitotyön arkeen Oulun seudun Mäntykodissa, joka tarjoaa hoivahoitoa, päivätoimintaa ja mm. fysioterapiaa. Johtaja Nina Hynninen ja vastaava hoitaja Marja-Liisa Mettovaara esittelivät taloa lämmöllä. Moni asiakkaista tunnisti minut, ja kohtaaminen oli molemminpuolinen ilo.

Suurena haasteena on jatkossa laitoshoidon vähentäminen ja tehostettuun palveluasumiseen ja kotihoitoon siirtyminen. Moni ikäihminen on huonokuntoinen, ja käytännössä hoivatason hoito on ainoa vaihtoehto. Toivottavasti vanhuspalvelulain mukaisissa palvelutarpeen arvioinneissa tutkitaan ihmisten vointi riittävän perusteellisesti.

Itse Mäntykodin tulevaisuus on myös muutoksia täynnä. Perinteikäs talo puretaan ja tilalle tulee kokonaan uusi elinkaariajattelua kuvastava palvelukokonaisuus. Mäntykoti on minulle tuttu aiemmilta vuosilta, jolloin toimin yhdistyksen hallituksessa. Toivon sille kaikkea parasta, sen asukkaille ja ammattitaitoiselle henkilökunnalle!

Hoitotyön arkea Oulun seudun Mäntykodissa
Hoitotyön arkea Oulun seudun Mäntykodissa

 
Ø Vierailu Nivalassa
Lauantaina 5.5. vietettiin Kyösti Kallion kuuluisan sovintopuheen 100-vuotisjuhlaa Nivalassa. Juhlaa vietettiin puheen hengessä:

”Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä.” Kyösti Kallio

Juhlaa kunnioittivat läsnäolollaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Juha Sipilä. Kansakunnan yhtenäisyys oli puheissa vahvasti esillä. Juhlapuheen piti Tasavallan Presidentti.

Ennen juhlaa tapasin paikallisia demarivaikuttajia ja kaupunkilaisia työväentalo Kinevalla. Muun muassa syksylle suunnitellut maakuntavaalit herättivät paljon keskustelua. Maakuntavaaleihin kytkeytyy tiivisti koko laajempi sote- ja maakuntauudistus, jota koskeva lakipaketti on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa. Näkemyksiäni sote- ja maakuntauudistuksen eduskuntakäsittelystä voit lukea Demokraatin artikkelista tästä.

Kuvassa kanssani vasemmalta Sulevi Laurila, Riitta Ahlholm, Kirsti Erkkilä, Martti Ahlholm, kaupunginvaltuutetut Jani Ahlholm ja Ari Kukkurainen
Kuvassa kanssani vasemmalta Sulevi Laurila, Riitta Ahlholm, Kirsti Erkkilä, Martti Ahlholm, kaupunginvaltuutetut Jani Ahlholm ja Ari Kukkurainen

 
Ø SDP haluaa uudistaa EU:ta
Keskiviikkona 9.5. vietettiin Eurooppa-päivää ja ajankohtaan sopivasti käytiin samana päivänä eduskunnassa ajankohtaiskeskustelu EU:n rahoituskehyksestä. EU-komissio julkaisi keskiviikkona 2.5. ehdotuksensa monivuotiseksi rahoituskehyskaudeksi 2021-2027 käynnistäen viralliset rahoituskehysneuvottelut.

Neuvotteluja käydään tilanteessa, jossa paineita kohdistuu toisaalta Ison-Britannian EU-eron myötä ja toisaalta EU-rahoituksen tarpeita on muun muassa EU:n ulkorajojen valvontaan, muuttoliikkeeseen, EU:n puolustusrahastoon sekä tutkimukseen ja kehitykseen liittyen.

Komissiolla on kunnianhimoinen tavoite saada neuvottelut päätökseen vielä nykyisen Euroopan parlamentin kaudella, mutta todennäköisesti neuvotteluja käydään vielä Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella vuoden 2019 jälkipuoliskolla ja sen jälkeenkin.

Eduskunnassa käydyssä ajankohtaiskeskustelussa pitämäni puheenvuoron EU:n rahoituskehyksestä pääset lukemaan tästä.
 
Ø Suurvaltakilpailu palaamassa
Kirjoitukseni kansainvälisestä politiikasta Lännen Median lehdissä la 28.4.
 
Kansallisvaltiot tekevät paluuta maailmanjärjestyksen mittapuina

Toisen maailmansodan jälkeen on nähtävissä kolme jaksoa: Kylmän sodan ja kahtiajaon maailma kesti 1990-luvun alkuun. Tämän jälkeen elimme yhteistyön ja liberaalien arvojen maailmassa. Kuluvan vuosikymmenen aikana olemme siirtymässä suurvaltakilpailun maailmaan.

Suurvaltojen maailma saattaa merkitä paluuta YK:ta edeltävään aikaan, jossa suurvallat kilpailevat etupiireistä. Suurvaltojen kilpajuoksu oli tosiasia 1800-luvun lopulta toiseen maailmansotaan.

YK perustettiin kylmän sodan maailmaan, jossa suuret jakolinjat olivat selkeät. Yhdysvaltain johtama liittouma luotti liberaaleihin arvoihin, markkinatalouteen ja demokratiaan. Neuvostoliitto johti sosialististen maiden leiriä. Se suuri osa maailman maista, joka ei kuulunut kumpaankaan, määritti itsensä näiden osapuolien termein. Oli puolueettomia maita.

Yhteinen etumme on tukea erityisesti YK:ta ja EU:ta ja myös muita monenkeskisiä järjestöjä.

Lue kirjoitukseni kokonaisuudessaan verkkosivuiltani.

Ø Ulosotossa jo liian moni tavallinen ihminen
Suomi on velkakriisissä. Kyse on tavallisten ihmisten ajautumisesta velkojen ja ulosottojen julmaan kierteeseen. Perintätoimistot lähettävät valtavan määrän uhkaavia kirjeitä joka päivä. Voudit perivät saamisia yli neljäsadallatuhannelta suomalaiselta. Määrä on hälyttävän suuri. Kun useampi kuin joka kymmenes aikuinen on ulosotossa, on asialle tehtävä jotakin.

Ulosottoon on päädytty monesta eri syystä ja perinnässä olevat saatavat vaihtelevat myös määrältään. On kymmenien tuhansien eurojen velkoja, joista ei saada perittyä edes viivästyskorkoja. Ne ovat omiaan ajamaan ihmisen elinikäiseen velkavankeuteen. Työssä käynnissä ei enää ole mieltä, kun palkat hupenevat korkoihin.

Huomattavan suuri osa ulosotoista koskee kuitenkin pienempiä saamisia: noin 40 % velallisista on ajautunut ulosottoon enintään satasiin nousevien saamisten takia.

Kaiken keskellä Sipilän hallitus purkaa normeja ja poistaa perintäyhtiöiden luvanvaraisuuden. Perintäyhtiöiden hallinnollista taakkaa halutaan vähentää, ja jatkossa niiltä edellytetään vain rekisteröitymistä. Täytyy vain toivoa, että alalle tulijoita valvotaan riittävästi, sillä ylilyöntejä on jo nyt liikaa.

Kertakaikkista ihmelääkettä ei velkakriisiin löydy. Asialla on nimittäin toinenkin puoli: jos osa velallisista voisi jättää velkansa hoitamatta, kaatuisivat kustannukset muille. Luottoa ei tällöin enää saisi ilman asunnon tai muun omaisuuden panttaamista. Ja velkarahan korkoihin liitettäisiin reilut riskilisät kaikilta rahaa tarvitsevilta.

Lue paikallislehtien yleisöosastolla julkaistu kirjoitus kokonaisuudessaan verkkosivuiltani.

Ø Nuoret tarvitsevat toimeentulon turvaa
Nuoret tarvitsevat elämäänsä joka päiväisen toimeentulon turvaa. Olen huolissani hallituksen esityksistä, jotka heikentävät nuorten asemaa. Alla kannanottoni asiaan.

Eduskunnassa käytiin myös tällä viikolla opposition yhteinen välikysymyskeskustelu, jossa yleisesti pidettiin hallituksen esityksiä perustuslain vastaisina ikäsyrjinnän vuoksi.

Demarinaiset vaativat parempia vaihtoehtoja hallituksen työllisyyspolitiikalle: ”Nuoret tarvitsevat pysyvyyttä työelämään”

Tiedote 24.04.2018
Sosialidemokraattiset Naiset

Kehysriihen linjauksen mukaan alle 30-vuotiaan yli kolme kuukautta työttömänä olleen työnhakijan voi tulevaisuudessa palkata osa-aikaiseksi ilman perusteita. Lain on tarkoitus helpottaa nuorten aikuisten työllisyyttä, mutta samalla se antaa työnantajalle luvan olla palkkaamatta nuorta vakituiseen työhön. Silppu- pätkä ja osa-aikaiset työsuhteet ovat jo nyt monen nuoren aikuisen osa ja etenkin nuorten naisten arkea. Lain myötä vakituisen työsuhteen saaminen hankaloituu entisestään. Uudistuksen myötä myös työntekijöiden irtisanominen on nykyistä helpompaa.
”On saatava aikaan ratkaisuja, jotka eivät aseta ihmisiä eriarvoiseen asemaan iän tai sukupuolen perusteella. Nuoria aikuisia syrjivä työlaki on eriarvoistava ja perustuslain vastainen, sillä syrjiminen iän perusteella on lain mukaan kielletty. Suomen ikärakenteen vuoksi nuorilla tulee olemaan suuri vastuu yhteiskuntamme tulevaisuudesta. Päättäjien tehtävä on rakentaa kaikille yhdenvertainen yhteiskunta”, kommentoi Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

Lue tiedote kokonaisuudessaan tästä.

Ø Tulevia tapahtumia
– Pe-la 18.-19.5. SDP:n tulevaisuusfoorumi, Helsinki.

Toukokuun maakuntakierros:
La 26.5. klo 10 Raahe, klo 12.30 Oulainen ja klo 15 Haapavesi
Su 27.5. klo 12 Liminka, klo 14.30 Muhos ja klo 17 Utajärvi

Seuraathan kotisivujani, jonne päivitetään maakuntakierroksen ohjelma.

* Kesäkuussa osallistun tasavallan presidentin Kultaranta-keskusteluihin. Olen otettu saamastani kutsusta!

Ø Vapun tunnelmia
Tänä vuonna osallistuin vappujuhliin Kuusamossa, kotikaupungissani Oulussa ja Siikajoella. Vappujuhlissa vallitsi perinteinen vapputunnelma työväenliikkeen sanoman siman ja munkkien kera.

Puheeni vappuna 2018 Kuusamossa, Oulussa ja Siikajoella käsitteli luottamuksen ja tulevaisuudenuskon teemaa. Puheeni luettavissa verkkosivuillani.

Vappujuhla Oulun Rotuaarilla 1.5.2018.
Vappujuhla Oulun Rotuaarilla 1.5.2018.

 
Pitkä työrupeama on nyt hetken tauolla, kun vietämme helatorstaita ja äitienpäiväviikonloppua. Tauko tulee tarpeeseen, ja aion viettää viikonvaihteen tiiviisti perheen parissa. Kun lapset ovat jo kasvaneet teini-ikään, perheen pienimmän paikan on itseoikeutetusti lunastanut meidän Rosa.

Kahvia se ei sentään sänkyyn tarjoile, mutta varmasti saan siltä äitienpäiväpusun (kuten kaikkina muina päivinä).

Toivotan kaikille oikein hyvää ja lämpöistä äitienpäivää!

Kommentit

Jätä kommentti