Budjettikannanotto

Budjettikannanotto

SDP:n Oulun piirin puheenjohtaja Tytti Tuppuraisen budjettikannanotto:

Eripurainen hallitus ulkoistaa talousongelmat kuntiin

Talouskriisin oloissa on erityisen tärkeää ylläpitää kuluttajien luottamusta talouspolitiikan linjaan. Hallitus epäonnistuu markkinoiden luottamuksen herättämisessä, sanoo SDP:n Oulun piirin puheenjohtaja Tytti Tuppurainen budjettikannanotossaan. – Hallituspuolueiden erimielisyydet näkyvät tienpidon määrärahojen suhteen. Valtiovarainministeri Katainen (kok.) pihtaa väylärahoja vedoten siihen, että rakennuskalusto on täysimääräisesti käytössä. Liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sen sijaan tietää kapasiteettia olevan liki puolet vapaana. – Näin suuret erimielisyydet elvytyksen kannalta avainalalla ovat vahingollisia, sanoo Tuppurainen, ja toivoo nopeaa selvyyttä tie- ja väylärahoihin.

Räikeästi hallituksen erilinjaisuus näkyy ruuan arvonlisäveron alentamisen suhteen. Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ehti tuoda esiin kokoomuksen todellisen kannan ruuan alvin alennukseen, mutta päähallituspuolue keskustalle asia on poliittinen pakkomielle. Keskusta ostaa markkinoimallaan ruuan hinnan alennuksella poliittisia irtopisteitä nähtävästi hinnalla millä hyvänsä. SDP on suhtautunut ruuan alvin laskemiseen koko ajan kriittisesti. Erityisesti nyt alennusta on vaikeaa ellei mahdotonta perustella: hintoja on jo ajat sitten nostettu tulevaa veronalennusta silmälläpitäen ja hintalappu hommalle ylittää nyt kirkkaasti siihen kaavaillut puoli miljardia. Nyt tämäkin veronalennus katetaan velalla ja maksatetaan veronmaksajilla myöhemmin korkoineen. Elvytystä temppu ei ole millään, etenkin kun ravintolaruuan alv pysyy korkealla ja ala menettää kilpailukykyään. – Keskustalle palvelualojen työllisyys ei nähtävästi paina riittävästi, suree Tuppurainen.

Myönteistä Kataisen budjetissa on SDP:nkin ajaman perusvähennyksen nosto. Perusvähennyksen nosto lisää käytettävissä olevia tuloja huomattavasti erilaisten sosiaalietuuksien varassa elävillä ja pieniä ansiotuloja saavilla. – On kuitenkin huomattava, että perusvähennyksen jälkeen lisääntyneet tulot leikkaantuvat toimeentulotukea saavilta. Näin toimenpide ei paranna lainkaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien eli toimeentulotukea saavien asemaa, huomauttaa Tuppurainen. Kuntien toimeentulotukimenot uhkaavat kasvaa työttömyyden lisääntyessä, ja muun muassa opiskelijoiden kasvavien toimeentulovaikeuksien myötä. – Hallitus ei ole millään tavalla varautunut tähän. On sietämätöntä, että hallitus ulkoistaa talouskriisin kuntiin. Hallitus ei mukamas korota veroja tai leikkaa mistään, mutta samaan aikaan sadoissa kunnissa nostetaan kunnallisveroprosenttia ja karsitaan palveluja. Tuppurainen jää odottamaan tuntuvaa kuntaelvytystä hallituksen budjettiriiheltä. – On erikoista, ettei hallituspuolue vihreiden saati työministeri Sinnemäen (vihr.) kannanotot näy budjettiehdotuksessa millään tavoin, huomauttaa SDP:n Oulun piirin puheenjohtaja Tytti Tuppurainen lopuksi.

Kommentit

Jätä kommentti