Kalevan kolumnini: Suomi onnistui pu­heen­joh­ta­ja­na

Kolmas kerta toden sanoo. Suomen kolmas pesti EU:n puheenjohtajamaana osoitti, että EU on kiinteä osa maamme sisäpolitiikkaa ja yhteisten asioiden hoitoa. Puheenjohtajuus hoidettiin asiallisesti ilman turhaa karnevaalia. Teimme sen mitä lupasimme.

Kukin puheenjohtajuus on omanlaisensa. Tällä kertaa kauteen osui instituutioiden siirtymävaihe: parlamentti oli vasta valittu, uuden komission aloitus viivästyi joulukuulle ja samaan aikaan aloitti uusi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja. Siirtymäaika vaikutti väistämättä sisältöön: lainsäädäntöpöytä oli paikoin kevyesti katettu.

Toisaalta välivaihe jätti tavanomaista enemmän ilmatilaa kiertävän puheenjohtajamaan prioriteeteille. Suomi saikin kaikkien itse asettamiensa painopisteiden (yhteiset arvot ja oikeusvaltioperiaate, EU:n ilmastojohtajuus, kestävä kilpailukyky ja sosiaalinen hyvinvointi, kansalaisten kokonaisturvallisuus) osalta kestäviä tuloksia aikaiseksi.

Erityisesti onnistuimme työssä oikeusvaltioperiaatteen lujittamiseksi. Käynnistimme parlamentin aloitteen mukaisesti Unkarin kuulemiset neuvostossa, annoimme päätelmät neuvoston vuosittaisen oikeusvaltiodialogin kehittämisestä sekä kirjasimme monivuotista rahoituskehystä koskevaan esitykseemme oikeusvaltioehdollisuuden. Työ tehtiin diplomaattisesi ja rakentavasti vaalien unionin yhtenäisyyttä.

Ilmaston osalta voimme olla tyytyväisiä, että tavoitteemme pitkän aikavälin ilmastostrategiasta saavutettiin. Päämiehet sopivat joulukuussa, että EU on hiilineutraali 2050. Saavutus on merkittävä ja tavoite EU:n yhteinen, vaikka Puola jättikin toimeenpanon osalta varaumansa.

Kolmas tavoite konkretisoitui päätelmillä ns. hyvinvointitaloudesta. Se kirkastaa esimerkiksi terveydenhuoltoon tehtävien investointien merkitystä kestävälle talouskasvulle. Järjestimme myös ensimmäisen yhteisen valtiovarainministereiden ja opetusministereiden neuvoston. Historiallinen kokous korostaa koulutuksen asemaa osana unionin talousajattelua.

Turvallisuutta vahvistimme tehostamalla hybridiuhkien torjuntaa, mitä varten perustimme pysyvän työryhmän sekä järjestimme viranomaisille konkreettisia harjoituksia.

Omien tavoitteiden ohella agendalla on aina iso liuta asioita. Osa edistyy, toisten kohdalla on vastoinkäymisiä. Brexit vei paljon energiaa. Laajentuminen eteni vain Serbian kanssa käytävissä neuvotteluissa. Toisaalta sulka hattuun saatiin monivuotisen rahoituskehyksen osalta, sillä viimeistelemämme budjettiesitys siirtyi aiotusti Eurooppa-neuvostolle.

2020-luvulla olemme aktiivinen jäsenmaa unionin eturivissä. Ja tämä kevät viimeistelee eurooppalaisuutemme: pääsemme vihdoin näyttämään kykymme myös jalkapallon EM-kisoissa.

Kirjoitus on julkaistu 15.1. Kalevassa.

Kommentit

Jätä kommentti