Ei yhden prosentin tähden

Maassa vallitsee poliittinen sekasorto ja hämmennys. Juuri kun Portugali-tukipaketin kiemuroista ja perussuomalaisten vetäytymisestä oltiin toivuttu hallitusneuvotteluihin asti, homma karahti kiville. Katainen näytti Säätytalolla vasemmistolle ovea, ja ovesta asteltiin ulos. Nyt ollaan ihan ulkona kaikki.

Ei voi muuta sanoa, kuin että neuvottelijat ovat epäonnistuneet pahan kerran. Sovun kuviteltiin olevan lähellä, vain viimeistä taloussilausta vaille valmiina. Tähän viimesilaukseen homma sitten jysähti.

Jatko on suomalaisen poliittisen lähihistorian oudointa peliä. Keskustaa kositaan mukaan, ja jos se suostuu, niin pahimmillaan maahan syntyy käytännössä sama hallitus, jonka politiikka sai kansalaisilta tuomion vaaleissa. Porvarihallitus, jonka politiikka synnytti voimakkaan protestin. SDP on koko ajan toistanut, että vaalitulos edellyttää linjanmuutosta. Että tuleva hallitus ei voi jatkaa edellisen hallituksen politiikkaa. Näinkö tässä silti käy?

Me kansanedustajat odotamme, että pääsisimme hoitamaan maan asioita. Että pääsisimme säätämään lakia vanhustenhuollosta ja terveydenhuollosta. Että pääsisimme torjumaan köyhyyttä ja nuorisotyöttömyyttä. Säätytalon sählingin vuoksi odotamme.

Voi kysyä, onko yksi alv-prosentti koko tähänastisen yhteisymmärryksen tärväämisen väärti. Prosentti, jota kompensoidaan indeksitarkistuksin eläkkeisiin, lapsilisiin ja liki kaikkiin tulonsiirtoihin. Valtiontalouden menot ovat 50 miljardia, ja ovea näytettiin 750 miljoonasta. 750 miljoonaa on toki iso raha, mutta vain 1,5% valtion menoista.

Pitäisi yrittää uudelleen. Koota voimat, ja palata neuvottelupöytään. SDP:n paikka ei ole oppositiossa. Tavallisen työväen asioita puolustetaan parhaiten siellä missä asioista päätetään.

Kommentit

  1. Veit jalat suustani. Eikö neuvottelupötään voitaisi vielä palata viikonlopun rauhoittelun jälkeen jottei kolmatta viikkoa kestäneitä neuvotteluja vedettäisi vessasta alas? Vai haluaako Urpilainen nyt hallituksenmuodostajaksi, vai mistä tässä on kyse?

  2. Hei Tytti! En usko, että kysymys on pelkästä 1%, vaan aivan jostakin muusta. Kyykytys – tulee ensimmäisenä mieleen ja tästä on helppo jatkaa syiden luettelemista.

Jätä kommentti