Työttömille toivoa ja tukea

24.05. 2017

 
Tuoreimpien lukujen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on yhä liki 26 000 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste oli maaliskuussa 13,9 prosenttia. Työttömyys koskettaa monia ihmisiä ja perheitä.

Työttömyys on seurausta ennen kaikkea pitkästä taantumasta ja heikosta kysynnästä. Siitä ei saa syyllistää työttömiä. Työttömyys ei ole synti.

Työttömyysturvalla on haluttu taata ihmisten toimeentulo työttömyyden varalta. Se on varmistanut ihmisille tarvittavaa riskinottokykyä muun muassa alan tai paikkakunnan vaihtoon liittyen, ja on siten tukenut työmarkkinoiden joustavuutta.

Nykyinen työttömyyden hoito näyttää silti perustuvan vain työttömien patistamiseen ja työttömyysturvan heikennyksiin. Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta on jo leikattu sata päivää, ja uusissa esityksissä tiukennuksia jatketaan.

Jatkossa työttömän on tuen menettämisen uhalla tehtävä tukku työhakemuksia ja raportoitava siitä viikoittain viranomaisille. Turvasta voidaan lisäksi leikata osa, ellei työtön ole määräajan sisällä ollut joko töissä tai työllistämistoimien piirissä.

Esitykset ovat ristiriidassa hallituksen muiden toimien kanssa. Normeja halutaan purkaa ja byrokratiaa vähentää, mutta työttömiltä edellytetään ennen näkemätöntä paperisotaa. Kuinka työnantajatkaan onnistuvat seulomaan tosissaan olevan hakijan ns. pakkohakemuksista?

Hallitus haluaa kannustaa työnhakuun, mutta on kuitenkin rajannut työttömien lapsilta päivähoito-oikeuden vain 20 tuntiin. Pienten lasten kanssa on mahdoton selviytyä vaadittavista hakemus- raportointi- ja aktivointitoimista. Työnhaku edellyttää, että lapsille on kokoaikainen päivähoitopaikka.

Ja samaan aikaan toisaalla: hallitus kokeilee perustuloa, jossa tuki tulee tilille ilman minkäänlaista vastinetta. Mitä oikein halutaan?

Uudet keinot aktivoida työttömiä ovat epätasapainossa. Jotta työttömien kohtelua voidaan pitää inhimillisenä, tarvitaan myös porkkanaa. Oikea tie aktivointiin on purkaa kannustinloukkuja ja sovittaa sosiaaliturvaa ja pieniä ansioita paremmin yhteen.

Päivähoitomaksujen alentaminen ja maksuton varhaiskasvatus parantaisivat työnteon kannattavuutta, ja jo viime kaudella laaditut suojaosat työttömyysturvaan ja asumistukeen mahdollistavat lisätienestejä ilman tukien leikkausta.

Työttömyyttä ei pidä joutua pelkäämään, vaan tukien on autettava ihminen pahimman yli ja kannustettava uuteen alkuun.

Huomenna saan kunnian osallistua presidentti Mauno Koiviston valtiollisiin hautajaisiin. Jätämme arvokkaat jäähyväiset valtiomiehelle, joka teki meistä läntisen parlamentaarisen demokratian ja vei meidät osaksi EU:ta.

Hyvää helatorstaita Kalevan lukijoille!

Julkaistu Kalevassa 24.5.2017

Tags