Orpon hallitus kääntää Suomen suunnan – uusi hallitus ei edistä avointa ja kansainvälistä Suomea

Viime viikolla julkaistu Petterin Orpon hallituksen tuleva hallitusohjelma kääntää Suomen suunnan tuleviksi vuosiksi: Oikeistopuolueiden neuvottelemassa hallitusohjelmassa ei tavoitella avointa ja kansainvälistä Suomea. Sen sijaan Orpo on valinnut sulkeutuvan ja sisäänpäin käpertyvän tien.

Palkansaajapuolella työelämäuudistukset ovat kylmää kyytiä: työttömyysturvan leikkaukset, lakko-oikeuden rajoitukset ja irtisanomisen helpottaminen eivät edistä tasa-arvoista työelämää. Tulemme oppositiokaudella puolustamaan reilua ja sopimisen kulttuuriin perustuvaa työelämää kaikin mahdollisin keinoin.

Lupauksista huolimatta leikkauksia kohdistuu myös koulutukseen. Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ei tue tavoitettamme elinikäisestä oppimisesta. Myös korkeakoulujen valtiontukea vähennetään. Tämä on erityisesti jo rahoitusvajeesta kärsineelle Oulun yliopistolle pettymys.

Pohjoisen Suomen kannalta tarvitsemme kunnianhimoiset infrahankkeet, sillä maayhteytemme länteen käy pohjoisen kautta. Tämä on ennen kaikkea huoltovarmuuskysymys. Orpon hallitusohjelman infrahankkeet eivät yllä kunnianhimoltaan tarvittavalle tasolle. Jotta saamme Suomeen työllisyyttä ja taloutta vahvistavat investoinnit, tarvitsemme tämän tueksi myös toimivat kulkuyhteydet.

Orpon hallitusohjelma on kunnianhimoinen, jonka kasvu rahoitetaan valtionomaisuuden myynnillä. Nyt on tarkoin katsottava, että panostukset menevät Suomen tulevaisuuden kannalta keskeisiin kasvun kohteisiin.

Kommentit

Jätä kommentti