Juhlapyhäaukiolot maksuttomiksi kampaamoyrittäjille

Tiedote 11.11.2014

Julkaisuvapaa

Tuppurainen: Juhlapyhäaukiolot maksuttomiksi kampaamoyrittäjille

Lain mukaan ammattimaista vähittäiskauppaa tai parturi- ja kampaamoliikettä ei saa harjoittaa kirkollisena juhlapäivänä tai yleisinä juhlapyhinä. Lain taustalla on pyrkimys kauppojen aukioloaikojen selkeyttämiseen ja toisaalta työntekijöiden kokemat hankaluudet sunnuntaityöskentelyn osalta. Yhden hengen talouksissa suurimmat hankaluudet liittyivät sosiaalisen elämän ja lapsiperheissä perheen yhteisen ajan järjestämiseen. Laki on yleisesti hyväksytty, sen valmisteluvaiheessa on oltu hyvinkin yksimielisiä siitä, että lain henki on hyvä, oululainen kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) taustoittaa.

–       Laki ei ole ongelmallinen, lähtökohta työntekijöiden ja pienyrittäjien pyhäpäivätyön rajoittamisesta on yhtä hyvin perusteltavissa kuin lain voimaan tullessa. Sääntelyä tarvitaan työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi. Ongelma on siinä, miten kalliiksi poikkeuslupamenettely tulee pienyrittäjille.

Poikkeuslupia partureiden ja kampaamoiden juhlapyhäaukioloista esimerkiksi juhannusta ja itsenäisyyspäivää varten antaa aluehallintovirasto. Lupamaksut vaihtelevat 200 eurosta 600 euroon.

–       Olen saanut viestiä yrittäjiltä, että lupamaksut ovat pienten kampaamojen liikevaihtoon nähden kohtuuttomia: muutaman kalliinkin kampauksen teko ei tuota liikevaihtoa kuin enimmillään joitakin satoja euroja, jolloin pienen yrityksen kate jää olemattomaksi. Pahimmillaan lupamaksujen kierto vaikeuttaa pienyrittäjien, erityisesti naisyrittäjien, liiketoimintaa ja aiheuttaa harmaata taloutta, Tuppurainen summaa.

Jättämässään lakialoitteessa Tuppurainen esittää ongelmien ratkaisemiseksi lupamaksuista luopumista. Aukiolosäätelyn ja poikkeuslupamenettelyn säilyttäminen vastaisi niihin huoliin, joita hiusalan yrittäjien ja työntekijöiden järjestöt ovat esittäneet. Harkinta siis säilyisi, mutta maksu poistuisi. Maksun poistaminen toisi pienyrittäjät kilpailullisesti samaan asemaan kuin suurliikkeet, joiden toimintaa peritty maksu ei ole rajoittanut.

–        Lupamaksuista luopumisella ei ole merkittäviä valtiontaloudellisia vaikutuksia, Tuppurainen laskee.

Lisätietoja
Tytti Tuppurainen
p. 0400 840 594

Kommentit

Jätä kommentti