Aktiivimalli kohtuuton työttömille

Aktiivimalli on kohtuuttoman ankara työttömille.

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Tämä on suomalaisen hyvinvointimallin perusta, jota olen työssäni pitänyt alati esillä.
Sipilän hallituksen joulunalusviikolla eduskunnassa läpi ajama työnhaun aktiivimalli on silti kaukana siitä, mitä pidän hyvänä ja oikeudenmukaisena. Äänestimme SDP:ssä sitä vastaan ja mikäli saamme kansalta riittävän valtuutuksen, kumoamme sen ensi vaalien jälkeen.

Hallituksen nk. aktiivimalli on kurittamista, ei mitään muuta. Esitys leikkaa työttömyysturvaa, mikäli työtön ei onnistu löytämään työtä tai pääse aktiivitoimiin.

Erityisen katkeraa se on täällä Pohjois-Suomessa. Työttömiä työnhakijoita on Pohjois-Pohjanmaalla syksyn lukujen mukaan 21 614, joista pitkäaikaistyöttömiä 7 079. Sitä vastoin työnvälitykseen ilmoitettuja avoimia työpaikkoja oli vain 2 399.

Tiedän, että työtilaisuuksia on enemmän kuin työnvälitykseen ilmoitetaan. Tiedän myös, ettei työpaikkojen määrä ole rajallinen: työ luo kysyntää ja uutta työtä. Silti tosiasia on, että täällä alueellamme jokaista paikkaa kohden on yhdeksän työtöntä. Sen pitäisi herättää päättäjät.

Työttömien syyllistäminen ja rankaiseminen eivät ole oikein.

Erityisen katkeraa on, että hallitus on päätöksillään vaikeuttanut aktiivista työnhakua. Pahin yksittäinen asia on subjektiivisen päivähoito-oikeuden lakkauttaminen. On perin vaikeaa hakea töitä ja käydä työhaastatteluissa, jos hoidettavana on päiväkoti-ikäisiä lapsia. On selvää, ettei aktiivimallin mukaisia harjoituksia vaadittavine tuntimäärineen niin vain saada kokoon.

Uuden vuoden alla ei saisi valittaa, vaan iloita. Siksi toivotan kaikesta huolimatta hyvää uutta vuotta päättäjille ja kaikille muillekin. Kunpa uusi vuosi toisi mukanaan toivoa paremmasta myös työttömille.

Tytti Tuppurainen
Kansanedustaja, SDP
Oulu

Mielipide sanomalehti Oululehdessä 27.12.2017

Kommentit

Jätä kommentti