Kädetön ja jalaton

Kylläpä joskus on mukava olla väärässä: arvelin Oulun valtuuston johtoon nousevan Riikka Moilanen-Savolaisen, mutta toisin kävi. En olisi uskonut kepusta löytyvän rohkeutta nostaa paikalla Kyösti Oikarista. Mutta niin kävi, ja hyvä. Paikka oli ryhmien sopimuksen mukaan kepun, ja siihen nähden paras valittiin. Kyösti on osoittautunut ennakkoluulottomaksi ja aidosti uusia tuulia tuovaksi kunnallispoliitikoksi. Suvaitsevaisuus ja kulttuuri pääsevät toivottavasti hänen kaudellaan voimakkaammin esiin. Siihen Kyösti tulet saamaan tukea minulta ja varmasti monilta muilta uudistusmielisiltä.

Tätä kirjoitan nyt vanhalla PC:lläni, seuraavasta syystä. Aamu käynnistyi tänään, mutta kannettava MacBook -tietokoneeni ei. Ei vain käynnistynyt. Kone on nyt huollossa, ja minä KÄDETÖN. Tiedättehän tunteen. Kun ei voi tehdä oikein mitään, kun kaikki on koneella. Voi rähmä. Saa nähdä milloin ja missä tilassa saan koneeni takaisin. Eikä tässä vielä kaikki. Kumpa olisikin ollut, vaan ei: pyöräni varastettiin tänään. Ihan kahden tunnin sisällä, ihan takapihaltani ja ihan lukittuna. Se kurja ketale, joka pyöräni vei! Minulla ei ole autoa, pyöräni on minulle arkisen elämän välttämättömyys. Olo on paitsi kädetön niin myös jalaton. Pyöriä näköjään viedään Oulussa kuin maasta marjoja. Käsittämätön moraali niillä jotka tätä harjoittavat. Häpeäpaaluun toripolliisin viereen kuuluvat.

Olin varmaan vielä tuohtumuksen vallassa kun luin päivän Forumia (taas). Lehdessä haastateltiin Kiimingin uutta kunnanjohtajaa Leila Pekkasta. Tervetuloa seudulle, vaikuttaa pätevältä henkilöltä. Vaan yhteen asiaan tartuin. Kysymykseen ”verot vai palvelumaksut” tuleva johtaja vastasi palvelumaksut. Jaa-a. Olisi hyvä palauttaa mieliin mikä kunnan tehtävä on: tarjota kaikille ihmisille varallisuudesta riippumatta tarvittavat peruspalvelut. Nämä palvelut rahoitetaan erittäin pitkälle veroilla. Asiakaspalvelumaksujen rooli on marginaalinen kunnan taloudessa. Sen sijaan yksittäiselle pienituloiselle ihmiselle esimerkiksi terveyskeskusmaksut saattavat olla huomattava meno. Jos halutaan pitää kiinni periaatteesta, että palvelut kuuluvat kaikille, ei peruspalveluita koskevia palvelumaksuja pidä mennä nostamaan kuin korkeintaan indeksin verran. Ja muuten, kunnanjohtajan palkkakin tulee verorahoista. Mitähän Leila sanoisit, jos palkkasi ei tulisikaan automaattisesti, vaan asiakaspalvelumaksuilla. Kirkastuisi tämäkin asia yksilön kannalta.

Kommentit

Jätä kommentti