Joka kymmenes kituuttaa

Kukaan ei kiistä sitä, että maailman mittakaavassa olemme vauras maa. Mutta siitä huolimatta keskuudessamme on köyhyyttä ja huono-osaisuutta, jonka edessä emme saa ummistaa silmiämme.

Joka kymmenes meistä kituuttaa köyhyysrajalla. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisista noin 13 prosenttia on pienituloisia.  Köyhyys koskettaa siis jopa 700 000 ihmistä, kun mittarina käytetään tilastokeskuksen pienituloisuusrajaa, joka on 1 190 euroa kuukaudessa yhden hengen kotitaloudessa.

Jokainen voi miettiä millaista on tulla toimeen tuolla summalla, ja vielä vähemmälläkin. Ne joille se on todellisuutta, tietävät millaista loputonta pennin venytystä se on.

Takuueläkkeen varassa elävien vanhusten osalta pienituloisuus on valitettava tosiseikka. Takuueläke on vain noin 750 euroa kuukaudessa. Vanhuus ei saa olla sama asia kuin köyhyys.

Ikäihmisten pieniä tuloja eivät useinkaan vastaa pienet menot. Jos liikkuminen on joukkoliikenteen varassa, eivät isojen markettien hyvät tarjoukset ole käytössä. Ja monen kohtalona on reistaileva terveys, ja sairastaminen on aina kallista.

Jotta voimme pitää kiinni oikeudenmukaisuudesta ja huolenpidosta, on oltava valmiita panostamaan eläkkeensaajien toimeentuloon. Kaikkein pienituloisimpien eläkkeensaajien toimeentulo edellyttää takuueläkkeeseen tehtävää korotusta. Sosiaalidemokraatit yrittivät saada takuueläkkeeseen korotuksen jo tälle vuodelle, mutta se kaatui hallituskumppaneiden tuen puutteeseen.

On totta että joudumme samaan aikaa miettimään myös säästökohteita. Mutta sitä vartenhan politiikka on, arvovalintojen tekemistä varten. Tavallisten ihmisten toimeentulosta on huolehdittava.

Tavallisten ihmisten toimeentulo ja pärjääminen on pantava ykkössijalle myös verotuksessa. Pienten ja keskisuurten tulojen verotuksen keventämiseen on löydyttävä liikkumavaraa. Omalla työllä ja pienyrittäjyydellä pitää tulla toimeen.

On järjen vastaista, että sosiaaliturvasta pitää maksaa korkeita veroja, kun se johtaa pakkoon hakeutua toimeentuloturvan piiriin. Pienistä palkoista ja sosiaaliturvaetuuksista on jäätävä nykyistä enemmän käteen.

Kysymys on viime kädessä siitä, pidämmekö huolta heikommista. Eriarvoisuuden kasvu ei ole luonnonlaki.

Kommentit

Jätä kommentti