Alakylästä Eurooppaan

Huomenna lauantaina osallistun perinteiseen tapaan Kiiminkipäiville. Tänä vuonna järjestäjät pyysivät minulta tervehdyksen lehteen. Tulikin paljon muistoja mieleen.

***

Lapsena mökiltä tullessa perheelläni oli tapana poiketa Vesan mummulassa. Mummula oli Kiiminkijokivarren Alakylässä ensimmäisiä taloja rautasillalta käännyttäessä. Lapsena ajattelin, että maailma päättyy mummulaan.

Vähän Vesan talolta eteenpäin oli kohta, jossa joki usein tulvi tielle keväällä. Mieleeni on jäänyt elävästi kyläläiset  pitkävartisissa kumisaappaissaan soutamassa ihmisiä tulvaveden ylitse. Minulle konkreettinen maailman raja kulki tuossa tulvakohdassa.

Vähän vanhempana pyöräilimme siskon kanssa Honkasentietä eteenpäin ja ymmärsin, että maailma ulottuukin paljon mummulaa kauemmas. Maailmankuvani laajentuminen oli hyvin konkreettinen elämys. Mummolan takana ei odottanutkaan tyhjyys, vaan uusi, laajempi maailma.

Tämän jälkeen maailma on jatkanut avautumistaan, ja nyt uudessa tehtävässäni eurooppaministerinä maailman ääret laajenevat entisestään.

Suomi on vuoden loppuun asti EU:n puheenjohtajamaa, ja minun tehtäväni ministerinä on huolehtia, että Suomen Eurooppa-politiikka on johdonmukaista ja että onnistumme omalta osaltamme tehtävässämme unionin puheenjohtajana.

Isoimpia työsarkojani on neuvotella EU:lle tuleva seitsemän vuoden budjettikehys. Rahoitusratkaisuilla on merkitystä myös meille pohjoissuomalaisille, sillä budjettikehykseen sisältyvät aluekehitysvarat, joilla muun muassa Oulun yliopisto ja ammattikorkeakoulu sekä alueen yritykset ja tutkimuslaitokset rahoittavat tutkimus- ja tuotekehitystoimintaansa.

EU:sta puhuttaessa puhutaan usein ylevistä ja isoista asioista, kuten rauha ja vakaus. Tosiasiassa näiden arvojen ohella puhutaan ihan arkisista ja konkreettisista asioista: siitä, millaisilla työkaluilla vaikkapa me täällä Oulun seudulla ja Pohjois-Suomessa parannamme yritystemme kilpailukykyä, alueen työllisyyttä ja ihmisten hyvinvointia.

Suomen EU-liittymissopimukseen on kirjattu Itä- ja Pohjois-Suomen pysyvä erityisasema harvan asutuksen perusteella. Tämän erityisaseman turvaaminen on meille rahoitusneuvotteluissa tärkeää, sillä se on turvannut meille lisäeuroja tavanomaisen aluekehitysrahoituksen päälle. Nyt summa on ollut 30 euroa per asukas, ja pääministeri Antti Rinteen hallitusohjelmaan on kirjattu, että tästä tasosta on pidettävä kiinni myös jatkossa.

Tänä vuonna tuntuu erityisen mukavalta tulla Kiiminkipäiville. Juhlaan osallistumisesta on tullut minulle jo vuotuinen perinne. Päivystän demariteltalla lauantaina 3.8. klo 10.30-12.30. Toivottavasti tapaamme silloin.

Alakylästä on ponnistettu pitkälle. Tunnen juureni, tiedän mistä tulen ja keitä edustan.

Kommentit

Jätä kommentti