Alkaa jo hirvittää

Alkaa jo hirvittää

Olemme välttäneet 30-luvun laman toistumisen, sanoo talousnobelisti Paul Krugman. Mutta Suomessa emme voi olla täysin varmoja, olemmeko välttäneet 90-luvun laman kaltaisen kriisin toistumisen. Vienti on romahtanut, ja erityisesti idänkauppa on liki pysähtynyt. Tuttua, liiankin tuttua. Työttömyys kasvaa kammottavaa tahtia ja kuntatalouden tulopuolella on ammottava aukko.

Krugmannin positiivinen arvio perustuu elvytyspolitiikan onnistumiseen, mutta Suomessa on aihetta kysyä, onko elvytyspolitiikalla saatu mitään aikaiseksi. Hallitus syytää varoja veronalennuksiin vailla mitään tolkkua. Kansantaloutemme velkaantuu silmissä, pelkästään ensi vuodelle Jyrki Kataisen (kok.) budjetti sisältää 13 miljardia uutta velkaa. Tällä velalla katetaan muun muassa keskustan poliittinen kansanlahjus, ruuan arvonlisäveron alennus. Kansalaiset maksavat tämänkin lystin velanmaksun koittaessa, ja korot kanssa.

Mahtaako hallituksella olla tämä homma enää hanskassa? Hyvässä muistissa on, kuinka hallituspuolueet – keskusta, kokoomus ja vihreät, ynnä rkp – eivät viime syksyn kunnallisvaalien aikaan nähneet taloudessa minkäänlaisen taantuman merkkejä. SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen huoli leimattiin pelotteluksi. Siis todellakin, leimattiin pelotteluksi! Ja nyt tilanne on tämä. Kirvelee lukea hallituksen ministereiden blogeja tuolta ajalta. Muuan muassa valtiovarainministeriössä istuva kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.) kirjoittaa 14.10.2008 päivätyssä blogissaan näin (suora sitaatti): ” Sdp ei edes yritä esittää vaihtoehtoja, vaan ainoastaan pelotella kansalaisia. Viimeisin innovaatio on, että kansainvälinen finanssikriisi vaarantaisi kuntien palvelut. Urpilaisen puheenvuoro on edesvastuuton.”
Herranen aika tällä taloustiedolla tätä maata koetetaan nyt nostaa lamasta!

Kunnissa on nyt hätä. Esimerkiksi Oulussa työttömyys on jo ylittänyt 10 000 henkilön rajan. Kesäkuun lopussa työttömiä oli 10 039, joista nuoria alle 25-vuotiaita oli 2 228. Tämä on karmeaa tietoa.

Kun lukuja tarkemmin analysoi, huomataan, että tuntuvin työttömyyden hyppäys on tapahtunut marraskuun 2008 ja tammikuun 2009 välillä. Tämän lisäksi lukuja pahentaa touko-kesäkuun vaihde, jolloin on perinteisesti tapahtuu rakenteellinen työttömyyden kasvu opiskelijoiden tultua työmarkkinoille. Mutta oleellista on, että ensimmäisen aallon työttömyyden kasvusta alkaa olla jo kolme vuosineljännestä. Nyt tosiaan tarvitaan tuntuvia tekoja työttömien hyväksi, sillä muutoin näiden vuodenvaihteessa irtisanottujen kohdalla työttömyys uhkaa pitkittyä yli vuoteen.

Demareiden kehittämille porvareiden tempuiksi haukkumille työllistämistoimille on nyt huutava tilaus. Nuorisotyöttömyyttä on Oulussa lievennetty nuorten kesätyöseteleillä, jota nekin ovat demareiden keksimiä, ne nimittäin perustuvat valtuutettu Juha Sileniuksen (sd.) aloitteeseen.

Hallituksen budjettiriihen voimme vain toivoa suurta viisautta, jotta työllisyyteen lisättäisiin resursseja ja jotta kuntataloutta elvytettäisiin tuntuvalla valtionosuuksien lisäämisellä. Nyt alkaa olla viimeinen hetki.

Lopuksi liikenteestä: muistakaa ihmiset että tuhannet ekaluokkalaiset ovat tällä viikolla aloittaneet koulutiensä. Ajakaa varovasti.

Kommentit

Jätä kommentti