Herra rehtori

Valkoinen savu on noussut, ja Oulun yliopisto on saanut uuden rehtorin. Onneksi olkoon, Jouko Niinimäki! Koska en usko tavanneemme, ajattelin aloittaa yhteydenpidon julkisessa sanassa – kuinkas muuten kuin Ylkkärissä. Valtakunnan muodin mukaisesti tiivistän terveiseni kolmeen pointtiin.

Ensiksi: ottakaa paikkanne pohjoisen puolestapuhujana. Rehtori Niinimäki, astutte suuriin saappaisiin. Edeltäjänne Lauri Lajunen teki kaikkien aikojen pisimmän uran yliopistorehtorina ja siinä sivussa paalutti asemansa yhtenä Pohjois-Suomen mahtavimmista vaikuttajista. Lajunen puhui väkevästi pohjoisen puolesta – viimeiset vuodet suorastaan isännän äänellä. Uutta isäntää teidän ei pidä esittää, mutta ei rehtorimme äänen pidä Lajusen lähdön myötä vaieta, kun pohjoisen asioista on kyse.

Tuuleen ei tarvitse huutaa, sillä Pohjois-Suomi olisi ontto ilman Oulun yliopistoa. Yliopiston perustaminen 50-luvun lopulla oli merkittävin yksittäinen aluepoliittinen teko, jonka vaikutukset tuntuvat yhä. Eikä tämän päivän Oulun yliopisto ole mikään maakuntayliopisto, vaan kansainvälisesti noteerattu tiedeyliopisto. Shanghain listalla olemme Suomen kakkosia Helsingin yliopiston jälkeen. Herra rehtori, yliopistomme on pohjoisen sydän.

Toisena pointtina toivon, että yliopiston hallinnon ja talouden manageroinnin ohella voisitte olla arvojohtaja. Toivon, että edistätte tiedekuntien välistä yhteistyötä. Niin, että nostatte myös humanististen tieteiden arvoa ja saatatte eri alojen osaajat aitoon dialogiin. Taustanne on vahvasti teollisuudessa. Ettehän anna sen kahlita, vaan olkaa ennakkoluuloton kulttuurin ja ihmistieteiden suhteen. Sille on tilausta! Korostakaa myös sivistyksen ja perustutkimuksen merkitystä. Kuunnelkaa opiskelijoita. Eikä vain niitä kaikkein äänekkäimpiä, vaan myös hiljaa opintoihinsa keskittyneitä ja ujoja.

Kolmanneksi, tulkaa ihmisten ilmoille. Yliopiston täytyy näkyä ja kuulua kaupungissa. Eikä vain avajaisten aikana, vaan kaiken aikaa. Linnanmaalle ei saa eristäytyä. Ei etenkään nyt, kun Oulun kaupungissa on meneillään vuosikymmenten suurin rakennemuutos. Tuokaa yliopiston osaaminen koko kaupunkiyhteisön käyttöön. Osallistukaa keskusteluun.

Niin, herra rehtori, minulla on paljon odotuksia suhteenne. Yliopiston hallitus on varmasti tehnyt valintansa vakaasti harkiten. Tervetuloa töihin.

Kolumni on julkaistu Ylkkärin numerossa 10/2014 

 

Kommentit

Jätä kommentti