Brysselin huippukokous löysi sovun – yhteinen elpyminen voi alkaa

Joulukuun huippukokous oli poikkeuksellinen raskas rutistus, josta pääministeri Sanna Marin selviytyi hienosti. Kokouksen päätteeksi meillä oli kotiin tuomisina Suomen kannalta hyvä lopputulos.
Rahoitusratkaisuun sisältyy vahva oikeusvaltiomekanismi. Euroopan parlamentin kanssa neuvoteltu asetus sisältää määräenemmistöpäätöksellä toimivan konkreettisen välineen valvomaan EU:n yhteisten varojen käyttöä, aivan kuten Suomi jo omalla puheenjohtajakaudellaan edellytti.

Lisäksi saimme sovittua uudesta, tiukemmasta päästövähennystavoitteesta EU:lle. Unioni sitoutuu vähentämään päästöjään vuoteen 2030 mennessä vähintään 55% vuoden 1990 tasoon nähden. Aiempi päästövähennystavoite oli 40%. Uusi tavoite on välietappi EU:n aiemmin asettamalle tavoitteelle olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Lauantaina Pariisin ilmastosopimuksen 5-vuosipäivää voidaan siis viettää tietoisina siitä, että EU kykenee kantamaan vastuunsa ilmastokriisin ratkaisusta.

Keskeistä on tietysti myös se, että sovun löydyttyä rahoitusratkaisu saadaan käyttöön ohjelmineen ja elpymisvälineineen. Tämä on hyvä uutinen meille Suomeen ja erityisesti myös meille Pohjois-Suomeen. Koheesiopolitiikkaan tulee lisää varoja, pohjoisen harvaanasutut alueet saavat 100 miljoonan euron lisätuen. Kaikki nämä ovat elintärkeitä, jotta pääsemme koronan jälkeen eteenpäin.

Itselleni etenkin oikeusvaltiomekanismin ratkeaminen oli merkittävä hetki. Mieleeni palautui muisto viime vaalikaudelta, jolloin olin opposition kansanedustajana ja suuren valiokunnan varapuheenjohtajana valiokunnan kokouksessa kuulemassa EU:n budjetista ja henkilöstöstä vastaavan komissaari Günther Oettingerin puheenvuoroa EU:n tulevan rahoituskauden suunnittelusta. Kysyin tuolloin (saksaksi, kuinkas muuten) komissaarilta, miten hän koki oikeusvaltiokysymyksen merkityksen ja olisiko asiaa mahdollista huomioida tulevassa rahoituskehyksessä. Komissaari vastasi korostaen oikeusvaltiokysymyksen merkitystä, etenkin tässä ajassa, ja kertoen, että suunnitteilla on budjettiin tuleva oikeusvaltiokytkentä. Nyt tuo kytkentä on totista totta ja suuri ympyrä on sulkeutunut.

Kommentit

Jätä kommentti