Historiallinen tehtävä

Sosialidemokratialla on jälleen tehtävä. Kautta historiansa sosialidemokraattinen työväenliike on kammennut ääriliikkeitä ja puolustanut ihmisten yhdenvertaisuutta ja yhteiskunnan vakautta. Norjan hirvittävän tragedian valossa tehtävä ei ole ohi. Koska Norjan iskun motiivi oli poliittinen, siihen on vastattava politiikalla.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg totesi viisaasti, että terroriin on vastattava lisäämällä demokratiaa, avoimuutta ja yhteistyötä. Isku kohdistui nimenomaan avoimeen ja suvaitsevaan yhteiskuntaan. Vastaus ei voi olla käpertyminen ja kansalaisvapauksien rajoittaminen, vaan vastauksen on oltava lisää avoimuutta, lisää suvaitsevaisuutta.

Ei voi sanoin kuvailla miten loukkaavalta tuntuu isku omaan aatteeseen, yritys tuhota kokonainen sukupolvi työväenpuolueen vaikuttajia.  Silti ei vain sosialidemokraattien, vaan kaikkien avoimen yhteiskunnan kannattajien on noustava puolustamaan arvojamme.

Voin vain hämmästellä miten nopeasti yhteiskunnan ilmapiiri on muuttunut. Vielä muutama vuosi sitten olisi ollut aivan mahdotonta käyttää sellaista retoriikkaa mitä nykyään tapaa jopa eduskunnasta. Muukalaisvihamielisyys, seksuaalivähemmistöjen halveksunta ja esimerksi aseenkanto-oikeuden ylikorostunut puolustaminen ovat ilmiöitä, jota yrittävät vallata alaa meilläkin. Julkisesti voi esiintyä kansallissosialistina, kuten muuan Uuden Suomen bloggari tekee.  Myös Oulussa on tehty iskuja äärioikeistolaisessa ja kansallismielisessä hengessä.

Aikanaan sosialidemokraatit  järjestäytyivät kansainvälisesti riistoa vastaan. Kaikki maailman proletaarit liittykää yhteen. Tänä päivänä meidän tulee yhtyä kutsuun: kaikki maailman demokraatit, liittykää yhteen.

Vilpitön osanottoni kaikille Norjan tragedian uhreille ja Norjan kansalle.

Kommentit

Jätä kommentti