Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen uutiskirje 29.6.2018 – Hyvää kesää!

29.06. 2018

Hyvät Ystävät!

Kevätistuntokauden viimeinen istunto oli eilen torstaina. Kuluva istuntoviikko oli hyvinkin monivivahteinen. Eduskunnassa keskusteltiin niin sote-uudistuksesta, hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019-2022 kuin hallituksen esityksestä uudeksi varhaiskasvatuslaiksi.

Nyt on kuitenkin käynnissä istuntotauko, täysistuntojen osalta eduskuntatyö jatkuu näillä näkymin syyskuussa. Suuri valiokunta kokoontuu sen sijaan taas ensi viikolla. Eli aivan ei voi heittäytyä lomatunnelmiin. Tässä uutiskirjeessä  koontia kuluneen viikon tapahtumista sekä loppukesän tilaisuuksista

Ø Sote hämmentää
Soten ympärillä on nähty jos jonkinlaisia käänteitä; välillä on ollut vaikea pysyä itsekin perässä. Nyt kuitenkin tiedetään hallituksen tällä viikolla antaman ilmoituksen perusteella, että sote-uudistuksen voimaantulo lykkääntyy vuodella. Uudet maakunnat aloittaisivat siis vasta vuoden 2021 alussa.

Maanantaina Ylen A-Studiossa pääministeri Sipilä ilmoitti olevansa valmis mittaamaan hallituksensa luottamuksen tiedonannolla eduskunnassa. Tiistaina tiedonanto muuttui kuitenkin pelkäksi ilmoitukseksi. Tämä tarkoitti sitä, ettei hallituksen luottamuksesta äänestetty eduskunnassa keskiviikkona pääministerin ilmoituksen jälkeen.

Selvää on, että keskustelu soten ympärillä tulee jatkumaan vilkkaana.  Soten viivästymisestä on hallitus itse vastuussa. Lain valmistelu ja prosessin johtaminen on ollut sanalla sanoen kehnoa. Maakuntavaaleja ja soteen liittyvää valinnanvapautta on viety eteenpäin kiireellä ja keinoja kaihtamatta. Vain perustuslakivaliokunta on ollut riittävän vahva voima tuomaan valmistelun oikeille raiteille. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle on nyt annettava työrauha valmistella perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset lakipakettiin, ja hallituksen on valmisteltava tarvittavat, vielä puuttuvat pykälämuutokset erityisellä huolellisuudella.

Huono sote ei ole parempi kuin ei sotea lainkaan. Huono sote on huono eikä sellaista pidä hyväksyä. Viisainta olisi palauttaa valmistelu parlamentaariseksi, jolloin sekä soten valinnanvapauteen että uuteen hallintomalliin (maakunnat) liittyvät ylilyönnit voitaisiin korjata. SDP on tähän työhön valmis.

Puolueen puheenjohtaja Antti Rinne piti hyvän ja maltillisen puheenvuoron asiaa koskevassa täysistunnossa tämän viikon keskiviikkona. Puheen voit lukea tästä.

Eduskunnassa keskustelu on ollut paikoin liiankin kiivasta.

Eduskunnassa keskustelu on ollut paikoin liiankin kiivasta.

 
Ø Hallituksen eriarvoistava politiikka jatkuu
Eduskunnassa keskusteltiin kuluvalla viikolla myös hallituksen julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019-2022.  On todettava, että hallituksen eriarvoistava politiikka vain jatkuu. Se, että hallitus esittää nyt 50 miljoonan euron lisäyksiä etuuksiin on hyvin pientä verrattuna niihin leikkauksiin, joita hallitus on tehnyt 700 miljoonaan euron edestä erinäisiin sosiaalietuuksiin kuluvan hallituskauden aikana.

Veronmaksajien Keskusliiton tuore selvitys eläkkeensaajien ostovoiman kehityksestä on surullista luettavaa. Tällä vaalikaudella eläkkeensaajien ostovoima on pitkän myönteisen kehityksen jälkeen kääntynyt laskuun. Tämä on asia, jota pääministeri Sipilän hallitus ei voi kiistää: etenkin eläkkeensaajien toimeentuloa on merkittävästi heikennetty.

Eläkkeensaajien toimeentuloon vaikuttavat kielteisesti monet hallituksen toimet kuten asiakasmaksujen korotukset, lääkekorvausten heikennykset ja muun muassa diabeteskorvausten huomattava leikkaus. Nämä samat leikkaukset osuvat myös muihin heikommassa asemassa oleviin. Eriarvoisuuden kasvu on tosi asia, ja suunta täytyy muuttaa.

Ø Uusi varhaiskasvatuslaki ei korjaa varhaiskasvatukseen tehtyjä perustavanlaatuisia virheitä
Eduskunnassa äänestettiin tämän viikon keskiviikkona uudesta varhaiskasvatuslaista. Emme tukeneet hallituksen esitystä, koska siinä ei korjata niitä perustavanlaatuisia virheitä, joita nykyhallitus on tehnyt varhaiskasvatukseen. Subjektiivinen päivähoito-oikeus olisi tullut palauttaa sekä ryhmäkokojen kasvattaminen perua.

Perheille on tärkeää, että lapsi on turvallisissa käsissä ollessaan päivähoidossa. Siksi haluamme parantaa varhaiskasvatuksen laatua.

Meidän viestimme  varhaiskasvatuksen kehittämiseksi on selvä: riittävä erityistuki on turvattava sitä tarvitseville lapsille, henkilöstön koulutustasoon ja moniammatilliseen yhteistyöhön on panostettava, subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautettava ja ryhmäkokojen kasvattaminen on peruttava.  Näissä toimissa on perimiltään kyse hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisesta.

Ø Itävallan Suomen-suurlähettilään tapaaminen
Tänään perjantaina tapasin Itävallan Suomen-suurlähettilään Maximilian Hennigin eduskunnassa. Itävalta aloittaa EU-puheenjohtajamaana heinäkuun alussa, ja suurlähettiläs Hennig esitteli minulle puheenjohtajuuskauden painopisteitä. Itävallan kärkiteema on hillitä hallitsematonta maahanmuuttoa. Korostin lähettiläälle näkemystämme, että yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa koskeviin ratkaisuihin on tinkimättömästi kytkettävä kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteet.

Pienillä mailla on unionissa paljon yhteistä. Olemme molemmat vahvoja uusiutuvan energian ja biotalouden osaajamaita. Keskustelimme muun muassa sosiaalisesta ulottuvuudesta sekä Suomen tulevasta EU-puheenjohtajuudesta vuoden 2019 jälkipuoliskolla.  Maidemme suhteet ovat hyvät ja saamme varmasti Itävallalta tukea tavoitteellemme kehittää edelleen pohjoista ulottuvuutta sekä vahvistaa arktista yhteistyötä.

Kuvassa oikealla kanssani Itävallan Suomen-suurlähettiläs Maximilian Hennig.

Kuvassa oikealla kanssani Itävallan Suomen-suurlähettiläs Maximilian Hennig.

 
Ø Kesän poliittinen suurtapahtuma SuomiAreena
Kesän poliittinen suurtapahtuma SuomiAreena järjestetään Porissa heinäkuun puolivälissä. Minäkin suuntaan Poriin ja osallistun keskiviikkona 18.7. keskustelijana muutamaan tilaisuuteen:

– Ke 18.7. klo 10-11 ”Puhuuko Suomi enää rauhaa?” –keskustelutilaisuus. BEPOP (Yrjönkatu 22). Tilaisuuden järjestävät: Laajan turvallisuuden verkosto WISE, Suomen YK-liitto, SaferGlobe ja Kriisinhallintakeskus.

– Ke 18.7. klo 14.30-15.30  ”Puolueet yhdessä: tasa-arvotyö” –keskustelutilaisuus. MTV-lava, Kauppatori. Keskustelijoina eduskuntapuolueiden naisjärjestöjen edustajat.

– Ke 18.7. klo 17.30-18.30 ”Yksilönvapaus, yksityisyys ja turvallisuus – ovatko ne ristiriidassa?” –keskustelutilaisuus. BEPOP (Yrjönkatu 22). Tilaisuuden järjestää Ajatuspaja Libera.

SuomiAreenan ohjelma luettavissa tästä.
 
Muita loppukesän tapahtumia

– Kiiminkipäivät 3.-4.elokuuta. Kiimingin keskusta, kirjaston piha-alue. Olen paikalla ainakin lauantaina 4.8.
– Koillismaan aluetapaaminen ja Pudasjärven sos.dem työväenyhdistyksen 80-vuotisjuhla 26.elokuuta, Koskenhovi.
– Pohjolan demaritapaaminen Kemissä 8.-9.syyskuuta, Kemin kulttuurikeskus.

 
Ø Hyvää kesää – pidetään yhteyttä!
Eduskunnan normikiireet ovat nyt hellittäneet, vaikka suuri valiokunta jatkaa työskentelyä vielä heinäkuussa. Muutamien velvollisuuksien lomaan aion mahduttaa rentoa kesäoleilua kotona Oulussa ja Oulun seudulla. Toiveissa on päästä kiiminkijokivarteen viettämään kiireettömiä kesäpäiviä. Joki ja virtavesi vievät ajatukset elämän oikeisiin mittasuhteisiin.


Toivottavasti Sinulla on oikein hyvä ja rentouttava kesä lähimpiesi kanssa. Pidetään toisistamme huolta!