Demarinaiset: Itsensä työllistäville naisille ja naisyrittäjille helpotusta – alv-alaraja ylös

Sosialidemokraattisten Naisten hallituksen kannanotto 22.3.2015

Demarinaiset: Itsensä työllistäville naisille ja naisyrittäjille helpotusta – alv-alaraja ylös

Demarinaiset vaatii parannuksia itsensä työllistävien naisten ja pienyrittäjien asemaan ja esittää arvonlisäveron alarajan tuntuvaa nostoa.

Naisyrittäjistä jopa kaksi kolmasosaa on yksinyrittäjiä. Naiset toimivat yrittäjinä muun muassa hoiva-alalla, taiteen ja kulttuurin parissa, kauneus- ja hyvinvointialalla sekä markkinoinnin ja viestinnän parissa.

– Kampaajat, parturit ja kosmetologit toimivat usein yrittäjäriskillä. Samoin moni nainen pyörittää pientä siivous- tai kotipalvelualan firmaa. Ansiot jäävät usein alhaisiksi, ja korkea arvonlisävero heikentää kannattavuutta. Arvonlisäveron alarajan tuntuva nosto helpottaisi monen pienyrittäjän ja itsensä työllistävän toimeentuloa ja pienentäisi köyhyysriskiä. Se myös madaltaisi kynnystä palkata yritykseen ensimmäinen työntekijä, Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen sanoo.

Demarinaiset kiittää hallitusta ja valtiovarainministeri Antti Rinnettä siitä että arvonlisäveron alarajaa hallituksen viimeisinä töinä nostettiin 10 000 euroon. Mutta tavoite on oltava korkeammalla, ihanteellisesti jopa 50 000 eurossa. Myös huojennusalaa on korotettava.

Demarinaiset kiinnittää huomioita siihen, että lähes 50 000 itsensä työllistäjää elää käytännössä köyhyysrajalla ja erityisesti kaikkein pienituloisimmat näistä ovat naisia.

– Moni itsensä työllistävä nainen kamppailee jatkuvien toimeentulohuolien kanssa. Elämä ei ole pelkästään glooriaa, vaan kovaa työtä. Eikä yrittäjyys ole kaikille aina edes oma valinta, vaan pakon sanelemaa itsensä työllistämistä, Tuppurainen jatkaa.

Yrityksiä on Suomessa noin 320 000. Naisyrittäjiä on noin kolmannes kaikista yrittäjistä, ja määrä on viime vuosina kasvanut. Naisyrittäjyyden kasvuun ovat vaikuttaneet muun muassa kotitalousvähennys, kuntien palvelutuotannon avaaminen yksityiselle toiminnalle sekä ostopalvelujen lisääntyminen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Lisätietoja:
Tytti Tuppurainen
Demarinaisten puheenjohtaja
p. 040 084 0594

Kommentit

Jätä kommentti