Hyvää Juhannuksen aikaa!

Hyvää Juhannusta, Ystävät!
Tätä uutiskirjettä kirjoittaessani on Suomi jo pikkuhiljaa valmistautumassa juhannuksen viettoon. Omasta puolestani haluan toivottaa kaikille lukijoille iloista ja rentouttavaa juhannuksen aikaa. On aika pysähtyä viettämään keskikesän juhlaa ja nauttimaan Suomen suvesta.

Eduskunnassa työ tulee jatkumaan vielä juhannuksen jälkeen. Suuri valiokunta kokoontuu heinäkuussakin. Sote-uudistusta ei ennen istuntotauon alkua saatane pakettiin, vaan käsittelyä tullaan jatkamaan syksyllä. Tässä uutiskirjeessä katsaus sote-uudistukseen ja lomarahaleikkauksiin sekä mielipidekirjoitukseni feministisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Ø Lomarahaleikkaukset
Viime viikon torstaina (15.6.) kyselytunnilla nostin esille lomarahaleikkaukset, jotka etenkin näin kesälomakauden aikana puhuttavat monia julkisen sektorin työntekijöitä. Kesäkuussa onkin entistä tarkemmin katsottu tilinauhoja ja saatu huomata kiky-sopimuksen myötä tehdyt lomarahaleikkaukset.

Järjestöt päättivät yhdessä kiky-sopimuksesta – päätökset olivat raskaita, mutta ne jouduttiin tekemään maamme hallituksen uhatessa viedä läpi tätäkin suuremmat leikkaukset lainsäädännöllä. Entistä vaikeamman tilanteesta tekee se, että lomarahavähennysten lisäksi on hallituksen toimesta korotettu asiakasmaksuja ja leikattu monia korvauksia. Keskeistä on kaikkien näiden toimien yhteisvaikutus, joka on kohtuuttoman suuri erityisesti julkisen sektorin pienipalkkaisille työntekijöille ja lapsiperheille.

Nyt Suomen taloudessa on nähtävissä valon pilkahduksia ja talous on kääntynyt kasvuun. Esimerkiksi finanssiyhtiö Nordea arvioi Suomen talouden kasvavan tänä vuonna kolme prosenttia. Esitinkin kyselytunnilla pääministerin sijaiselle kysymyksen, miten julkisen sektorin työntekijät, jotka ovat joutuneet kiky-sopimuksen maksajiksi, tulevat hyötymään talouden kasvusta. Aikooko hallitus huomioida tämän ensi syksyn budjettiriihessä?

Kiky-sopimuksesta ja tulevasta työmarkkinakierroksesta keskusteltiin runsaasti myös ammattiliitto JHL:n kokouksessa kesäkuussa.

Puheenvuorostani kyselytunnilla tehtiin video, jota on tähän mennessä katsottu somessa jo yli 15 000 kertaa. Videon voit katsoa ja jakaa eteenpäin tästä linkistä.

Ø Sote- ja maakuntauudistus
Eduskunnassa on kuluneen kevään ajan käsitelty perusteellisesti sote- ja maakuntauudistusta. Nyt näyttää siltä, että käsittely jatkuu vielä ensi syksynä.

Sote-uudistuksen kiperimmät kohdat ovat yhä auki. SDP on kritisoinut uudistusta puuttuvista vaikutusarvioinneista ja valtavasta kiireestä. Sote- ja maakuntauudistus liittyvät läheisesti yhteen – ilman sotea ei uusia maakuntia pidä rakentaa. Emme tarvitse ylimääräistä byrokratiaa, jota uusi hallinnontaso sellaisenaan väistämättä toisi. Hanketta on kuitenkin viety hallinto edellä eteenpäin, vaikka kansalaisille välttämättömät sosiaali- terveyspalvelut olisi tullut asettaa koko uudistuksen kärkeen. Vaikuttaa siltä, että päähallituspuolueen poliittiset tarkoitusperät ohjaavat uudistusta.

Valinnanvapauden toteuttaminen on osoittanut luultuakin vaikeammaksi. Pakkoyhtiöittäminen ja markkinamallin luominen saattavat johtaa kustannusten kasvuun ja tavoitteena olevan integraation häviämiseen. Jopa niinkin konkreettinen seikka kuin tietojärjestelmät saattaa muodostua akilleen kantapääksi. Kesän aikana selkiintynee tullaanko valinnanvapaudesta löytämään toteuttamiskelpoinen malli.

On merkille pantavaa, että ihminen on uudistuksesta ollut hukassa: sen paremmin palveluiden tekijöistä kuin niiden käyttäjistäkään ei ole paljoa puhuttu. Kuitenkin järjestelmä on tehty palvelemaan ihmistä – ei toisinpäin. Uudistuksella on oikeutuksensa vain, jos se parantaa tavallisten ihmisten arkea ja hyvinvointia.

Presidentinvaalit
Suunnitelmien mukaan uusien maakuntien valtuutetut tulisi valita tammikuussa 28. päivä yhdessä presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen kanssa. Toistaiseksi emme ole voineet valmistautua kumpaankaan vaaliin: maakuntauudistus on vailla lopullista sinettiä ja SDP:n ehdokasasettelu presidentinvaaleihin on vielä kesken. Kesältä odotetaan asioiden kypsymistä.

Puoluehallitus on päättänyt avata ehdokasasettelun, joka päättyy heti juhannuksen jälkeen 26.6. Jos ehdokkaita on useampia, järjestetään neuvoa-antava jäsenäänestys elokuussa 2017. Päätöksen ehdokkaaksi asettamisesta tekee puoluevaltuusto.

Arvioin tarkemmin sote- ja maakuntauudistusta sekä presidentinvaalien ehdokasasettelua kesäkolumnissani Oulun sos.dem. yhdistyksen kotisivuilla. Kolumnin pääset lukemaan tästä linkistä.

Ø Suomen on edistettävä feminististä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

Kirjoitin yhdessä Demarinuorten puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven kanssa Helsingin Sanomissa torstaina 15.6. julkaistun kirjoituksen feministisestä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Nykymaailmassa konfliktit eivät ole valtioiden välisiä sotia. Niitä ei ratkaista entiseen tapaan osapuolten keskinäisellä rauhansopimuksella. Pysyvät rauhanratkaisut edellyttävät väkivallan käyttöön ajautuneiden yhteiskuntien perusteellista muutosta, joka osallistaa naiset ja nuoret.

Kansainvälisen oikeuden ja sopimusten kunnioittaminen sekä hädänalaisten auttaminen kuuluvat feminismiin. Sen tarpeellisuus ja ajankohtaisuus on kiistatonta. Feminismi on oikea, liberaalia demokratiaa ja oikeusvaltiota tukeva asenne, joka sopii ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan täydellisesti. Feministisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältö lähtee tasa-arvon vakauttavasta vaikutuksesta. Valitettavasti periaate, jonka mukaan demokratiat eivät koskaan ole syypäitä sotaan, ei yksinään kestä kansalliskiihkon ja ääriajattelun painetta. Tarvitaan enemmän: yhteiskuntien on perustuttava ihmisoikeuksille ja tasa-arvolle.

Pohjoismaissa on vahva arvoperusta edistykselliselle ja analyyttiselle feministiselle ulko- ja turvallisuuspolitikalle, joka soveltaa kaikessa tasa-arvonäkökulmaa. Jotta sen vaikutusvaltaa voitaisiin lisätä, on sille saatava jalansijaa Euroopan unionin toiminnassa.

Meidän on oltava Euroopan unionin ytimessä ja tuotava feminismi osaksi sekä omaamme että EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa.

Kirjoituksen kokonaisuudessaan pääset lukemaan tästä.

Ø Tulevat tapahtumat
– Sos.dem. eduskuntaryhmän työvaliokunnan ja puoluejohdon yhteiskokous Oulussa
ja Kemissä to-pe 10.-11.8.2017.
– Sos.dem. eduskuntaryhmän kesäkokous Kouvolassa ja Kotkassa ke-to
23.-24.8.2017.
– Pohjolan Demaritapaaminen 9.-10.9.2017 Oulussa.
 
Haluan vielä toivottaa kaikille oikein valoisaa ja rentouttavaa juhannusta. Itselläni on tarkoitus viettää aikaa perheen kanssa, ulkoiluttaa koiraamme Rosaa sekä nukkua ja syödä hyvin.

Ollaan kuulolla!

Kommentit

Jätä kommentti