Saavutettava ja sujuva apteekkiverkosto on suomalaisen hyvinvoinnin perustekijä

Meidän on varmistettava, että suomalaiset saavat apteekkipalveluita saavutettavasti myös tulevaisuudessa, myös harvaanasutuilla alueilla. Lääkehuollon toimivuus on yksi terveydenhuoltojärjestelmämme kulmakivistä.

Vierailin tänään Oulunsalon apteekissa kauppakeskus Kapteenin tiloissa. Tapaamistani emännöi apteekkari Laura Tuovinen (Farmasian tohtori). Vierailun aikana minulle esiteltiin apteekin päivittäistä toimintaa ja tiloja. Keskustelimme myös apteekkipalveluiden tulevaisuudesta. Apteekkien yhteyteen voidaan avata esimerkiksi hyvinvointipisteitä, joissa lähihoitaja tai kosmetologi voi tehdä hoitoja. Tällainen kekseliäs palvelu oli Oulunsalon apteekin yläkerrassa.

Tällä hetkellä lausuntokierroksella oleva lääkelain uudistus vaikuttaa apteekkien tulevaisuuden toimintaan. Lakiuudistuksen tavoitteena on parantaa lääkehuollon kustannustehokkuutta ja saada samalla säästöjä. Niiden turvin rahoitettaisiin vanhustenhuollon palveluita. Tämä on tärkeää. Samalla on muistettava, että lääkelain tavoite on turvata neuvonta sekä palveluiden sujuvuus, saatavuus ja saavutettavuus. Uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Lausuntokierrokselta olemme saaneet apteekkialalta vahvan viestin asioista, joita on syytä ottaa huomioon lakiuudistuksen jatkovalmisteluissa. Itse oululaisena tunnistan uudistuksen haasteet, sillä myös pitkien välimatkojen maakunnissa kuten Pohjois-Pohjanmaalla on turvattava alueellinen apteekkiverkosto ja lääkkeiden saatavuus.

Pidän lausuntokierrokselta saatua palautetta arvokkaana. Meidän kuunneltava apteekkialan viestit. Vastuuministeri Hanna Sarkkisella (vas.) on tässä näytön paikka. Uskon, että yhdessä löydämme tasapainoisen ratkaisun. 

Kaikkein tärkeintä on, että jokainen saa Suomessa jatkossakin hyvää hoitoa ja hoivaa, sekä tarvitsemansa lääkkeet. Monilla paikkakunnilla apteekeista saatava neuvonta voi antaa tarvittavan avun ilman päivystykseen hakeutumista. Eri toimijoiden osaamista ja yhteistyötä hyödyntäen voimme parantaa ihmisten elämänlaatua – kaikkialla maassa.

Kommentit

Jätä kommentti