Hedelmälliset nimikeskustelut

Kuvitellaan tilanne. Joku pysäyttää sinut kadulla ja kehottaa pohtimaan kotimaakuntaasi. Just-joo. Ei paljon kiinnosta. Otetaan toinen tilanne. Joku pysäyttää sinut kadulla ja kysyy pitäisikö kotimaakuntasi nimi olla Pohjois-Pohjanmaa vai Oulunmaa. Alkaa kiinnostamaan! Tämä jälkimmäinen tilanne on tosi, meneillään on arviointi nykyisen Pohjois-Pohjanmaan maakunnan nimen muuttamisesta Oulunmaaksi. Testasin nimikysymyksen kiinnostavuutta hiljattaisella junamatkallani Tampereelle. Tutut ja satunnaiset muut matkustajat herkesivät vallan analyyttiseen keskusteluun maakuntamme identiteetistä.

Miksi maakunnan nimenmuutosta on syytä harkita? Ennenkaikkea alueemme erottuvuuden ja sijainnin ilmentämisen vuoksi. Pohjanmaita on lukuisia, Etelä-, Keski-, Pohjois-, ja itse Pohjanmaa. Vaatii perehtyneisyyttä tuntea mistä yksi Pohjanmaa alkaa ja toinen päättyy. Nimi on jonkinverran kankeakin, pitkähän se on. Napakampia ovat esimerkiksi läheiset Kainuu ja Lappi, saati Häme. Englanniksi olemme jo nimen kääntäneet Oulunmaaksi, liittomme tunnetaan kansainvälisissa yhteyksissä Council of Oulu Region:na. Ei Oulu-yhteyksiä paikannimissä ole kaihdettu maakunnassamme. Esimerkiksi maakunnan eteläosan seutukunnat ovat nimenneet itsensä Oulun Eteläiseksi, ja pohjoispuolelta löytyy Oulunkaari.

Onneksi meillä on varaa harkita, mikään pakkotilanne ei ole kyseessä. Maailma ei kaadu millään, vaikka jatkaisimme Pohjois-Pohjanmaana. Mutta nyt on tilaisuus käydä hedelmällistä keskustelua maakuntamme identiteetistä ja tulevaisuudesta.

Vastaava syvällisiin keskusteluihin johtanut nimikaruselli pyöri hiljattain SDP:n piirissa europarlamentaarikko Lasse Lehtisen ehdotettua puolueen nimen muuttamista Suomen demokraattiseksi puolueeksi. Lyhenne olisi pysynyt samana, SDP. Vain sosialismi olisi pudotettu pois. Ehdotuksen aikaansamaa pohdintaa puolueen luonteesta tuskin olisi syntynyt itsestään. Vaikka puolueväki onkin selkeästi päätynyt pitämään nimen sosialidemokraatteina, on syytä kiittää Lehtistä.

Kommentit

Jätä kommentti