Hyvää äitienpäivää kaikille äideille

Vietämme tänään äitienpäivää. Jokaisella meillä on äiti, jota voi muistaa äitienpäivänä. Äitiyttä voi kokea yhtä monin tavoin kuin on äitejäkin. Äidit, isoäidit, yksinhuoltajaäidit, uusperheiden äidit, sijaisäidit ja varaäidit, teistä jokainen kantaa sydämessään elämän arvokkainta lahjaa. Myös toteutumaton tai yhä haaveissa itävä äitiys on mielessäni tänä päivänä.

Oma äitiyteni on kulkenut monenlaisia polkuja. Nuoruuden avioliiton päättymisen jälkeen olin useita vuosia yksinhuoltaja, jolloin äitienpäivällä oli sekä minulle että lapsille aivan erityinen merkitys. Lapset olivat askarrelleen joskus jopa useita kortteja, joiden hellyttävät viestit antoivat voimaa arkeen pitkiksi ajoiksi. Muistan hyvin myös päiväkodissa askarrellut helmikaulanauhat, joita edelleen säilytän huolelliset korurasiassani. Nyttemmin äitienpäivä on uusperheen arkea, jossa lapset ovat jo varttuneet. 

Olen onnekas, sillä minulla on hyvä mies, Oulun Raksilan oma Pertti. Nyt kun omat työpäivät venyvät helposti kellon ympäri, on hän ottanut tavallistakin enemmän vastuuta siitä, että kodin arki pyörii normaalisti. Olemme luontevasti kahden aikuisen tasa-arvoisessa liitossa, feministinä ja Demarinaisten puheenjohtajana se on minulle tärkeää.

Lisäksi on mainittava, että Pertti on keittiömme pääkokki ja loistava ruoanlaittaja. Minua hemmotellaan hyvällä ruoalla varsinkin viikonloppuisin. Oma bravuurini on leipominen, jota nykyään pääsen harvemmin toteuttamaan.

Tänä äitienpäivänä nautimme perheen kanssa yhteisestä ajasta ja keväästä belgianpaimenkoiramme Rosan kanssa ulkoillen ja varmasti nautimme myös mieheni Pertin valmistamasta hyvästä ruoasta. Soitan myös omalle äidilleni, jota olen pystynyt tapaamaan vain ikkunan alta käydessäni kotona. 

Kaikille maamme äideille minulla on yhteinen viesti: olet arvokas, olet ainutlaatuinen, olet hyvä äiti. Olet selviytynyt todella raskaasta keväästä ja joutunut venymään monella tavoin. Toivon, että ennätät löytää itsellesi aikaa olla oma itsesi, ja olla itsellesi eritavoin armollinen. Äitiys tuo paljon merkitystä ja iloa elämään, joista voi ammentaa voimaa ja elämänmakua myös näinä poikkeusaikoina.

Toivon myös, että elämässäsi on rakkaita, läheisiä ja ystäviä, joiden kanssa voit jakaa arjen taakkaa, sen iloja ja myös suruja. On aina oikein pyytää apua, kun sitä tarvitsee. Monen äidin sydäntä pakahduttaa huoli lasten tulevaisuudesta tänä päivänä. Miten lapsille käy, onko töitä, onko opiskelupaikkaa, pystymmekö hillitsemään ilmastonmuutosta. Tähän haluaisin sanoa, että tulevaisuuteemme voimme vaikuttaa. On meidän tehtävämme yhdessä luoda lapsillemme hyvä maailma. Sitä taakkaa ei äitien (ja isien) tarvitse kantaa yksin. 

Hyvää äitienpäivää Sinulle.

Kommentit

Jätä kommentti