Demokraatin kolumnini: Oikeisto on haastettava vahvalla sosialidemokraattisella vaihtoehdolla

Vuoden taitteeseen liittyy aina kuluneen vuoden summaamista ja arvuuttelua tulevasta vuodesta. 20-luku ei valitettavasti ole ollut ilon vuosikymmen. Olemme joutuneet kohtaamaan poikkeuksellisia vaikeuksia, eikä tilanne kuluneen vuoden aikana ole rauhoittunut, päinvastoin. 

Tämän joulunajan toivotuin lahja olisi sellainen politiikka, joka valaa luottamusta ja joka ennemmin yhdistää kuin erottaa.

Maassa on oikeistolaisin hallitus sitten 1930-luvun. Hallitus, joka ei ole sisäistänyt yhteiskunnallista tilannetta eikä taloudellista suhdannetta ja joka ei siten kykene sopeuttamaan omaa päätöksentekoaan niihin. Hallitus nojaa talousratkaisuissaan kamreerin kuriin, ja toimet esimerkiksi maamme osaamistason nostamiseksi ja työvoiman saatavuuden parantamiseksi ovat jääneet juhlapuheiksi.

Hallitus on asettunut yksipuolisesti työnantajan asemaan työelämäkysymyksissä. Siirtyminen sopimisesta saneluun on ajanut Suomen vakavalle törmäyskurssille. Olisi toivottavaa, että hallitus kykenisi tarkastelemaan omaa lähestymistapaansa kriittisesti ja asettumaan takaisin siihen rooliin, joka sille suomalaisessa sopimusyhteiskunnassa on perinteisesti kuulunut.

Epävarmuuden ajassa on rakennettava luottamusta. Siten sosialidemokraattien politiikan kantavana teemana on tarjota hallituksen politiikalle parempi, oikeudenmukaisempi vaihtoehto. Olemme esitelleet vaihtoehtobudjettimme ja osoittaneet, että valtiontaloutta voi sopeutta myös vaarantamatta ihmisten hyvinvointia ja arkea. Sosiaaliturvasta ei ole pakko leikata. Politiikassa kyse on arvoista ja valinnoista.

Vuosi 2024 on vaalien vuosi. Kahdentoista vuoden jälkeen Suomi saa uuden tasavallan presidentin. Vuodenvaihde ja tammikuu ovat kiivaan kampanjoinnin aikaa. SDP:llä on osaava, kokenut ja karismaattinen ehdokas. Komissaari Jutta Urpilainen on presidenttiehdokas, jonka takana on helppo seisoa. 

Jutalla on koeteltua vankkaa osaamista ja ymmärrystä kansainvälisen politiikan syvistä virtauksista. Jutasta Suomi saa presidentin, joka tuntee maan ja sen kansan, mutta jolla on myös tuoretta globaalia tuntemusta. Kutsumme kaikki mukaan vaalityöhön, meistä jokaista tarvitaan.

Euroopan parlamenttivaalit kesäkuussa ovat niin ikään merkittävät. Silloin päätetään, mihin suuntaan parlamentti tulevat vuodet katsoo. Kun maltillinen oikeisto hakee liittolaisia äärioikeistosta, on ratkaisevan tärkeää että tulevaan europarlamenttiin valitaan mahdollisimman paljon horjumatta demokratiaa puolustavia sosialidemokraatteja. 

EU on ollut vahva ja yhtenäinen tukiessaan Ukrainaa. Tämä yhtenäisyys ei saa rapautua. Unionin laajentumispolitiikka, ilmastonmuutos, siihen vastaaminen ja sen lieveilmiöt sekä turvallisuus- ja puolustusyhteistyön syventäminen tulevat olemaan eurooppalaisella asialistalla. On Suomen etu – myös Nato-Suomen etu –  että olemme osa vahvaa, yhtenäistä ja arvoihinsa sitoutunutta Euroopan unionia. 

Tulevaisuus on aina tuntematon. Mutta sosialidemokraattisten arvojen varaan voimme rakentaa sellaista yhteiskuntaa ja maailmaa, jossa huomisen epävarmuudet on helpompi ottaa vastaan.

Kommentit

Jätä kommentti