Hyvää pääsiäistä – Uutiskirje 1.4.2021

Hyvää pääsiäistä Sinulle

Elämme pääsiäisen ilojuhlaa edeltävää hiljaisuuden viikkoa ja toista koronakevättä.

Tänä vuonna tiedämme paremmin, millaisen uhan kanssa olemme tekemisissä. Se on toisaalta helpottavaa, mutta myös raskasta, sillä tiedämme myös ne arkielämämme uhraukset, joita taudin kuriin saaminen meiltä yhdessä vaatii.

Meillä pohjoisessa koronatilanne on ollut kohenemaan päin. Pääsiäinen on meille näytön paikka ja tietynlainen vedenjakaja: jos onnistumme säilyttämään hyvän tilanteen, olemme hyvässä asetelmassa kesää ajatellen. Mieli on kuitenkin maltettava, sillä kuten olemme nähneet, tilanteet voivat muuttua nopeasti.

Miljoonan rokotteen raja rikki

Suuntamme on hyvä ja yhdessä etenevien rokotusten kanssa leviää myös toiveikkuus. Tänään kiirastorstaina saavutimme merkittävän virstanpylvään: Suomessa on annettu kaikkiaan yli miljoona rokoteannosta. Tämä ei ole aprillipila. Rokotustahdissa olemme maailman kärkeä: EU:ssa edellämme ovat vain Unkari ja Malta. Rokotteiden saatavuuden parantuessa kuljemme kohti valoisampaa aikaa.

Hiljaisen viikon päättää pääsiäinen, ylösnousemuksen ja elämän juhla. Vuoden pimein aika on ohitse ja kevät etenee. Millainen tuleva kesä on, siihen meistä jokaisella on osaltamme valta vaikuttaa. Elämme rajoitusten kevättä, jotta voisimme viettää vapaampaa kesäaikaa.

Toivotan Sinulle valoisaa pääsiäisen aikaa.

Kainuun Sanomien kolumnini: Pidetään kotikunnasta hyvää huolta

Kuntavaalikevät pitenee alkukesään, kun koronan aiheuttaman riskin vuoksi eduskunta päätti siirtää kuntavaalit huhtikuulta kesäkuulle. Esimerkiksi vaalien terveysturvallisuuteen panostetaan ja ennakkoäänestysaikaa pidennettiin kahteen viikkoon (26.5. – 8.6.). Se on oikein ja vastuullista kaikkien kannalta. Demokratian edistäminen on näinä poikkeuksellisina aikoina korostetun tärkeää. Kuntalaisten äänen pitää kuulua päätöksenteossa.

Kunnalla on keskeinen rooli ihmisen elämässä ja hyvän arjen toteutumisessa. Palveluiden järjestämisen näkökulmasta kunnat ovat omaa luokkaansa. Sote-uudistuksen jälkeenkin kuntien kontolla on suuri vastuu arkemme hyvinvoinnista. Kunnissa päätetään esimerkiksi millaisissa päiväkodeissa lapsemme kehittyvät ja millaista koulua he myöhemmin käyvät. Myös tasa-arvoista tiedonsaantia ja moninaisia aineistoja tarjoavat kirjastot ovat kuntien vastuulla. Esteetön ympäristö, kaavoitus ja asuminen lukeutuvat arkisiin kunnan asioihin.

Lue koko kirjoituksen täältä.

Nyt jos koskaan tarvitsemme kulttuuria – ja kulttuuriväki meitä

“Show Must Go On” on legendaarisen Queen-yhtyeen keulamiehen Freddie Mercuryn viimeiseksi jäänyt hitti. Se on vuosikymmenten saatossa muotoutunut kulttuurimaailman eräänlaiseksi taisteluhuudoksi: tapahtui mitä tahansa, esitys viedään loppuun.

Kulttuurialan ammattilaisten sitoutuminen työhönsä on aina herättänyt minussa suurta ihailua. Olen viulistin tytär. Arvostus kulttuuria kohtaan on minulla verissä. Mutta pelkällä arvostuksella ei kukaan saa ruokaa pöytään tai lapselle uutta koulureppua. Kulttuurityötä tekevän palkka on hyvin ansaittu, meille kaikille hengenravintoa tuottavat ihmiset eivät tule toimeen pyhällä hengellä.

Koronan aiheuttama puutos kulttuuritoiminnassa tuntuu meidän kaikkien hyvinvoinnissa. Musiikki, teatteri, elämykset ja eläytyminen ovat vahvoja tarpeita. Demareille on ollut puolueen alkutaipaleelta asti selvää, ettei ihminen elä vain leivästä. Olemme nähneet kulttuurin tukemisen myös tärkeänä tasa-arvon ja yhteiskunnan moniäänisyyden lisäämisenä. Olen ylpeä siitä, että Suomen ensimmäinen kulttuuriministeri oli sosialidemokraatti ja tasa-arvotyön tekijä Meeri Kalavainen.

Lue koko kirjoitukseni täältä.

Oulu on ihmisiään varten – mielenterveyspalvelut kuntoon

Kaleva kertoi (9.3.) millaisiin kafkamaisiin juoksutuksiin mielenterveyspalveluja tarvitseva ihminen voi Oulussa joutua. Luin jutun ja sydämestä riipaisi. Millaista ihmisten ja resurssien haaskuuta, jossa pelinappulana on pahimmillaan ihmishenki.

Oulussa tehdään paljon hyvää ja ansiokasta työtä mielenterveyden edistämiseksi. Meillä on hyviä ihmisiä, jotka tekevät työtään suurella sydämellä ja kantavat suurta vastuuta. Voin kuvitella heidän turhautumisensa artikkelin kuvaamissa tilanteissa. Vielä enemmän riipaisee se epätoivo, joka apua hakevassa herää, kun avun sijaan tulee käännytetyksi aina vain uudelle luukulle. Näin ei pidä olla. Näin ei saa olla.

Juuri nyt korona koettelee jaksamistamme täysin poikkeuksellisella tavalla. Pandemia ei tapahdu tyhjiössä, vaan monella koronan tuoma epävarmuus kasautuu elämän aiempien vaikeuksien päälle. Julkisuudessa on puhuttu paljon Suomen velkatilanteesta koronatoimiin liittyen. Katse olisi kuitenkin hyvä kääntää todelliseen velkataakkaan, joka edessämme siintää: pandemian kasvattamaan hyvinvointivelkaan.

Lue koko kirjoitukseni täältä.

Katso Demarinaisten Tarjan päivän etkot -tallenne

Kansainvälisen naistenpäivän alla jo viidettä kertaa järjestetty Demarinaisten Tarjan päivän etkot -tilaisuus keskittyi tänä vuonna aktivismiin. Yhdessä presidentti Tarja Halosen, SDP:n varapuheenjohtaja Nina Malmin, Allianssin puheenjohtaja Elisa Gebhardin sekä Espoon kaupunginvaltuutettu Habiba Alin kanssa keskustelimme mm. siitä, mikä innostaa järjestötoimintaan ja mikä on esikuvien merkitys oman aktiivisuuden synnyssä.

Hyvänä pontimena keskustelullemme toimi Katri Merikallion presidentti Tarja Halosesta kirjoittama kirja Tarja Halonen – Erään aktivistin tarina. Kirja on hyvä muistutus lukijalleen siitä, että kansalaisvaikuttamisen ensimmäinen ja tärkein työkalu on tahto muuttaa maailmaa paremmaksi. Kuten Tarja Halonen sanoi, mukaan voi lähteä aluksi vaikka vain maistamaan vähän.

Katso lähetyksen tallenne täältä.

Tulevat tapahtumat

Koronan vuoksi muutokset ja peruutukset ilmoitetuissa tapahtumissa ovat mahdollisia, seuraathan facebook-sivujani, kerron niillä mahdollisista muutoksista.

Tällä hetkellä koronarajoitusten vuoksi kaikki tapahtumat ovat virtuaalitapahtumia.

24.4. Lapin SDP:n piirikokous, Tytti pitää poliittisen tilannekatsauksen

26.5. Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa

13.6. Uusi kuntavaalien äänestyspäivä

Aurinkoista ja voimaa antavaa pääsiäistä Sinulle ja läheisillesi!

Lämpimin terveisin

Tytti ja pääsiäiskeleistä aina nauttiva Rosa

Kommentit

Jätä kommentti