Kaleva Cup 2018 – suojelijan tervehdys

Ilo ja kunnia toimia Kaleva Cupin suojelijana! Vuoden 2018 ottelun tervehdykseni tässä:

Jalkapallo yhdistää kansat ja ihmiset

Tänä kesänä jalkapallo on jälleen ollut osa miljoonien ihmisten arkea, kun MM-kisat toivat lajin olohuoneisiin ja puheisiin kaikkialla. Vaikka kaikki eivät lähteneet kisaturisteiksi Venäjälle, kosketukselta ei voinut välttyä. Jalkapallon neljän vuoden välein pelattavat maailmanmestaruuskisat ovat aina valtava spektaakkeli, jolla on myös poliittista merkitystä. Ranskan voitto oli eittämättä makea presidentti Emmanuel Macronille, yhtä lailla kuin heikko menestys oli karvas Saksan liittokansleri Angela Merkelille.

Tämän vuoden kisoista jäi monelle mieleen voittajajoukkueen monikulttuurisuus. Useat köyhien lähiöiden vaatimattomista oloista lähteneet maahanmuuttajataustaiset sankaripelaajat yhdistivät Ranskan ja koko jalkapalloa seuraavan maailman. Monelle nuorelle jalkapallo antaa mahdollisuuden nousta kurjuudesta ja erilaisuudesta osaksi yhteisöä, sen kunnioitetuksi jäseneksi. Jalkapallo kotouttaa ja integroi yhteiskuntaan vailla vertaa. Samalla se poistaa ennakkoluuloja ja yhdistää: pelaajien paremmuuden ratkaisee vain ja ainoastaan pelitaito.

Myös meillä Suomessa ja täällä pohjoisessa seurat ovat entistä moninaisempia. Kulttuurien kohtaaminen rikastuttaa. Nuorille yhdenvertaisuus on luonnollinen asia: pelikentillä kasvaa kansainvälisesti entistä valmiimpi sukupolvi.

Pohjoisen jalkapallon menestykseen tarvitaan paljon työtä ja seurojen yhteistyökykyä. Lahjakkaille pelaajanuorille – tytöille ja pojille – on oltava edellytykset kehittyä omalla kotiseudullaan. Jalkapallon aivovuoto muualle Suomeen on pysäytettävä määrätietoisella panostuksella lajin kehittämiseen. Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet luovat pohjan myöhemmälle menestyksellä. Pelaajamäärä on ollut kasvussa, ja kasvuun on kyettävä vastaamaan.

Nyt 49. kertaa pelattava 12-vuotiaiden Pohjois-Suomen nappulamestaruusturnaus luo omalta osaltaan pohjoista jalkapalloperinnettä. Kaleva-turnaus kerää Heinäpään kentille ikäluokan parhaat joukkueet kisaamaan pohjoisen mestaruudesta. Monelle nuorelle pelaajalle kokemus jää lähtemättömästi mieleen ja valmistaa myöhempiä koettelemuksia varten. Lajin aktiiveille ja vapaaehtoisille turnaus on aina syksyn kohokohta.

Vaikka turnaus on kilpailullinen, välittyy pelikentiltä aina myös liikunnan ja yhdessätekemisen ilo. Kaikki eivät voi voittaa, mutta jokainen voi näyttää omat kykynsä.

Jalkapallo yhdistää ihmiset – myös meillä Pohjois-Suomessa. Heinäpään kentillä taas tavataan.

Tytti Tuppurainen

kansanedustaja

Kommentit

Jätä kommentti