Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen Uutiskirje 25.11.2016

25.11. 2016

 

Hyvät Ystävät!

Lämmin marraskuinen tervehdys eduskuntatyön keskeltä. Työtahti eduskunnassa on jatkunut tiiviinä koko syksyn. Tuttuun tapaan olen laittanut uutiskirjeeseen poimintoina muutamia ajankohtaisia aiheita kuluvalta syksyltä – lopussa on listattuna lähiajan tapahtumia. Tavataan ehkä jo lauantaina Oulussa.

Ø Vanhustenhuollon hoitajamitoitus turvattiin

Saimme hiljattain kuulla hyviä uutisia, kun hallitus ilmoitti peruvansa hoitajamitoitukseen suunnitellut vähennykset. Hallituksen oli määrä laskea hoitajamitoituksen alarajaa tehostetussa palveluasumisessa ja vanhainkodeissa nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään. Hallitus teki oikein päättäessään olla alentamatta hoitajamitoitusta – vanhustenhoidon laadusta on pidettävä kiinni ja riittävä hoitajien määrä vanhustenhoidossa on turvattava. Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen asiasta pääset lukemaan tästä.

24916341995_8492fef6f9_z

Ø SDP:n vaihtoehtobudjetti

SDP julkaisi marraskuun alkupuolella vaihtoehtonsa hallituksen ensi vuoden budjettiesitykselle. SDP:n vaihtoehtobudjetissa panostetaan muun muassa talouskasvua ja työllisyyttä tukeviin toimiin, osaamiseen ja koulutukseen sekä eriarvoistumisen torjumiseen. Koulutukseen suunnatut leikkaukset peruttaisiin eikä pieni- ja keskituloisiin kohdistuvia sosiaaliturvaleikkauksia tehtäisi. Opposition tehtävä on tarjota realistinen vaihtoehto hallituksen politiikalle ja vaihtoehtobudjetissa näkemyksemme on koottu uskottavaksi kokonaisuudeksi, jonka vaikutukset on arvioitu eduskunnan tietopalvelun laskelmissa.

SDP:n vaihtoehtobudjetin esittelypuheenvuoron (9.11.) piti puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. Puheenvuoron voit lukea tästä. SDP:n vaihtoehtobudjettiin pääset tutustumaan tästä.

23244301305_9e74069e20_z

Ø Leikkaukset työttömyysturvaan

Kuluvan syksyn aikana on puhuttanut työttömyysturvaan suunnitellut leikkaukset. Hallitus antoi kesällä eduskunnalle esityksen, jossa työttömyysturvan kestoa lyhennettään 400 päivään ja niiltä joilla työkokemusta on alle kolme vuotta, työttömyysturvaa maksettaisiin 300 päivän ajalta. Leikkaukset tarkoittaisivat esimerkiksi sitä, että jo entisestään heikossa asemassa olevien ihmisten toimeentulo vaikeutuisi ja kustannuksia siirtyisi kuntien sosiaalitoimeen ja asumistukeen.

Työttömyysturvaleikkaukset eivät ole ratkaisu työmarkkinaongelmiin. Työmarkkinoilla ongelmana ei ole ollut työttömien laiskottelu, vaan työpaikkojen vähäinen määrä. Leikkausten sijaan hallituksen tulisikin keskittyä työllisyyttä lisääviin toimiin. Hallituspuolueiden enemmistön tuella eduskunta kuitenkin päätti toisin ja leikkaukset astuvat voimaan vuoden alussa. Otin kantaa työttömyysturvaan kaavailtuihin leikkauksiin jo elokuussa kirjoituksessani, joka julkaistiin Kalevan Lukijan sivuilla 11.8.2016. Kirjoitukseni kokonaisuudessaan pääset lukemaan tästä.

Ø USAn presidentinvaalit – arvioni Trumpin valinnasta
Marraskuun alkupuolella pidetyt USAn presidentinvaalit voitti monelle yllätyksenä republikaanien Donald Trump. Kampanjoinnissaan Trump käytti varsin voimakasta retoriikka ja esitti vahvoja kantoja – myöskään aina ei totuudessa pysytty. Mikäli Trump toteuttaa kampanjanaikaiset puheensa, on tiedossa huomattava muutos presidentti Obaman linjaan. Tässä vaiheessa nähtäväksi jää millaista politiikkaa Yhdysvalloissa tullaan tekemään, kun Trump aloittaa toimikautensa Yhdysvaltojen presidenttinä.

Olin vaalituloksen selvittyä Ylen politiikkaradiossa (9.11.) keskustelemassa kokoomuksen Lenita Toivakan kanssa siitä, mitä Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi merkitsee. Niin ikään olin puimassa presidentinvaalien lopputulosta MTV3:n Huomenta Suomessa perjantaina 11.11. yhdessä perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kanssa. Videotallenteen pääset katsomaan tästä.

Ø Debatti-lehden haastattelu
Olin Sosialidemokraattiset Opiskelijat SONKin Debatti-lehden vuoden viimeisessä numerossa haastattelussa aiheena talouspolitiikka. Haastattelussa esitin näkemykseni muun globaalia talouskehitystä ja talouspolitiikkaa koskeviin kysymyksiin, finanssipolitiikkaan, vapaakauppaan ja miten sosialidemokraatit voisivat vastata kysymykseen siitä, miten luoda kestävän talouskasvun edellytyksiä hitaan talouskasvun aikana. Haastattelun kokonaisuudessaan pääset lukemaan tästä.

debatti-2jpg-002

Ø Puoluekokous Lahdessa
SDP:n 45. puoluekokous pidetään Lahdessa 3.-5. helmikuuta 2017. Minut valittiin syksyn Oulun vaalipiirin puoluekokousedustajavaaleissa puoluekokousedustajaksi. On kunnia saada toimia puoluekokousedustajana päättämässä SDP:n poliittisista linjauksista. Omasta puolesta kiitän vahvasta tuesta puoluekokousedustajavaaleissa! Lämpimästi onnea valituille puoluekokousedustajille sekä kiitos kaikille äänestäjille ja ehdolla olleille. Katso Oulun piirin puoluekokousedustajat tästä.

Ø Lähiajan tapahtumat
• La 26.11. klo 10-12:30 ”Miten EU näkyy arjessa?” seminaari, Lapland Hotel Oulu (Kirkkokatu 3, Oulu)
• Ma 28.11. klo 14 Yleisötilaisuus, Eero Heinäluoma ja Tytti Tuppurainen tavattavissa
Oulussa Tetralla (Mäkelininkatu 31)
• La 17.12. klo 15 MEP Liisa Jaakonsaaren ja Tytti Tuppuraisen yhteinen glögitilaisuus, Ravintola Rauhala (Mannenkatu 4, Oulu)

eu_arjessa-002